anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaratie de presa

Cum am ajuns să fim cei mai pro-ruși din regiune? (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi_2-02
 • template cover ziarul de iasi_2-02
- +

Un sondaj ECFR (European Council on Foreign Relations) îi arată pe români ca fiind una dintre cele mai... pro-ruse națiuni din regiune, iar la nivel european integrându-ne în rândul unor țări cu sentimente asemănătoare precum Italia sau Germania. Pe scurt, majoritatea românilor cred că Guvernul e prea concentrat pe ajutorarea Ucrainei și dorim o rezolva cât mai rapidă a conflictului.

Nu putem nega că propaganda rusească beneficiază de o șleahtă consistentă de idioți utili în România. Din prostie pură sau din interes, aceștia vântură tezele Kremlinului. Dar, în aceeași măsură, trebuie să căutăm răspunsuri ceva mai adânc, deoarece concluzia că românii ar fi de-a dreptul, majoritar, pro-ruși, este falsă. Am să mă explic. 

Istoric, al Doilea Război Mondial a lăsat o traumă adâncă în rândul poporului român în legătură cu sălbăticia soldaților ruși, cărora le-am fost aliați în cea de-a doua parte a efortului de război al României împotriva naziștilor. Este o traumă care a fost transmisă peste generații și care explică, în parte, și atașamentul noilor generații la valorile europene. Mai mult, suntem una dintre cele mai pro-americane țări din întreaga Uniune Europeană, în contrast vizibil cu țări învecinate precum Bulgaria sau Ungaria. 

În fapt, sondajul vorbește mai mult despre starea de spirit a românilor astăzi față de guvernanți decât despre sentimentele noastre față de Federația Rusă. Goana Președintelui Iohannis după fotografii cu marii lideri ai lumii, prezența sa în spațiul public exclusiv pe teme legate de războiul din Ucraina și abandonul total al temelor interne reprezintă un dezechilibru pe care românii îl simt și îl taxează.

Cea mai mare inflație din timpurile recente, scumpiri galopante ale energiei și ale tuturor prețurilor sunt traume reale, vizibile pe care le resimt cetățenii, și nici Guvernul și nici Președintele nu vin cu explicații și soluții convingătoare. Oamenii simt minciuna. Iohannis spune că Putin e de vină pentru toate neajunsurile din prezent, ceea ce este, în mod evident, fals. Inflația și prețurile crescute la energie au apărut cu mult înaintea invadării Ucrainei de către Rusia putinistă. Războiul doar a mai adăugat o bomboană pe o colivă deja destul de mare.

Românii se simt, așadar, astăzi, nu pro ruși, ci abandonați total în fața greutăților de un Președinte și de o guvernare care comunică mai mult pe teme convenabile de politică externă și nu mai spun nimic românului de rând despre cum ar putea să le facă o viață mai bună la ei în țară. Din păcate, deși necesare, eventualele succese de imagine în plan internațional nu țin de foame acasă. 

Atunci când un loc este lăsat liber, cineva va veni și îl va ocupa. Este creuzetul perfect astăzi pentru apariția unor lideri extremiști și carismatici, este creuzetul nașterii unor mișcări care să se suie pe nemulțumirea justificată a oamenilor și care să conducă și la mai mult haos și sărăcie pe termen mediu și lung. 

Ceea ce a început pandemia – deteriorarea economiei, adâncește războiul din Ucraina. Când în fruntea statului mai ai și lideri incompetenți și oportuniști, amestecul devine de-a dreptul exploziv.
Deocamdată, în concluzie, nu suntem pro ruși, ci suntem o țară neguvernată, cu oamenii lăsați neprotejați în bătaia focului scumpirilor. Culmea, principalii vinovați și lipsiți total de soluții sunt pesediștii, care dețin toate hățurile guvernamentale, dar care nu livrează nimic. Zero barat exact pentru oamenii pe care urlă că îi reprezintă: adică pe cei mai năpăstuiți. Ghinion!


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Complicata bandă unică

Radu MEȘNIȚĂ

Complicata bandă unică

Singura bandă de acest fel din Iaşi, lipsită de continuitate pentru că se termină brusc în Podu-Roş, asigură practic o legătură rapidă între două intersecţii aglomerate.

opinii

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Briscan ZARA

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Campioana mondială nu trebuie în niciun fel aclamată, este suficient că i se înmânează Cupa Mondială, lăsând pierzătorii cu un sentiment negativ de mâhnire neconsolată şi gustul amar al înfrângerii. Jucătorii victorioşi trebuie să se retragă în linişte, afişând posturi umile şi cu figuri neutre pe faţă care să nu sugereze bucurie nemărginită, satisfacţie, împlinire, sentimente care nu-şi au locul într-o lume guvernată de fair play şi de egalitate.

Predicatorul josnic al moralităţii

Cristina DANILOV

Predicatorul josnic al moralităţii

Cu toții ne putem comporta ipocrit în unele situații, dar există o linie importantă între nivelul de ipocrizie socială și tolerabilă și ipocrizia intolerabilă care ne transformă din sfinți în predicatori josnici ai moralității, ideilor și adevărului nostru. Cu cât ne respectăm mai mult propria persoană, cu atât mai mult vom reuși să ne oprim la timp pentru a nu depăși această linie dezamăgindu-ne, cu faptele și cuvintele noastre, nu atât pe noi cât și pe cei alături de care conviețuim.

Glose de Ziua Naţională

Mihai DORIN

Glose de Ziua Naţională

A fost 1 decembrie, ziua împlinirii năzuinţei noastre esenţiale - unirea românilor şi a teritoriilor româneşti cu patria mamă. Aceasta ne spune istoria. Şi sigur istoria nu are cum să ne transmită un mesaj fals sau unul inventat de istorici, aşa cum cred criticaştrii români, care nu pot integra măreţia unei clipe în modul nostru de viaţă mediocru ori în  istoria noastră, care nu ar vesti, vezi Doamne, o izbândă precum cea din anul 1918. 

pulspulspuls

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

E de râs, dacă nu ar fi de plâns: iată cea mai elocventă şi relevantă imagine ce ilustrează gargara politică în plenitudinea ei, surprinsă de un coleg de presă la Iaşi de ziua naţională a ţării. 

Caricatura zilei

Moș Crăciun, supărat pe Moș Niculae

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.