Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum ar putea arăta viitorul legislativ bulgar

GALERIE
BORISOV
  • BORISOV
- +

Treizeci şi opt de partide şi şapte coaliţii se prezintă la alegerile legislative anticipate de duminică din Bulgaria, dar doar câteva sunt cotate cu şanse reale de a trece pragul de 4 la sută necesar intrării în Parlament, relatează AFP.

GERB (Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei), fondat în 2006 de Boiko Borisov (care va împlini 54 de ani în iunie), s-a impus ca marele partid conservator din Bulgaria. Clasat pe primul loc în scrutinul din 2009, dar fără să deţină majoritatea, GERB a guvernat cu susţinerea în Parlament a unor formaţiuni de dreapta şi a partidului ultranaţionalist Ataka. Guvernul său a demisionat în urma presiunii exercitate de manifestaţiile din această iarnă. GERB este considerat totuşi favorit la acest scrutin, sondajele creditându-l cu 23-25,6 la sută din intenţiile de vot.
PSB (Partidul Socialist, foştii comunişti) condus de Serghei Stanişev, în vârstă de 47 de ani, preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE). Aflat la conducerea unei "coaliţii pentru Bulgaria" cu alte şapte partide, el face campanie pe tema măsurilor de ajutorare a celor săraci şi a moralităţii vieţii politice. Fostul premier (2005-2009) a contribuit la dezvăluirea publică a interceptărilor telefonice ilegale, devenite tema numărul unu a campaniei, chiar dacă partidul său nu a profitat de acest lucru în sondaje (18-22 la sută). El a renunţat să candideze pentru postul de pemier în caz de victorie, în favoarea lui Plamen Oreşarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finanţelor în Guvernul de coaliţie al lui Stanişev, în 2005.
 

Musulmani versus ultranaţionalişti

 
Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL) reprezintă minoritatea musulmană, între care etnicii turci (8 la sută din populaţie), pomacii (urmaşii bulgarilor convertiţi la islam) şi o parte dintre romi. Liderul său istoric, Ahmed Dogan, în vârstă de 59 de ani, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat la începutul lui aprilie, în timpul unui miting. Partidul, condus acum de Lutvi Mestan, este creditat cu 6,1 până la 12,3 la sută din intenţiile de vot, potrivit rezultatelor a trei mari institute de sondaje (Scala, Mediana, Centrul de analiză şi marketing).
Ataka (ultranaţionalist) a fost creat în 2005 şi este condus de Volen Siderov (57 de ani), un fost jurnalist. Partidul, reprezentat în Parlament, este xenofob şi antieuropean în mod deschis, fiind foarte virulent împotriva minorităţilor romă şi turcă. Ataka susţinea Guvernul GERB înainte de a se întoarce împotriva lui în urmă cu un an. Partidul a ştiut să profite de mişcarea de contestare a clasei politice. Acesta este creditat cu 6 până la 9 la sută din intenţiile de vot.
Ultima formaţiune cu şanse este "Bulgaria pentru cetăţeni", fondată în 2011 de fostul comisar european Meglena Kuneva. Ea face campanie în special pentru o participare extinsă a cetăţenilor la afacerile ţării şi la "revenirea la normalitate" prin adoptarea standardelor europene în politică şi economie. Partidul său de centru-dreapta poate atrage simpatizanţi ai dreptei tradiţionale care nu se regăsesc în GERB şi este creditat cu 4,7 până la 7 la sută din intenţiile de vot.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri