anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Cum ar putea arăta lunile următoare de pandemie în viziunea profesorului Marc Lipsitch

GALERIE
Marc Lipsitch
 • Marc Lipsitch
- +

Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard T. H. Chan School of Public Health, a detaliat câteva idei în privinţa COVI-19 în seria interviurilor JAMA. 

Mai jos redăm câteva idei legate de măsurile de relaxare, despre şcoli, despre cum vor arăta lunile următoare, testare/imunitate, măsuri esenţiale, tratamente, vaccinuri, etc.

0. Timpul de reacţie:

– Cu cât te pregăteşti mai devreme, cu cât iei măsuri preventive mai repede, cu atât vor fi mai eficiente.

1. Similaritatea cu epidemia de gripă:

– Nu, nu este o gripă sezonieră, este o gripă pandemică ce nu apare în perioadele de iarnă. Mortalitatea este mai mare şi transmisibilitatea este de aproximativ două ori mai mare decât în cazul gripei sezoniere.

2. Covid vs. SARS (2002-2003)

– SARS a putut fi controlat prin identificarea şi izolarea purtătorilor, prin masuri extraordinare de sănătate publică.

3. Cum vor arata urmatoarele luni:

– Diferit în ţările lumii, datorită măsurilor de ridicare a restricţiilor, necesare pentru susţinerea economiei.
– Cel mai probabil va creşte iar numarul de cazuri, cu speranţa că pe perioada verii va scădea rata de transmisibilitate, conform studiilor, cu 20%.
– În locurile care se vor redeschide şi nu vor avea un plan pentru reînchidere, în situaţia probabilă a creşterii numărului de cazuri, vor apărea situaţii similare cu focarele actuale.

4. Distanţare socială:

– Majoritatea schimbărilor de comportament (behavioral changes) sunt similare în toate ţările. Avem o evidenţă a eficienţei măsurilor cumulate, dar nu se ştie ce funcţionează cel mai bine – măşti, testare, etc.

5. La ce ar trebui să se aştepte locurile de muncă (companiile şi instituţiile) care se vor deschide:

– Repornirea activităţilor fără monitorizare poate duce la situaţii complicate (de creştere a numărului de infectări).

6. Serologie – IgM/IgG (informaţiile relevante pentru reluarea şcolilor şi activităţilor în toamnă):

– Este extrem de importantă testarea serologică pentru studii, primul pas pentru a inţelege situaţia.
– Rata de persoane infectate, care au imunitate, este variabila. Este uitil să ştim dacă suntem aproape de imunitatea masei sau nu (în fiecare zonă).
– Dacă eşti într-o zonă unde 5% din populatie a fost infectată, reluarea activităţilor depinde şi de numărul infecţiilor active. Deciziile ar trebui să fie luate local, în functie de aceste date.
– Se studiază dacă imunitatea ajută ca persoanele să nu se reinfecteze. O persoană poate infecta alte 2-3, sau chiar mai multe. Pentru a controla epidemia, este necesar ca numărul de reproducere sa fie sub 1. Cu măsti, măsuri de igienă şi distanţare socială, s-ar putea reduce, în timpul verii, rata de infectare.

7. La ce întrebări ar trebui să răspundem înainte de toamnă:

– Întelegerea procentului de persoane care au fost deja infecate, prin testarea serologică.
– Întelegerea procentului de reinfectare al celor infectaţi şi recuperaţi.
– Întelegerea efectelor şi a eficienţei măsurilor pe care le ia fiecare ţară (închiderea şcolilor, închiderea/redeschiderea locurilor de muncă, etc.)

8. Ratele de transmitere în rîndul copiilor şi redeschiderea şcolilor în toamnă:

– Riscul cel mai mare, prin extrapolare din exemplul gripei sezoniere, în lipsa datelor, este transmiterea de la copii la adulţi, şi impactul asupra acestora şi al locurilor de muncă ale adulţilor care se pot îmbolnăvi.

9. Câţi oameni ar trebui să testăm:

– Nu exista un număr magic, depinde cât de răspândit este la nivel local şi de riscurile existente. Testare la nivel de mii de oameni, în funcţie de codul poştal sau cartier.

10. Tratamente şi vaccinuri în testare:

– Nu exista un tratament, testele arată că unele medicamente funcţionează la unii pacienţi şi la altii nu. De aceea vaccinul este cea mai viabilă soluţie.
– Vaccinurile urmează o cale de dezvoltare bine definită, în 4 faze. Una dintre cele mai lungi este faza 3, de eficienţă. Imunizarea persoanelor şi observarea lor în faza 3 dureaza mult, iar Marc Lipsitch propune o soluţie pentru a scurta această fază.

11. Reticenta la vaccinare:

– Acest virus este privit altfel, pentru că este o amenintare la adresa populaţiei din ţările dezvoltate. Oamenii nu urmăresc decesele care apar din cauza bolilor pentru care există vaccinuri şi un control dovedit.

12. Covid-19 şi alte virusuri în contextul în care nu suntem pregătiţi în toamnă:

– Va fi mai greu de controlat în toamnă, iar situatia va arăta similar cu cea din primavară.

13. Ce trebuie să facem pentru a proteja zonele de risc din căminele de bătrâni:

– Testare, identificarea persoanelor care vor lucra în aceste instituţii şi pregătirea pentru a controla creşterea riscului de transmitere.

14. Daca ai avea resurse nelimitate pentru a controla aceasta pandemie ce ar face Marc Lipsitch:

– Achiziţia de PPE, de teste, abilitatea de a supraveghea.
– Organizarea pentru a putea menţine distanţarea socială (inclusiv asigurarea sprijinului pentru populaţie la risc).
– Continuearea procesului de educaţie în zonele cele mai sensibile şi controlarea efectelor psihologice.

15. Test, track, trace şi carantinare. Există capacitatea de a realiza aceste masuri in SUA?

– Singapore, ţara cu experienţa SARS, nu poate face asta. Este extrem de dificil.
– Interventiile (de exemplu aplicaţia de localizare) să fie voluntare, să nu fie obligaţi oamenii să plece din case – să se ofere această opţiune, dar doar în contextul în care putem să identificăm toate cazurile.

Marc Lipsitch mai recomandă şi recunoasterea faptului că nu stim multe lucruri, şi de aceea comunicarea constantă (si transparentă) cu privire la ceea ce ştim/ nu ştim este esenţială. Acestea ajută la conformare comportamentală şi încredere a cetăţenilor în contextul modificărilor frecvente ale planurilor, în funcţie de noile date.

Textul este o redare/traducere a unui interviu din JAMA, cu Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard T.H.Chan School of Public Health.

SURSA: presshub.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.