Cum ajung microplantele cultivate în Iași în farfuriile din mai multe țări europene? Povestea unei afaceri locale cu sute de francize și livrări în peste 15 țări

luni, 09 iunie 2025, 03:25
2 MIN
 Cum ajung microplantele cultivate în Iași în farfuriile din mai multe țări europene? Povestea unei afaceri locale cu sute de francize și livrări în peste 15 țări

Hy-Farm Microgreens, business fondat la Iași în 2018, a cucerit deja mai multe țări europene. Cu aproape 300 de francize vândute și livrări de microplante către sute de restaurante, compania a înregistrat în 2023 o creștere spectaculoasă: cifra de afaceri aproape s-a triplat, iar profitul net aproape s-a dublat. Evaluată la 3 milioane de euro, Hy-Farm are planuri ambițioase de a ajunge la 1.000 de francize și să acopere toate marile orașe europene până în 2026.

Pornită în Iași, Hy-Farm Microgreens, fondată în anul 2018 de Alexandru Vasiu, a ajuns acum să livreze microplante către restaurante din mai multe țări din Europa, având aproape 300 de francize vândute. Active în peste 15 țări – inclusiv România, Spania, Grecia, Italia, Cipru sau Franța – sistemele hidroponice dezvoltate de Hy-Farm permit cultivarea microplantelor pe suprafețe mici, fără angajați, cu consum redus de apă și energie. Rețeaua actuală numără peste 200 de parteneri activi, care livrează microplante săptămânal către circa 3.000 de restaurante.

Alexandru Vasiu, fondatorul Hy-Farm Microgreens

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Una dintre cele mai impresionante realizări ale companiei în 2025 a fost dezvoltarea unui sistem eficient de scalare care a permis creșterea echipei de vânzări de șase ori față de 2024. Această expansiune dramatică a forței de vânzări reflectă maturitatea operațională a companiei și capacitatea sa de a replica procesele de succes la scară largă”, ne-a explicat Alexandru Vasiu, fondatorul Hy-Farm.

Obiectivul 2026: 1.000 de francize și prezență în toate marile orașe europene

În 2025, compania a accelerat și extinderea regională, în special în Europa de Est, formând echipe comerciale dedicate pentru Bulgaria, Grecia și Ungaria. Tot din acest an, coordonarea rețelei europene se face din noul sediu din Iași, transformat într-un centru operațional, în timp ce birourile locale din Alicante și Gran Canaria gestionează o parte din activitatea din Peninsula Iberică.

Fondatorul vrea ca Hy-Farm să fie prezentă în toate țările europene până la finalul lui 2025 și să ajungă la 1.000 de francize vândute până în 2026, cu un ritm actual de 15–20 de noi francize pe lună.

„Sistemul hidroponic dezvoltat de Hy-Farm poate produce până la 6.000 de caserole pe lună folosind doar 1 metru pătrat de spațiu, cu un consum energetic redus și fără necesitatea de angajați. Partenerii companiei pot atinge profitabilitatea în doar 3,5–6 luni, cu venituri medii de 4.000 de euro pe lună la doar 30% din capacitatea sistemului”, susține antreprenorul din Iași.

Potrivit celor mai recente date financiare disponibile la Ministerul Finanțelor, în 2023, compania Hydroponics Farming SRL, care operează brandul Hy-Farm, a înregistrat o cifră de afaceri de 4,3 milioane lei, aproape triplă față de nivelul din 2022, când era de circa 1,5 milioane lei. Profitul net s-a apropiat și el de o dublare, urcând la 720.000 de lei în 2023, comparativ cu 370.000 de lei în anul anterior.

Evaluarea actuală a companiei este estimată la aproximativ 3 milioane de euro, susține fondatorul companiei ieșene. Acesta vizează extinderea dincolo de Europa, în piețe emergente interesate de agricultură sustenabilă și eficientă. Planul lui Alexandru Vasiu este să existe cel puțin un partener Hy-Farm în fiecare oraș mare din Europa, iar asta până în anul 2026.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii