Cum arată „lista neagră” a coaliţiei de guvernare şi ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

Cum arată „lista neagră” a coaliţiei de guvernare şi ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi

GALERIE
weber, iordache
  • weber, iordache
- +

Partidele din coaliţia de guvernare vor ca în următoarele săptămâni să înlăture mai mulţi şefi de instituţii publice numiţi de PSD şi ALDE, printre aceştia fiind Florin Iordache, Renate Weber şi Georgică Severin.

PNL, USR-PLUS şi UDMR urmează să înceapă discuţiile, în mai multe comisii de lucru, pentru modificarea unor legi de funcţionare ale unor instituţii ca Societatea Naţională de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ, dar şi pentru schimbarea şefilor de acolo, în condiţiile în care sunt ocupate de foşti membri PSD sau ALDE, unii cu un trecut controversat. Coaliţia vrea îndepărtarea lui Florin Iordache, autorul OUG 13 pe vremea Guvernului Grindeanu, de la şefia Consiliului Legislativ. Problema este că mai întâi aleşii din coaliţia de guvernare trebuie să modifice Legea pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, dat fiind faptul că în actuala formă a acesteia nu există o procedură care să permită demiterea preşedintelui Consiliului Legislativ. „Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie în caz de încălcare a prevederilor art. 17, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”, prevede actul normativ în vigoare. Prevederile considerate ca temei pentru demisie sunt, de fapt, fie o posibilă incompatibilitate generată de cumularea de funcţii, fie apartenenţa la un partid politic. Mai mult, nu există în prezent o limitare de timp în ceea ce priveşte mandatul de preşedinte al Consiliului legislativ sau al şefilor de secţii din această instituţie. De aceea, PNL a anunţat că e decis să modifice Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

Avocatul Poporului, greu de demis

Situaţia nu e deloc uşoară pentru coaliţia de guvernare nici în cazul revocării Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Votată în iunie 2019 pentru un mandat de cinci ani, Weber poate fi demisă doar pentru faptul că a încălcat Constituţia şi legile. În ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. De asemenea, o problemă de moment este că în coaliţie nu a fost stabilit cine să fie succesorul lui Renate Weber sau cine să aibă principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua propunere.   

Partidele din coaliţie trebuie să decidă şi cum vor modifica Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, pentru a nu merge doar pe varianta respingerii în Parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituţii. Respingerea rapoartelor echivalează cu demiterea conducerilor. „Nu rezolvăm nimic schimbând un şef cu altul”, a declarat unul dintre liderii PNL responsabili de problematica TVR şi a Radioului public. La TVR, preşedintele director-general e Doina Gradea din septembrie 2017, când a fost numită în funcţie cu sprijinul PSD şi ALDE. De altfel, PSD a făcut scut pentru apărarea lui Gradea şi când aceasta a fost chemată în Parlament pentru explicaţii privind banii daţi pentru Festivalul Cerbul de Aur sau după ce au apărut înregistrări în care preşedintele director-general jignea un jurnalist pentru faptul că punea întrebări incomode liderilor PSD. 

Mai mult, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.