Cum acționează hoții de buzunare la Iași? Ne spune chiar polițista care stă cu ochii pe ei de ani de zile
În acest an, aflat pe final, furturile din buzunare s-au înjumătățit față de anul trecut. Potrivit polițiștilor de la Biroul de Investigații Criminale Iași, anul acesta au fost aproximativ 160 de furturi din buzunare, marea majoritate având loc în mijloacele de transport în comun.
„Hoții folosesc o haină sau o geantă pentru a masca furtul din buzunare. Cu o mână ține haina sau geanta iar cu cealaltă cotrobăiește prin buzunarele sau gențile călătorilor. Adesea, hoții sunt îmbrăcați bine. Cel mai bine ei acționează atunci când călătorii sunt atenți în telefoane. Ca să vă protejați de hoți, cel mai bine e să vă țineți geanta în brațe, la vedere, la fel și bagajele. Să fiți cu ocii pe ele”, ne-a explicat Ioana Vasilache, inspector principal de poliție la Biroul de Investigații Criminale Iași.
- Citește și: Au fost prinși doi hoți care furau din buzunarele ieșenilor aflați în stații sau în autobuze
Când vine vorba despre spargerile de locuințe, hoții caută ferestre întredeschise la parterul imobilului, ori folosesc chei potrivite. ”Să aveți grijă, deoarece mulți hoți acționeză la pont: să nu spuneți vecinilor ce sume de bani sau bijuterii aveți prin casă. Hoții caută, de regulă, scări de bloc la care nu sunt interfoane, camere de supraveghere, și care sunt slab iluminate”, a completat inspectorul de poliție. În privința caselor, proprietarii trebuie să se asigure că au uși solide, cu încuietori bune, camere de supraveghere. Un câine poate face un infractor să se răzgândească în a mai încerca să spargă ușa, deoarece acesta poate lătra, sau chiar mai rău, poate mușca hoțul.
Atenție mare la următoarele metode!
Iată doar câteva dintre metodele prin care hoții vă pot subtiliza banii din buzunare sau poșetă!
- Șmecheria cu jacheta – hoțul se folosește de o haină ținută pe mână. Ascunzându-și mâinile sub ea, el își ridică brațele până când are acces la geantă, buzunar etc. Protejat de jachetă, hoțul poate opera în voie, iar de regulă acționează alături de un prieten, căruia îi va pasa portofelul. Pentru a ascunde și mai bine activitatea sa, hoțul se poate preface că citește o revistă sau un ziar.
- Strategia „Cât este ceasul?” – hoții lucrează în echipă: unul întreabă cât e ceasul, celălalt se apropie de victimă și îi va sustrage ce îi vine la îndemână. Polițiștii ne sfătuiesc ca, atunci când ne verificăm ora, în același timp să urmărim cu atenție și persoana care ne-a întrebat, și să nu o lăsa să se apropie prea mult.
- Schema compasiunii – unul dintre hoți se preface că a scăpat ceva pe jos, mizând pe bunăvoința ta că îl vei ajuta să își strângă lucrurile. În timp ce tu te apleci să îl ajuți, nu îți mai supraveghezi geanta sau haina, care este buzunărită de celălalt hoț. De obicei, oamenii se concentrează pe un singur lucru, iar atunci când se petrece ceva interesant atenția acordată valorilor pe care le au asupra lor scade automat.
- Tehnica „sandviș”, sau „ciocnirea accidentală” – un individ îți blochează brusc drumul. Se oprește exact în fața ta, iar tu te lovești de persoana respectivă. Al doilea hoț intră la rândul tău în tine, își cere scuze și îți ia portofelul pe la spate, cât timp tu ești prins la mijloc. Astfel, contactul este mascat într-o atingere inofensivă, total întâmplătoare. Tehnica poate fi aplicată și în autobuz, hoțul profitând de o groapă în drum sau de o frână bruscă a șoferului pentru a cădea peste tine, prefăcându-se că s-a dezechilibrat.
- Tehnica busculadei – grupul de hoți se îngrămădește în jurul victimei, iar unul dintre ei îi ia portofelul, care este dat din mână în mână. Acțiunea se poate desfășura atât în autobuz, cât și pe stradă. De multe ori, ținta își dă seama ce se întâmplă, dar îi este prea frică să reacționeze din cauza numărului mare de indivizi care au înconjurat-o.
- Tehnica de la bancomat – în timp ce îți scoți banii din bancomat, cineva cade peste tine din spate. Tu te întorci, iar un complice îți fură banii pe care tocmai i-ai scos de la bancomat.
Publicitate și alte recomandări video