Cum a fost pus un profesor german într-o încurcătură urâtă de primarul Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Cum a fost pus un profesor german într-o încurcătură urâtă de primarul Chirica

GALERIE
Chirica and Herlo
  • Chirica and Herlo
- +

Josif Herlo, un profesor din Germania şi preşedintele unei asociaţii culturale româno-germane, din Heidelberg, Al. I. CUZA - Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg, ne-a transmis un email pe adresa redacţiei prin care atrage atenţia asupra faptului că Mihai Chirica, primarul municipiului, l-a pus într-o situaţie jenantă. În urma unei întâlniri pe care a avut-o la Iaşi cu edilul ieşean şi mai mulţi responsabili din primărie s-a stabilit ca municipalitatea să trimită la festivalul organizat în Heidelberg o trupă de teatru de la Ateneu şi un cvartet. De asemenea, Josif Herlo i-a înlesnit edilului ieşean o întrevedere cu primarul din Heidelberg. Ulterior, toată înţelegerea a căzut fără nicio explicaţie, iar primarul i-a trimis doar un mesaj de refuz, dar nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale profesorului. Mai jos redăm integral mesajul primit pe adresa redacţiei.

“La data de 4 iulie am trimis o invitaţie la Iaşi, la primărie, domnului primar general Mihai Chirică. La două zile după trimiterea invitaţiei, domnul primar m-a sunat personal şi mi-a zis că va veni la festival şi că ar dori să stabilească relaţii cu oraşele Heidelberg şi Mannheim, aşa cum propusesem eu în invitaţie.

La 15 iulie am fost primit la primăria Iaşi, la domnul primar Mihai Chirică. Venisem în România pentru Tabăra de Creativitate şi Integrare, pe care am organizat-o în parteneriat cu asociaţia DAR Developement, la Titu, cu finanţare obţinută de asociaţia noastră (Al. I. Cuza - Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg) de la Baden-Württemberg-Stiftung. Au mai participat, la întâlnirea de la primăria din Iaşi, doamna Aurica Ichim, doamna Adina Stoleru, domnul Cristian Brutaru şi încă cineva de la primărie. Domnul primar a afirmat din nou că va veni la festivalul nostru, şi-a exprimat dorinţa de a stabili relaţii mai ales cu Heidelberg, ca centru cultural de prestigiu şi, eventual, cu Mannhem, în special relaţii economice, dar şi culturale (ex. Muzeele Reiß-Engelhorn). A propus, ca, de la Iaşi, să vină la festivalul nostru un teatru de la Ateneul Român din Iaşi şi un cvartet de la Colegiul Octav Băncilă. A numit-o pe doamna Ichim să se ocupe de cvartet şi pe doamna Stoleru, de teatru.

Eu am rămas în România, pentru tabăra de la Titu, până în 26 iulie. După întoarcerea în Germania, am primit de la primăria din Heidelberg oferta de a se organiza o primire, de către Oberbürgermeister (primar general) Prof. Dr. Eckart Würzner, la primărie, în 3 septembrie, la ora 11.30 - eu trecusem, şi în invitaţia trimisă la primăria de aici, 3 - 5 septembrie şi primarul Mihai Chirică fusese de acord, în conversţia noastră telefonică, şi cu data, adică nu a comentat-o.

Am discutat cu secretara primarului de aici şi am întrebat-o dacă nu ar fi posibil ca întâlnirea de la primărie să aibă loc în 6 septembrie şi mi-a zis că nu va fi aici primarul din Heidelberg.

Am încercat atunci, de multe ori, să iau legătura cu primarul de la Iaşi - telefonic şi în scris - dar nu am reuşit, nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesajele scrise. M-am adresat serviciului pentru relaţii internaţionale, de la primăria din Iaşi, iar doamna Farca mi-a răspuns că primarul va fi de acord, fără-ndoială şi pot stabili ferm întâlnirile, aici, în Germania.

Am luat apoi legătura cu serviciul pentru relaţii internaţionale (Europa), de la primăria din Mannheim, pe al cărui director, domnul David Linse, îl cunosc personal, de la întâlnirile Asociaţiei pentru Sprijinirea Parteneriatelor Oraşului Mannheim (Förderverein Städtepartnerschaften Mannheim e. V.), unde sunt şi eu membru în comitet. Acesta, domnul Linse, a organizat, numai cu scopul de a stabili o întâlnire şi la Mannheim, o conferinţă online, cu persoane responsabile de la primărie, de la Muzeele Reiß-Engelhorn şi de la Camera de Comerţ şi Industrie pentru Metropola Rin-Neckar, una din puternicile regiuni economice din sudul Germaniei. Eu am spus că domnul primar Chirică va perticipa la o întâlnire la ora 11.30, la primăria din Heidelberg, aşa încât s-a stabilit o întâlnire la Mannheim, între orele 14 - 16.

I-am trimis domnului primar Chirică mesaje aproape disperat de insistente, înainte şi după această întâlnire, dar nu a răspuns.

Am ţinut legătura în continuare cu serniciul internaţional, de la Iaşi şi cu doamna Stoleru, mai târziu şi cu doamna Ichim. Doream să ştiu şi ce teatru şi ce cvartet vor perticipa la festivalul nostru. Nimeni nu-mi putea spune, deoarece era nevoie de avizul primarului, care nu era de găsit pentru nimeni, era în concediu. Mi-am exprimat mirarea că, îndatoririle fiind deja stabilite, din 15 iulie, nimeni nu are curajul să ia o hotărâre, adică persoanele desemnate în acest scop, dar mi s-a spus că aşa e la Iaşi.

Doamna Ichim era tot în concediu, dar am reuşit să o contactez telefonic şi mi-a promis că, după revenirea la Iaşi, se va ocupa de cvartet. Două săptămâni au trecut, am tot sunat-o, i-am scris, dar avea alte probleme de rezolvat, mult mai urgente.

Între timp am primit mai multe mesaje de la cele două primării, Heidelberg şi Mannheim, pe care le-am trims, la rândul meu, la Iaşi, la serviciul internaţional de la primărie. Am întrebat dacă pot ei traduce textele (din l. germană) ori doresc să le traduc eu şi mi s-a răspuns că nu e nevoie, că este cine să o facă.

Presupun că insistenţa mea l-a deranjat pe domnul primar Chirică - nu sunt sigur -, am primit un mesaj în care eram anunţat că s-a răzgândit şi nu mai vine. Sigur că forma mesajului nu era nepoliticoasă, dar actul în sine era de-a dreptul frivol. I-am trimis apoi un mesaj (SMS), în care-ncercam să-i conştientizez faptul că, prin această hotărâre, nu loveşte numai în noi, în organizaţia noastră ci, mult mai grav, în prestigiul României. Noi, asociaţia noastră, eu, personal, ne străduim de 30 de ani (exact din 1991) să îmbunătăţim imaginea României aici, unde nu este, din păcate, prea favorabilă, după cum se ştie, şi acum vine un domn Chirică să dea cu piciorul în toate. Sigur că nu-mi poate, nu ne poate fi indiferent. Nu mai aveam încotro, am anulat întâlnirile stabilite, atât la Heidelberg, cât şi la Mannheim.

Tot ceea ce am afirmat poate fi dovedit cu textele respective, pe care le mai am încă în calculator şi în telefon.

Cu stimă şi urări de bine”, ne-a transmis pe adresa redacţiei profesorul Josif Herlo.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.