Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum a fost pus un profesor german într-o încurcătură urâtă de primarul Chirica

GALERIE
Chirica and Herlo
  • Chirica and Herlo
- +

Josif Herlo, un profesor din Germania şi preşedintele unei asociaţii culturale româno-germane, din Heidelberg, Al. I. CUZA - Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg, ne-a transmis un email pe adresa redacţiei prin care atrage atenţia asupra faptului că Mihai Chirica, primarul municipiului, l-a pus într-o situaţie jenantă. În urma unei întâlniri pe care a avut-o la Iaşi cu edilul ieşean şi mai mulţi responsabili din primărie s-a stabilit ca municipalitatea să trimită la festivalul organizat în Heidelberg o trupă de teatru de la Ateneu şi un cvartet. De asemenea, Josif Herlo i-a înlesnit edilului ieşean o întrevedere cu primarul din Heidelberg. Ulterior, toată înţelegerea a căzut fără nicio explicaţie, iar primarul i-a trimis doar un mesaj de refuz, dar nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale profesorului. Mai jos redăm integral mesajul primit pe adresa redacţiei.

“La data de 4 iulie am trimis o invitaţie la Iaşi, la primărie, domnului primar general Mihai Chirică. La două zile după trimiterea invitaţiei, domnul primar m-a sunat personal şi mi-a zis că va veni la festival şi că ar dori să stabilească relaţii cu oraşele Heidelberg şi Mannheim, aşa cum propusesem eu în invitaţie.

La 15 iulie am fost primit la primăria Iaşi, la domnul primar Mihai Chirică. Venisem în România pentru Tabăra de Creativitate şi Integrare, pe care am organizat-o în parteneriat cu asociaţia DAR Developement, la Titu, cu finanţare obţinută de asociaţia noastră (Al. I. Cuza - Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg) de la Baden-Württemberg-Stiftung. Au mai participat, la întâlnirea de la primăria din Iaşi, doamna Aurica Ichim, doamna Adina Stoleru, domnul Cristian Brutaru şi încă cineva de la primărie. Domnul primar a afirmat din nou că va veni la festivalul nostru, şi-a exprimat dorinţa de a stabili relaţii mai ales cu Heidelberg, ca centru cultural de prestigiu şi, eventual, cu Mannhem, în special relaţii economice, dar şi culturale (ex. Muzeele Reiß-Engelhorn). A propus, ca, de la Iaşi, să vină la festivalul nostru un teatru de la Ateneul Român din Iaşi şi un cvartet de la Colegiul Octav Băncilă. A numit-o pe doamna Ichim să se ocupe de cvartet şi pe doamna Stoleru, de teatru.

Eu am rămas în România, pentru tabăra de la Titu, până în 26 iulie. După întoarcerea în Germania, am primit de la primăria din Heidelberg oferta de a se organiza o primire, de către Oberbürgermeister (primar general) Prof. Dr. Eckart Würzner, la primărie, în 3 septembrie, la ora 11.30 - eu trecusem, şi în invitaţia trimisă la primăria de aici, 3 - 5 septembrie şi primarul Mihai Chirică fusese de acord, în conversţia noastră telefonică, şi cu data, adică nu a comentat-o.

Am discutat cu secretara primarului de aici şi am întrebat-o dacă nu ar fi posibil ca întâlnirea de la primărie să aibă loc în 6 septembrie şi mi-a zis că nu va fi aici primarul din Heidelberg.

Am încercat atunci, de multe ori, să iau legătura cu primarul de la Iaşi - telefonic şi în scris - dar nu am reuşit, nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesajele scrise. M-am adresat serviciului pentru relaţii internaţionale, de la primăria din Iaşi, iar doamna Farca mi-a răspuns că primarul va fi de acord, fără-ndoială şi pot stabili ferm întâlnirile, aici, în Germania.

Am luat apoi legătura cu serviciul pentru relaţii internaţionale (Europa), de la primăria din Mannheim, pe al cărui director, domnul David Linse, îl cunosc personal, de la întâlnirile Asociaţiei pentru Sprijinirea Parteneriatelor Oraşului Mannheim (Förderverein Städtepartnerschaften Mannheim e. V.), unde sunt şi eu membru în comitet. Acesta, domnul Linse, a organizat, numai cu scopul de a stabili o întâlnire şi la Mannheim, o conferinţă online, cu persoane responsabile de la primărie, de la Muzeele Reiß-Engelhorn şi de la Camera de Comerţ şi Industrie pentru Metropola Rin-Neckar, una din puternicile regiuni economice din sudul Germaniei. Eu am spus că domnul primar Chirică va perticipa la o întâlnire la ora 11.30, la primăria din Heidelberg, aşa încât s-a stabilit o întâlnire la Mannheim, între orele 14 - 16.

I-am trimis domnului primar Chirică mesaje aproape disperat de insistente, înainte şi după această întâlnire, dar nu a răspuns.

Am ţinut legătura în continuare cu serniciul internaţional, de la Iaşi şi cu doamna Stoleru, mai târziu şi cu doamna Ichim. Doream să ştiu şi ce teatru şi ce cvartet vor perticipa la festivalul nostru. Nimeni nu-mi putea spune, deoarece era nevoie de avizul primarului, care nu era de găsit pentru nimeni, era în concediu. Mi-am exprimat mirarea că, îndatoririle fiind deja stabilite, din 15 iulie, nimeni nu are curajul să ia o hotărâre, adică persoanele desemnate în acest scop, dar mi s-a spus că aşa e la Iaşi.

Doamna Ichim era tot în concediu, dar am reuşit să o contactez telefonic şi mi-a promis că, după revenirea la Iaşi, se va ocupa de cvartet. Două săptămâni au trecut, am tot sunat-o, i-am scris, dar avea alte probleme de rezolvat, mult mai urgente.

Între timp am primit mai multe mesaje de la cele două primării, Heidelberg şi Mannheim, pe care le-am trims, la rândul meu, la Iaşi, la serviciul internaţional de la primărie. Am întrebat dacă pot ei traduce textele (din l. germană) ori doresc să le traduc eu şi mi s-a răspuns că nu e nevoie, că este cine să o facă.

Presupun că insistenţa mea l-a deranjat pe domnul primar Chirică - nu sunt sigur -, am primit un mesaj în care eram anunţat că s-a răzgândit şi nu mai vine. Sigur că forma mesajului nu era nepoliticoasă, dar actul în sine era de-a dreptul frivol. I-am trimis apoi un mesaj (SMS), în care-ncercam să-i conştientizez faptul că, prin această hotărâre, nu loveşte numai în noi, în organizaţia noastră ci, mult mai grav, în prestigiul României. Noi, asociaţia noastră, eu, personal, ne străduim de 30 de ani (exact din 1991) să îmbunătăţim imaginea României aici, unde nu este, din păcate, prea favorabilă, după cum se ştie, şi acum vine un domn Chirică să dea cu piciorul în toate. Sigur că nu-mi poate, nu ne poate fi indiferent. Nu mai aveam încotro, am anulat întâlnirile stabilite, atât la Heidelberg, cât şi la Mannheim.

Tot ceea ce am afirmat poate fi dovedit cu textele respective, pe care le mai am încă în calculator şi în telefon.

Cu stimă şi urări de bine”, ne-a transmis pe adresa redacţiei profesorul Josif Herlo.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri