De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum a trecut canicula peste Iași și ieșeni: ambulanțele au mers non-stop, urgențele au fost pline. Cum supraviețuim valului următor

miercuri, 24 iulie 2024, 03:52
3 MIN
 Cum a trecut canicula peste Iași și ieșeni: ambulanțele au mers non-stop, urgențele au fost pline. Cum supraviețuim valului următor

Valul de căldura care a lovit săptămâna trecută Iașul a provocat efecte vizibile și în afara statisticilor. Sute de oameni au ajuns la spital cu probleme cauzate de căldură, iar medicii spun că nici nu înțelegem amploarea problemei: accidentele rutiere, cele de muncă, unele afecțiuni preexistente etc., toate au fost exacerbate de temperaturile constant peste 40 de grade.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 16

Ambulanțele au rulat non-stop, iar personalul medical, echipat în uniforme care nu sunt prietenoase cu căldura, au suferit cot la cot cu pacienții în unele cazuri. Recomandările cu privire la efectele caniculei nu sunt doar asupra adulților, ci și a copiilor, care vor fi afectați inclusiv la nivel gastrointestinal în cazul unei insolații. Iar dr. Adina Rusu, dietetician autorizat, recomandă în această ediție a „Ziarului de Sănătate” o serie de rețete pe care le putem face ușor, cu fructele și legumele de sezon, pentru a ne putea ajuta organismul să treacă mai ușor peste problemele legate de caniculă.

Citiți în continuare materialele care alcătuiesc dosarul din această ediție.

Cazurile medicale care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi nu au fost mai multe decât în zilele obişnuite, în această perioadă caniculară, însă prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, spune că au fost cazuri foarte grave de hipertermie severă, unul dintre ele soldat chiar și cu deces. Este vorba de un bărbat de 32 de ani care avea temperatura corporală de 43,3 de grade Celsius.

Dincolo de răcorirea organismului, necesară pentru caniculă, medicii recomandă să ne adaptăm și dieta în special în perioadele îndelungate de temperaturi ridicate, cum au fost la Iași în ultima săptămână. Dr. Adina Rusu, dietetician autorizat, președinte Colegiul Dieteticienilor Iași, recomandă să nu renunțăm la un regim alimentar standardizat – care înseamnă să mâncăm trei mese pe zi, alimente ușor digerabile, preferabil chiar salate, cu fructe și legume de sezon. Specialistul avertizează că nu e momentul să renunțăm să ne hidratăm, chiar dacă nu simțim că ne este sete, ba chiar să bem cu 20-30% mai multă apă decât am face în mod obișnuit. Alcoolul și sucurile trebuie evitate când vrem să ne hidratăm „Consumate în exces, stimulează eliminarea unei cantități suplimentare de apă din organism, crescând deshidratarea și făcându-ne să ne simțim tot mai slăbiți și mai lipsiți de energie”, a precizat specialistul.

Medicii pediatri avertizează că în contextul temperaturilor extrem de ridicate, cum au fost cele de săptămâna trecută din Iași, se pot declanșa diverse afecțiuni gastrointestinale la copii. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu specialiștii gastroenterologi care au explicat că cele mai frecvente boli digestive întâlnite vara la copii sunt gastroenterita și enterocolita. Acestea sunt determinate de virusuri precum Rotavirus, Adenovirus, Norovirus, Astrovirus, hepatitele A și E sau de o serie de bacterii.

Echipajele de intervenție ale Serviciului de Ambulanță Județean Iași au intervenit în zilele cu temperaturi extrem de ridicate la 157 de cazuri de persoane aflate în spațiul public, care au prezentat sincope, stări lipotimice sau alte afecțiuni cauzate de caniculă. Timpul de intervenție a fost foarte scurt, toți pacienții fiind evaluați, stabilizați hemodinamic și respirator, și transportați la spital. Deși canicula afectează persoane de toate vârstele, efectele acesteia sunt mult mai severe asupra persoanelor mature sau cu afecțiuni cronice preexistente, conducând uneori la complicații grave.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii