anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Cum a reuşit o tânără de la ţară, de pe malul Prutului, să scoată media 10 la Bacalaureat

GALERIE
Andreea Ivan
 • Andreea Ivan
- +

Andreea Ivan vine dintr-un sat botoșănean de pe malurile Prutului și a reuşit performanţa unui 10 perfect la Bacalaureat. Şi asta în ciuda faptului că a urmat liceul la un profil tehnologic, şcoala gimnazială la ea în sat, cu multe lipsuri materiale, şi nu a luat niciodată meditaţii.

La Bacalaureatul din această vară, judeţul Botoşani s-a clasat primul pe ţară, la numărul de medii de 10 obţinute la probele de examen. După contestaţii nu mai puţin de 13 absolvenţi de clasa a XII-a au reuşit să ia Bacalaureatul cu note maxime. Printre aceştia, majoritatea de la Colegiile de elită ale judeţului, s-a numărat şi Andreea Ivan, o absolventă de profil tehnologic la Colegiului Economic din Botoşani.

Dintr-un sat de pe malurile Prutului

Performanţa Andreei Ivan este cu atât mai importantă cu cât aceasta provine dintr-un sat aflat la aproximativ 60 de kilometri depărtare de municipiul reşedinţă de judeţ. Mai precis, din Manoleasa, o comună aflată pe malurile Prutului. Acolo majoritatea tinerilor se confruntă cu lipsa de perspectivă, cu sărăcia şi în cele din urmă ajung fie să practice agricultura de subzistenţă, fie să renunţe la şcoală pentru un loc de muncă în străinătate.

Familia Andreei se confruntă cu problemele specifice mediului rural. Mama este casnică, iar tatăl muncitor în construcţii. Andreea a făcut şcoala în satul natal, o şcoală cu problemele obişnuite celor din mediul rural, la aceea vreme, fără dotări şi avantajele unei şcoli moderne. Cu toate acestea, Andreea a fost mereu pasionată de învăţătură dar şi de a descoperi lucruri noi. În plus, a fost încurajată de părinţi.

Tânăra spune că în ciuda dificultăţilor materiale ale şcolii de la sat, a avut profesori buni, dedicaţi.

„Părinţii mei sunt oameni simpli, care nu au avut posibilităţi financiare pentru a face studii superioare, dar şi-au dat tot interesul pentru ca noi, copiii, să avem această posibilitate. Mama este casnică, iar tata lucrează în construcţii de când mă ştiu. Sunt oameni care se pricep să facă orice şi cărora nu le este ruşine de muncă. Şcoala generală am urmat-o în comuna natală. Nu exista un laborator de chimie sau sală de sport, dar, ţin minte, că profesoara de chimie era de o calitate incontestabilă, la fel ca mulţi alţi profesori pe care i-am avut”, a spus 

În plus, botoşăneanca a fost mereu pasionată de citit, artă şi sport.

Mai mult, pe botosaneanul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.