anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Cum a intrat coronavirusul în cele două mari spitale din Iași, cel de Copii şi Neurochirurgie

GALERIE
coronavirus, cadre medicale
 • coronavirus, cadre medicale
- +

Relaxarea restricţiilor în timpul pandemiei de coronavirus a creat noi focare de infecţie la două spitale din Iaşi, Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Copii „Sf. Maria“, anchetele epidemiologice fiind în curs de desfăşurare. 

11 cadre medicale de la „Neurochirurgie“, printre care un medic rezident, dar şi asistente şi infirmiere, au fost depistate cu COVID-19 în una dintre secţiile de neurochirurgie. Conform reprezentanţilor spitalului, focarul a început de la o asistentă medicală care zilele trecute a revenit la muncă după 14 zile şi care nu ştie să fi intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu COVID. La nivelul spitalului, activitatea medicală se desfăşoară în această perioadă în ture de câte două săptămâni, ceea ce înseamnă că angajaţii lucrează timp de 14 zile, iar 14 zile este necesar ca aceştia să stea acasă, în autoizolare. Înainte de a reveni la muncă, tot personalul este testat. „Asistenta medicală a fost depistată pozitiv acum câteva zile în momentul reintrării în tură. Am luat toate măsurile necesare pentru a depista şi alte cazuri, pentru a izola focarul şi pentru a dezinfecta spaţiile respective, s-a testat tot personalul care a lucrat în acea perioadă. Dintr-o primă analiză făcută, rezultă că virusul a fost adus din exterior, asistenta are o rudă care este în Suedia şi cu care a intrat în contact“, a explicat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale. Având în vedere că cei infectaţi nu se aflau la locul de muncă în momentul infectării, există bănuiala ca aceştia să se fi întâlnit în perioada de autoizolare. Managerul spitalului a mai precizat că speră ca focarul epidemiologic să fie lichidat în câteva zile şi spitalul să poată reveni la activitatea normală.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi susţin că ancheta este încă în curs, urmând să fie stabiliţi toţi contacţii direcţi şi să fie testat tot personalul medical şi pacienţii. „În urma testărilor efectuate, pe data de 22 mai, pe lângă asistentul medical confirmat, rezultatele de laborator au evidenţiat prezenţa noului coronavirus la încă zece cadre medicale. Facem precizarea că, în momentul de faţă, mai sunt teste în lucru. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare, urmând ca măsurile şi concluziile finale să fie anunţate după încheierea acesteia“, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

La Copii, personalul infectat a intrat în contact cu pacienţii
 
Un alt focar a fost depistat la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ unde au fost confirmate trei cadre medicale din Clinica III Pediatrie a unităţii medicale. Spre deosebire de Spitalul de Neurochirurgie, cele trei cadre medicale au interacţionat cu pacienţii din secţie. Pacientul zero este un cadru medical din secţie care două zile a fost la serviciu, apoi a avut câteva zile libere, iar după trei zile a început să se simtă rău, prezentând simptome de infecţie cu coronavirus. Secţia III Pediatrie este situată în exteriorul clădirii principale a spitalului pe perioada reabilitării spitalului, într-o clădire separată, care fusese destinată iniţial internărilor de zi. Din momentul confirmării cazurilor, secţia este complet închisă, nu sunt internate cazuri noi şi nici nu se fac externări. Această clinică este formată dintr-un compartiment de pediatrie generală şi un compartiment de diabet, boli de nutriţie şi metabolism.
 
Zilele acestea au fost recoltate 40 de probe de la personalul medical şi de la pacienţii cu care cadrele medicale confirmate au intrat în contact, dar încă se aşteaptă rezultatele. „Este vorba despre personal medical care îşi defăşoară activitatea în spital, care a fost echipat cu măşti, mănuşi, halate, tot ceea ce presupune un echipament de protecţie, probabil că au avut un moment în care nu au purtat masca. Rezultatele pozitive au venit joi dimineaţă, moment în care am închis şi secţia, am anunţat DSP-ul şi am luat restul măsurilor“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului de Copii.
 
În ambele cazuri, medicii susţin că aceste focare au apărut ca urmare a relaxării restricţiilor, efect resimţit tot mai mult în ultima perioadă, de la intrarea în starea de alertă. „Din păcate nu putem controla ce face personalul în afara spitalului, însă ca urmare a relaxării, oamenii au privit lucrurile cu mai multă detaşare, cu mai puţină frică“, a precizat dr. Lucian Eva. În acelaşi timp, reprezentanţii Spitalului de Copii recomandă părinţilor ca probleme minore de sănătate care pot fi rezolvate la medicul de familie sau în ambulatorii să nu ajungă la spital. „Este foarte dificil ca în situaţia în care sunt saloane foarte mici să putem asigura distanţarea necesară. Nu putem interna la fel de mulţi pacienţi, însă am observat că se vine la spital pentru patologie care ar putea fi rezolvată la medicul de familie, trebuie să avem grijă ce pacienţi internăm, există riscul să fie asimptomatici deşi sunt pozitivi“, a completat dr. Cătălina Ionescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.