Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

luni, 30 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-a pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei.

Pe parcursul anului trecut, pe rolul Tribunalului au intrat 14.340 de dosare noi, cu aproximativ 700 mai puţine ca în 2021. Ritmul de lucru al judecătorilor a scăzut însă şi el, la stocul de aproape 10.000 de dosare restante din anii trecuţi adăugându-se încă 300.

Numărul dosarelor nou intrate pe rol situează Tribunalul ieşean pe locul cinci în ţară, după Bucureşti, Constanţa, Ilfov şi Dolj. Peste o zecime din dosarele aflate pe rol, respectiv 1.152 sunt mai vechi de un an şi jumătate.

Ca şi în anii trecuţi, majoritatea cauzelor analizate de Tribunalul au fost civile, neînţelegerile dintre ieşeni depăşind totalul cauzelor penale şi al disputelor cu instituţiile statului, din sfera contenciosului administrativ-fiscal. Totuşi, pe ansamblu, numărul dosarelor civile noi a scăzut cu aproximativ 12%.

Pensionarea a numeroşi judecători a făcut ca numărul de dosare ce a revenit anul trecut fiecăruia dintre cei rămaşi să crească semnificativ. Faţă de 732 de dosare analizate în medie de un magistrat în 2021 s-a ajuns un an mai târziu la 760.

Totuşi, în medie, un dosar penal este soluţionat în aproximativ trei luni, iar unul civil în decurs de 9 luni, în funcţie de acest indicator, activitatea Tribunalului ieşean fiind considerată „foarte eficientă”. La rata de soluţionare sau la vechimea dosarelor în stoc, Tribunalul este însă doar „satisfăcător”.

În sarcina judecătorilor intră şi redactarea sentinţelor. Conform legii, sentinţa trebuie motivată în termen de 30 de zile de la pronunţarea ei. În aproape jumătate din cazuri, acest termen nu este însă respectat, termenul limită legal fiind depăşit, în medie cu 86 de zile. Practic, justiţiabilul află de ce judecătorul a pronunţat o anumită sentinţă chiar şi după patru luni de la luarea deciziei.

Ca şi în 2021, activitatea judecătorilor Tribunalului ieşean este considerată din acest punctul de vedere ca ineficientă. Întârzierea duce la prelungirea procesului, dar nu afectează dreptul la apel sau recurs. Termenul de contestare a unei sentinţe curge nu de la data pronunţării, ci de la data la care împricinatului îi este comunicată sentinţa completă.

Aproximativ o cincime dintre sentinţele pronunţate de Tribunal sunt atacate de cei interesaţi în faţa instanţei superioare. Doar un sfert din contestaţii duc însă la desfiinţarea deciziei luate iniţial. În această privinţă, eficienţa judecătorilor Tribunalului anul trecut a fost similară celei din 2021. „Activitatea instanţei noastre s-a menţinut, în general, în aceiaşi parametri de eficienţă ca în anul anterior.

În contextul unui volum de activitate ridicat, al unor scheme insuficiente/subdimensionate, existenţei unui număr mare de posturi vacante şi a fluctuaţiei de personal, indicatorii statistici înregistraţi în 2022, analizaţi coroborat, evidenţiază interesul colectivului pentru buna înfăptuire a actului de justiţie, o creştere a majorităţii indicatorilor de performanţă, dar, mai ales, un efort deosebit de ridicat, reliefat şi de gradul de încărcare per judecător”, au apreciat reprezentanţii Tribunalului. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii