Este sezonul pepenilor, iar Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) a organizat o degustare atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști. Ocazie numai bună pentru a lămuri o problemă: cum alegi un pepene bun din grămadă?
Ieri, peste 20 de sortimente de pepeni și hibrizi, de la 13 producători locali, verzi și galbeni au bucurat papilele gustative a zeci de ieșeni. Sortimentele fructelor zemoase au fost diversificate. Unii pepeni au fost mai dulci, mai parfumați, alții nu, însă există și ,,harbuji” perfecți în viziunea copiilor.
,,Cei cu mai puțini sâmburi sunt pe placul meu. Cred că Arashan se numea sortimentul. Din aceia galbeni nu prea am gustat”, ne-a declarat o fetiță.
Printre sortimentele favorite s-a numărat și ,,Black Castel”. Gustul dulceag și textura ,,făinoasă” i-a cucerit pe cei mai mulți vizitatori. „Cel mai mult îmi place «Black Castel». E și dulceag și făinos. Sunt din municipiu. Am auzit de degustare și am venit și eu”, a spus un bărbat.
Cum alegem un ,,harbuz” gustos
Iar pentru că evenimentul a avut, în primul rând, un caracter științific, în care pepenii au fost evaluați din punct de vedere calitativ și cantitativ de către public, l-am întrebat pe prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist în domeniul „Tehnologii Horticole”, cum recunoaștem un pepene bun, cu adevărat delicios, care să ne răcorească în zilele caniculare de vară. Codița fructului, petele de pe coajă, culoarea, toate sunt detalii care ne pot face să nu regretăm banii dați la aprozar.
„Un pepene bun trebuie să fie de mărime medie: nici foarte mare, nici foarte mic. În primul rând ne uităm foarte bine la codița pepenelui, să vedem dacă acesta este proaspăt. Asta este foarte important. Codița trebuie să fie verde pe cât posibil, să aibă un oarecare luciu. În general există și acea pată galbenă care se formează pe coajă, și ne arată că este un pepene ajuns la maturitate. Apoi, trebuie să aibă textură, adică în momentul în care îl atingem trebuie să simțim că duce oarecum spre o zonă de fermitate, pulpa să fie zemoasă, crocantă, răcoritoare, și în același timp, dacă îl degustăm, să aibă gust și aromă”, ne-a declarat acesta.
De asemenea, specialistul a împărtășit un alt aspect interesant, care se referă la când este recomandat să consumăm pepenele. Pepenele verde refrigerat este mult mai puțin nutritiv.
,,Pepenele se ia de la 38-40 de grade în momentul în care este depozitat și apoi este pus la frigider. Este bine ca, în momentul în care este adus acasă, pepenele să fie ușor pre-răcit, dacă se poate, ținut la o temperatură de 20-22 de grade, tăiat, după care introdus în frigider”, a adăugat acesta.
Județul se ,,laudă” cu pepeni de calitate
La nivelul județului, întâlnim hectare de pepeni în zona Probota, Valea Prutului, Prisăcani, iar dacă ne îndreptăm către nord, în zona Dorohoiului, iar în județ și în zona Târgu-Frumos, la Costești.
De la evenimentul de ieri al USV nu a lipsit Robert Zamisnicu, fiul primarului din Probota și unul dintre cei mai cunoscuți producători locali. Absolventul USV a adus la degustare doi hibrizi diferiți de pepeni verzi și galbeni.
,,Reprezint «Legume de Probota», cultivăm o suprafață de peste 50-60 de hectare de legume în total. Astăzi am venit cu doi hibrizi de pepeni verzi și unul de pepene galben. Pe lângă pepeni, deja a început recoltatul la ardei gras și la roșii. Urmează vinetele, ardeii kapia și gogoșarii. Pepenii cu care am venit astăzi sunt altoi, am optat pentru pepeni altoiți pentru că ei sunt mult mai rezistenți la boli. Avem «Bryxberry». Se vând foarte bine în general. Avem și două puncte de vânzare, în Bălteni și Popricani. Momentan facem față așa, cu aceste două puncte de vânzare. Eu am urmat aici Facultatea de Inginerie Economică și Management. Tata se ocupa deja de partea de agricultură, iar eu am spus să vin cu un plus. Cu partea de marketing. Ulterior, am intrat pe partea de producție”, ne-a spus tânărul.
La final, participanții au avut posibilitatea de a degusta și un sortiment de înghețată cu pepene preparat pe loc de specialiștii USV Iași. Iar, pentru că pofta a fost mare, s-a stat la coadă…
Publicitate și alte recomandări video