anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Cum a rămas oboista Filarmonicii fără slujbă, dintr-o banală neatenţie

GALERIE
oboi cantareata
 • oboi cantareata
- +

Totul a avut la bază un conflict în care aceasta se afla cu conducerea instituţiei. Până la acest moment, instanţa a dispus că nu oboista este cea vinovată pentru că a ajuns şomeră.

 

O instrumentistă a Filarmonicii ieşene s-a trezit şomeră după ce a vrut să vadă ce pensie ar avea dacă s-ar retrage. Cazul se află de aproape un an pe rolul instanţelor ieşene. Tribunalul a dispus reintegrarea sa în muncă, dar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel, unde a avut loc ieri abia primul termen. D.V.P. cântă la oboi în orchestra Filarmonicii. La sfârşitul anului 2019, pe fondul unor conflicte cu conducerea instituţiei, conflicte ajunse inclusiv în instanţă, aceasta a luat în calcul o eventuală pensionare.

S-a adresat Casei Judeţene de Pensii, solicitând să-i fie făcută o simulare a viitoarei pensii. I s-a răspuns că CJP nu face simulări, dar că i se poate lucra dosarul de pensionare, cu menţiunea că decizia de pensie poate fi anulată la cerere. Decizia de pensionare a fost însă trimisă de CJP nu petentei, ci Filarmonicii, iar aceasta a închis prompt contractul de muncă. D.V.P. s-a trezit astfel pensionară, fără să fi intenţionat de fapt asta. Femeia a cerut CJP anularea deciziei de pensionare, ceea ce s-a şi întâmplat la începutul lui aprilie, ea urmând să returneze însă cei 10.402 lei încasaţi ca pensie. Acum, D.V.P. era oficial şomeră.

Oboista s-a adresat Tribunalului, cerând constatarea nulităţii absolute a deciziei prin care se dispusese încetarea contractului său de muncă şi plata retroactivă a salariului. Reprezentanţii Filarmonicii au afirmat în instanţă că instituţia nu a făcut altceva decât să aplice o decizie de pensionare, nefăcându-se vinovată cu nimic. Postul fiind declarat vacant, el urma să fie ocupat prin concurs sau examen. În privinţa salariilor, Filarmonica a precizat că nu are de ce să le plătească retroactiv, câtă vreme din februarie 2020 între instituţie şi D.V.P. nu mai existau relaţii de muncă.

Cititi si: Ce spune noul manager al Operei despre procesul câştigat de fostul prim-solist dat afară?

Magistraţii Tribunalului au apreciat că atât Casa de Pensii, cât şi Filarmonica greşiseră. Astfel, CJP trebuia să trimită decizia de pensionare nu instituţiei, ci solicitantei. De asemenea, conducerea Filarmonicii s-a grăbit să dispună încetarea contractului de muncă, fără a mai aştepta curgerea celor 30 de zile în care D.V.P. putea să ceară anularea deciziei de pensionare. Judecătorii s-au raportat şi la principiul juridic conform căruia „quod nullum est, nullum producit efectum”, respectiv ceea ce este nul nu produce efecte.

Decizia de pensionare fiind anulată de CJP, toate actele întocmite în baza ei devin nule. Or, încetarea contractului de muncă avusese la bază doar decizia de pensionare, nu şi alte circumstanţe. Ca urmare, magistraţii au dispus reintegrarea în muncă a lui D.V.P. şi plata retroactivă a salariilor începând cu februarie 2020. Sentinţa Tribunalului se află în curs de analiză la Curtea de Apel. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.