Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum ar putea fi desfiinţate imediat pensiile speciale dacă PSD şi PNL şi-ar dori

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Atenţie, soluţia propusă nu e traficul de influenţă, liderii politici nu trebuie să le ofere/ promită în mod ilegal ceva foştilor camarazi de partid, ci doar să transmită un mesaj tranşant, pe canale oficiale şi neoficiale, „dragi foşti colegi, interpretaţi Constituţia cum vreţi, dar la pensiile speciale tragem o linie roşie, vă supuneţi presiunii sociale”.

Invitat vineri să ia cuvântul de la tribuna congresului UDMR, Marcel Ciolacu a transmis cel mai puternic mesaj împotriva pensiilor speciale auzit vreodată din gura unui lider USL (PSD plus PNL). „Trebuie să scăpăm de această ciumă numită pensii speciale. Eu şi colegii mei am trecut printr-o ciumă şi ne-am vindecat. (…) S-a ajuns prea departe. Sunt nişte lucruri mici pe care le-am acceptat 30 de ani şi suntem şi noi vinovaţi. Trebuie să înţelegem că românii nu mai suportă nedreptatea. S-au săturat să dăm vina unii pe alţii”, a spus Ciolacu. Puternic mesaj. Nici Rareş Bogdan (PNL) pe vremea când promitea desfiinţarea pensiilor speciale în primele 30 de zile de guvernare nu a fost atât de vehement.

Dacă preşedintele celui mai mare partid din România vrea eliminarea acestor privilegii de ce încă mai discutăm despre ele? Putem presupune că Ciolacu nu s-a adresat partenerilor de guvernare în nume personal, ci a transmis mesajul întregului partid. Apoi, inclusiv (sau mai ales) în PNL există o majoritate care clamează alinierea pensiilor la principiul contributivităţii. De partea cealaltă, putem presupune rezonabil că opoziţia (USR şi AUR) ar vota cu două mâini orice proiect de anihilare a acestor privilegii care otrăvesc ţesutul social. Aşadar, de ce nu se ia taurul de coarne?

„Pentru că nu ne dă voie Curtea Constituţională”, vor răspunde în cor pesediştii şi liberalii şi vor invoca o suită de decizii ale CCR care ar face imposibilă reforma. E un argument de faţadă, un alibi folosit de cele două partide pentru a-şi deroga responsabilitatea. În fapt, Curtea Constituţională este o instituţie profund politizată, atât ca formă, prin principiile care guvernează numirea celor nouă magistraţi, cât şi pe fond, dacă aruncăm o privire pe CV-urile magistraţilor. Preşedintele CCR, Marian Enache, are în spate trei mandate de parlamentar şi a trecut prin cinci partide până a fost promovat de PSD în funcţia de interpret-şef al legii fundamentale. Printre ceilalţi opt regăsim alţi politicieni de carieră precum Iulia Scântei (PNL) sau Varga Attila (12 ani deputat UDMR), magistraţi profund datori şi recunoscători PSD – Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga – sau judecători fideli lui Iohannis – Elena Simina Tănăsescu şi Mihaela Ciochină – foşti consilieri prezidenţiali. Pe lângă aceştia, Livia Stanciu, o judecătoare mai degrabă pro-reforme, dacă ne amintim poziţiile de bun simţ la dezbaterile CCR, respectiv, dosarele soluţionate la Înalta Curte.

În ultimă instanţă, abuzul numit pensii speciale poate fi îndreptat cu o majoritate de 5 la 4 la CCR. S-a întâmplat de atâtea ori ca reforme/decizii cruciale să pice la Curte cu un scor la limită, se poate şi invers. După cum am arătat, pârghiile politice există. Atenţie, soluţia propusă nu e traficul de influenţă, liderii politici nu trebuie să le ofere/ promită în mod ilegal ceva foştilor camarazi de partid, ci doar să transmită un mesaj tranşant, pe canale oficiale şi neoficiale, „dragi foşti colegi, interpretaţi Constituţia cum vreţi, dar la pensiile speciale o tragem o linie roşie, vă supuneţi presiunii sociale”. Sau, vorba lui Ciolacu, „trebuie să înţelegem că românii nu mai suportă nedreptatea. S-au săturat să dăm vina unii pe alţii”.

Toată povestea asta că „am tăia mâine pensiile speciale, dar nu ne lasă CCR” arată ipocrizia şi nesimţirea liderilor PSD şi PNL. Dacă ar exista voinţă politică, Curtea s-ar supune. De fapt, s-ar supune însăşi Constituţiei pe care este chemată să o apere şi care la articolul 16, aliniatul 1, spune clar: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri