De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum analizăm singuri o aluniță care poate indica apariția cancerului de piele: regula ABCDE

miercuri, 12 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Cum analizăm singuri o aluniță care poate indica apariția cancerului de piele: regula ABCDE

În ultimii ani cancerul de piele cunoaște o incidență crescută în populație, apariția acestei afecțiuni fiind strâns legată de razele soarelui. Dermatologii atenționează că expunerea prelungită și neprotejată la soare accelerează și accentuează îmbătrânirea pielii, duce la apariția ridurilor profunde, a petelor pigmentare, dar și a riscului de cancer de piele.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 10

În numărul anterior, dr. Andreea Dumitriu, medic specialist dermato-venerolog, a explicat importanța folosirii factorului de protecție solară pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă. Specialistul ne dezvăluie în ediția de astăzi importanța utilizării frecvente a produselor cu protecție solară.  Acestea sunt cruciale pentru prevenirea cancerului de piele și pentru protejarea sănătății.

Oricine poate să dezvolte un cancer de piele, indiferent de vârstă, sex sau rasă

Cremele cu factor de protecție formează o barieră între piele și radiațiile solare. Dacă nu folosim aceste produse putem vorbi de daune cauzate de expunerea la UV. Corpul nostru poate repara doar o parte din daunele ADN-ului din celulele pielii. În timp daunele nereparate se pot acumula și pot produce mutații care fac ca celulele pielii să se înmulțească rapid. Acest lucru poate duce însă la apariția tumorilor maligne. Putem vorbi astfel de carcinom bazocelular, scuamocelular sau melanom.

Dr. Andreea Dumitriu explică faptul că acest grad de deteriorare a pielii depinde de intensitatea razelor UV și de timpul în care pielea a fost expusă fără protecție. De asemenea, și zona în care locuim este extrem de importantă. Dacă soarele este puternic pe tot parcursul anului, atunci nivelul de expunere și riscul de a dezvolta cancer de piele cresc. Există în dermatologie regula ABCDE, o modalitate ușoară de a face diferența între o aluniță normală și un cancer de piele. ABCDE înseamnă asimetrie, borders (margini), culoare, diametru, evoluție.

„Unii oameni sunt mai predispuși la arsuri solare. Tipul de piele determină această susceptibilitate. Astfel, persoanele cu pielea deschisă la culoare prezintă cel mai mare risc de arsuri solare, iar acestea reprezintă cauza principală în majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular, scuamocelular și melanom. Fiecare dintre noi trebuie să știm să ne autoexaminăm  pielea, iar în cazul în care observăm o aluniță, o leziune nouă care nu seamănă cu celelalte sau o aluniță preexistentă modificată, trebuie să mergem la medical dermatolog pentru un consult de specialitate. Alunițele sunt examinate urmând regula ABCDE, adică asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă cu diverse nuanțe de maro, brun-închis până la negru, diametru mai mare de 6mm, modificarea în evoluție a unei alunițe cu creștere în dimensiuni, apariția unei răni independente de un traumatism care se vindecă greu”, a punctat dr. Andreea Dumitriu.

Atenție la factorul de protecție al cremelor

Cunoașterea caracteristicilor ABCDE ale cancerului de piele ne poate ajuta să găsim semne incipiente ale acestei afecțiuni. Revenind la cremele cu factor de protecție, medicul dermatolog ne dezvăluie câteva aspect de care trebuie să ținem seama atunci când le achiziționăm. „Conform indicațiilor Academiei Americane de Dermatologie, este recomandat să utilizăm o cremă cu un factor de protecție de minim 30, care oferă protecție atât împotriva UVB cât și UVA, să aibă o textură potrivită tenului și să verificăm și perioada de expirare. În farmacii există  multiple produse dermatocosmetice fotoprotectoare pe care le putem utiliza”, a conchis medicul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii