Cum a rămas oboista Filarmonicii fără slujbă, dintr-o banală neatenţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Cum a rămas oboista Filarmonicii fără slujbă, dintr-o banală neatenţie

GALERIE
oboi cantareata
  • oboi cantareata
- +

Totul a avut la bază un conflict în care aceasta se afla cu conducerea instituţiei. Până la acest moment, instanţa a dispus că nu oboista este cea vinovată pentru că a ajuns şomeră.

 

O instrumentistă a Filarmonicii ieşene s-a trezit şomeră după ce a vrut să vadă ce pensie ar avea dacă s-ar retrage. Cazul se află de aproape un an pe rolul instanţelor ieşene. Tribunalul a dispus reintegrarea sa în muncă, dar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel, unde a avut loc ieri abia primul termen. D.V.P. cântă la oboi în orchestra Filarmonicii. La sfârşitul anului 2019, pe fondul unor conflicte cu conducerea instituţiei, conflicte ajunse inclusiv în instanţă, aceasta a luat în calcul o eventuală pensionare.

S-a adresat Casei Judeţene de Pensii, solicitând să-i fie făcută o simulare a viitoarei pensii. I s-a răspuns că CJP nu face simulări, dar că i se poate lucra dosarul de pensionare, cu menţiunea că decizia de pensie poate fi anulată la cerere. Decizia de pensionare a fost însă trimisă de CJP nu petentei, ci Filarmonicii, iar aceasta a închis prompt contractul de muncă. D.V.P. s-a trezit astfel pensionară, fără să fi intenţionat de fapt asta. Femeia a cerut CJP anularea deciziei de pensionare, ceea ce s-a şi întâmplat la începutul lui aprilie, ea urmând să returneze însă cei 10.402 lei încasaţi ca pensie. Acum, D.V.P. era oficial şomeră.

Oboista s-a adresat Tribunalului, cerând constatarea nulităţii absolute a deciziei prin care se dispusese încetarea contractului său de muncă şi plata retroactivă a salariului. Reprezentanţii Filarmonicii au afirmat în instanţă că instituţia nu a făcut altceva decât să aplice o decizie de pensionare, nefăcându-se vinovată cu nimic. Postul fiind declarat vacant, el urma să fie ocupat prin concurs sau examen. În privinţa salariilor, Filarmonica a precizat că nu are de ce să le plătească retroactiv, câtă vreme din februarie 2020 între instituţie şi D.V.P. nu mai existau relaţii de muncă.

Cititi si: Ce spune noul manager al Operei despre procesul câştigat de fostul prim-solist dat afară?

Magistraţii Tribunalului au apreciat că atât Casa de Pensii, cât şi Filarmonica greşiseră. Astfel, CJP trebuia să trimită decizia de pensionare nu instituţiei, ci solicitantei. De asemenea, conducerea Filarmonicii s-a grăbit să dispună încetarea contractului de muncă, fără a mai aştepta curgerea celor 30 de zile în care D.V.P. putea să ceară anularea deciziei de pensionare. Judecătorii s-au raportat şi la principiul juridic conform căruia „quod nullum est, nullum producit efectum”, respectiv ceea ce este nul nu produce efecte.

Decizia de pensionare fiind anulată de CJP, toate actele întocmite în baza ei devin nule. Or, încetarea contractului de muncă avusese la bază doar decizia de pensionare, nu şi alte circumstanţe. Ca urmare, magistraţii au dispus reintegrarea în muncă a lui D.V.P. şi plata retroactivă a salariilor începând cu februarie 2020. Sentinţa Tribunalului se află în curs de analiză la Curtea de Apel. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.