Cum ajungeau corăbiile până la Trifeşti? Microexpoziţie: amfore din Prut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Cum ajungeau corăbiile până la Trifeşti? Microexpoziţie: amfore din Prut

GALERIE
expozitie, amfore, corabii, prut
  • expozitie, amfore, corabii, prut
- +

Începând de ieri, 23 decembrie, publicul ieşean poate vizita o nouă microexpoziţie din seria „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, tema acesteia fiind „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”. 

Ieşenii pot vizita această expoziţie până pe 23 martie 2021, aceasta punând, prin intermediul unui artefact, o incursiune tematică în antichitatea târzie şi perioada bizantină timpurie, în timpul împăraţilor Iustinian I şi Iustinus II. Amfora, realizată în sec. VI e.n., în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoţului maritim şi fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, comuna Trifeşti, judeţul Iaşi.

Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerţului la mare distanţă între lumea romano-bizantină şi barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relaţiilor economice, şi nu numai, între populaţia locală şi lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie. Microexpoziţia va putea fi vizitată în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei, din incinta Palatului Culturii, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00, de marţi până duminică, cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.