Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum amenajezi confortabil o garsonieră?

GALERIE
amenajare garsoniera
  • amenajare garsoniera
- +

Indiferent cât de mic este spaţiul din locuinţa ta, nevoile şi problemele tari sunt la fel de mari şi vor necesita soluţii eficiente. Spre deosebire de un apartament mare, cu trei camere, o garsonieră trebuie să corespundă complet, atât din punct de vedere practic, cât şi al confortului zilnic pe care ţi-l doreşti. 

De aceea, când va veni momentul în care va trebui să îţi amenajezi locuinţa de mici dimensiuni, sunt câteva direcţii de la care ar fi indicat să nu te abaţi, altfel te vei lovi de unele probleme pe termen lung.

Canapea extensibilă în loc de pat

Una dintre piesele centrale ale unei garsoniere este patul, şi asta pentru că acesta trebuie să respecte atât confortul tău, cât şi dimensiunea locuinţei. Dacă prima intenţie ar fi să îţi iei un pat mare, trebuie să iei în considerare faptul că vei avea nevoie de spaţii de depozitare şi de alte piese de mobilier, care să servească nevoilor practice. Ce poţi face este să te orientezi spre canapele extensibile, flexibile pentru nevoile tale, foarte confortabile, dar care te pot ajuta să salvezi foarte mult din spaţiul folosit pe timpul zilei. De asemenea, fii foarte atent atunci când alegi materialul canapelei, şi asta pentru că cel mai probabil patul va fi locul unde vei alege să serveşti zilnic masa. întreţinerea canapelei poate fi mult mai uşoară dacă alegi materiale din microfibră, spre exemplu.

Piese de mobilier pe verticală

Când spaţiul pe care îl ai la dispoziţie nu este foarte generos, o soluţie simplă prin care îl poţi exploata la maximum este să gândeşti fiecare piesă de mobilier pe verticală. Mobila pe comandă poate fi un pic mai scumpă, dar te va ajuta îţi rezolvi toate problemele pe care le ai cu spaţiile pentru haine, lenjeriile de pat şi obiectele personale pe care le vei aduna cu timpul. Foloseşte lada patului, comandă un dulap şi etajere până în tavan şi montează în holul de la intrare un cuier cu pantofar, ca să îţi poţi organiza mai uşor încălţămintea şi hainele de zi cu zi.

Baie şi bucătărie

Aceeaşi regulă a mobilatului pe verticală trebuie aplicată şi în cele mai mici camere din locuinţa ta, baia şi bucătăria. Caută ca în spaţiul de gătit să foloseşti mobilă care încorporează electrocasnicele importante, precum maşina de spălat vase, cea de spălat rufe şi cuptorul cu microunde. Ca să nu încarci spaţiile de depozitare din cameră, în baie poţi să montezi dulapuri deasupra vasului de toaletă pentru prosoape şi alte obiecte de igienă personală. în acest fel, vei reuşi să îţi organizezi mai simplu casa şi să faci curat mai eficient.

Balconul, parte din living

Un balcon poate fi foarte util atunci când ai o garsonieră. Acesta poate fi transformat ca parte din living, ori să rămână separat, ca zonă de relaxare. Tot aici poţi creşte flori sau depozita alimente care trebuie să stea în spaţii mai răcoroase.

Mobilă multifuncţională

Atunci când organizezi (re)amenajarea, trebuie să începi cu piesele cele mai mari: pat, canapea, dulap. Asigură-te că dulapurile ele sunt suficient de încăpătoare pentru a cuprinde nu doar garderoba, dar şi alte obiecte personale sau ale casei pe care nu le vrei la vedere. De la lenjerii de pat şi pături la gadget-uri, acestea îşi poţi găsi loc într-un dulap extins pe tot peretele şi înalt până în tavan. Dacă nu vrei să schimbi dulapul şi acesta nu are această înălţime, poţi aşeza pe el cutii cu capac care să mai preia din obiectele expuse. Dulapul se poate extinde şi pe colţ, fie că este unul de bucătărie sau din dormitor. Caută sisteme rotative pentru mobilă de colţ, pentru a putea exploata spaţiul complet.

Poţi amplasa un dulap chiar şi deasupra frigiderului, dacă este nevoie şi ai spaţiu

În privinţa dulapurilor din bucătărie, gândeşte-te la dimensiunea şi numărul vaselor tale. Aşază obiectele grele în dulapurile inferioare, unde poţi folosi chiar un suport pentru farfurii. Gândeşte dulapul superior astfel încât să camufleze şi anumite ţevi, precum cea de la centrală sau de la hota. Nu aşeza plita lângă un dulap soldat. Acesta trebuie să se afle minim 20 cm de plită pentru a evita riscul incendiilor. Integrează uscătorul de vase în dulapul de deasupra chiuvetei, pentru a elibera blatul. Poţi amplasa un dulap chiar şi deasupra frigiderului, dacă este nevoie şi ai spaţiu.

Utilizează organizatoare

În bucătărie, începe cu sertarele. Decât să depozitezi tacâmurile şi alte ustensile la grămadă, aşază organizatoare şi repartizează un spaţiu pentru fiecare: furculite, cuţite, linguri, foarfecă, cuţite mari, ruletă, sul de pungi, hârtie de copt etc. Foloseşte în dulapurile cu uşi coşuri de răchită sau din bambus, cutii din metal, borcane, cutii transparente din plastic sau recipiente rămase de la alimente.

Acestea vor organiza mai bine prosoapele de bucătărie, alimentele şi gadget-urile. Pentru oale, boluri şi farfurii, foloseşte suporturi sau bagă-le una într-alta ca şi cum ar fi o păpuşă Matrioshka. Pentru a le repera mai uşor, împarte pe zone dulapul, ca în articolul nostru dedicat depozitarii alimentelor. Şi în dormitor e indicat să foloseşti organizatoare. Pentru a păstra mai bine lenjeria, ciorapii, curelele, bijuteriile şi alte accesorii, foloseşte cutii separate pentru fiecare sau organizatoare din plastic ce aplică paravane in cruce, pentru separarea categoriilor. Organizatoarele cu model de buzunar pot fi agăţate şi de uşă, atâta timp cât spaţiul o permite. în plus, poţi folosi huse şi saci de vidat pentru o mai buna organizare a hainelor. Pantofarul clasic poate fi eficientizat cu ajutorul unui suport etajat pentru fiecare pereche de pantofi, mai puţin pentru cizme. Dacă iţi doreşti intimitate, poţi delimita dormitorul cu ajutorul unui paravan ornamental, unei biblioteci sau a unui dulap.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri