anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum afectează pandemia de Covid-19 educaţia copiilor din întreaga lume

GALERIE
copii pandemiei
  • copii pandemiei
- +

Pandemia de Covid-19, care a dus la închiderea şcolilor, ameninţă să şteargă progresele importante realizate în ultimul deceniu în materie de educaţie şi sănătate, în special în cele mai sărace ţări, spune miercuri Banca Mondială, relatează AFP.

„Capitalul uman este absolut vital pentru viitorul economic şi financiar al unei ţări”, a rezumat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, cu ocazia publicării raportului privind indicele capitalului uman.

Acest indicator măsoară nivelul pe care un copil, născut astăzi, este susceptibil să îl atingă la vârsta de 18 ani, pe baza serviciilor de sănătate şi educaţie ale ţării sale. Dar câştigurile din ultimul deceniu riscă să fie şterse de pandemie.

Fetele sunt cele mai vulnerabile

Pentru a măsura capitalul uman, Banca Mondială a ţinut cont de trei factori: supravieţuirea (va ajunge un copil născut astăzi la vârsta şcolară?); educaţie (cât va dura şcolarizarea lui şi care vor fi realizările lui?), şi în cele din urmă sănătate (va ieşi acest copil din sistemul de educaţie sănătos, gata să-şi continue studiile sau să intre pe piaţa muncii la maturitate?). Ediţia din 2020 a raportului include date din 174 de ţări, reprezentând 98% din populaţia lumii. „Analiza arată că înainte de pandemie, majoritatea ţărilor făcuseră progrese constante în construirea capitalului uman al copiilor, cele mai semnificative progrese fiind realizate în ţările cu venituri mici”, potrivit autorilor săi.

Cu toate acestea, aceştia subliniază că, chiar înainte de efectele pandemiei şi în ciuda acestui progres, un copil născut într-o ţară cu venituri mici ar putea spera să atingă doar 56% din potenţialul său capital uman, comparativ cu un copil care beneficiază de un nivel educaţie completă şi sănătoasă.

Odată cu pandemia, inegalităţile în rândul copiilor vor creşte.

„Credem că peste un miliard de copii nu au fost la şcoală din cauza Covid”, a spus David Malpass, care reprezintă miliarde de dolari de câştiguri pierdute în special din cauza reducerii învăţării - în medie, jumătate de an şcolar - şi a potenţialului abandon şcolar.

Acesta a subliniat că fetele sunt afectate în mod „disproporţionat”. Acest lucru este cu atât mai problematic cu cât, deja înainte de criză, inegalitatea de şanse între fete şi băieţi era palpabilă.

Preocupare majoră

În timp ce fetele au avut performanţe mai bune în ceea ce priveşte capitalul uman decât băieţii, rata de angajare a acestora a fost cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea a bărbaţilor, cu diferenţe mai mari în multe ţări şi regiuni ale lumii.

"În plus, pandemia exacerbează riscurile violenţei împotriva femeilor, a căsătoriilor timpurii şi a sarcinilor la adolescente, toţi factorii care limitează perspectivele de învăţare şi abilitare a femeilor şi fetelor", a declarat Banca Mondială.

În ceea ce priveşte sănătatea, David Malpass, el a subliniat că 80 de milioane de copii nu beneficiază în prezent de vaccinuri esenţiale şi, prin urmare, sunt mai vulnerabili.

În încercarea de a remedia rata abandonului, Banca Mondială a lansat programe în cele mai sărace ţări. "Încercăm să reluăm procesul de învăţare. Aceasta include echipamentul, aceasta include redeschiderea (şcolilor), aceasta include învăţarea la distanţă", a explicat el.

"Numărul copiilor nonşcolarizaţi este o preocupare majoră pentru perspectivele globale, economice, pentru viitor", a mai insistat el. Prin urmare, ţările trebuie să investească urgent în educaţia copiilor, care vor contribui la creşterea economică în viitor.

Întrebată despre capacităţile financiare limitate, în special în ţările sărace, Mamta Murthi, vicepreşedinte responsabil de problemele dezvoltării umane, a subliniat că este vorba de „gestionarea priorităţilor”.

Ea subliniază că ţările care beneficiază de reducerea datoriilor pot, de exemplu, să realoce aceşti bani către educaţia copiilor. Unele ţări au decis să crească impozitele pe tutun. „Ideea este de a reduce activităţile dăunătoare capitalului uman, crescând în acelaşi timp veniturile” unui stat, a subliniat ea.

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.