Cum arată adevărata frumusețe? Dr. Costel Dobre, chirurg plastician: „Mă feresc să creez șabloane, precum aceleași buze, același nas, aceeași sâni”
Multe femei merg la chirurgul plastician și spun că doresc să aibă buze ca ale actriței Angelina Jolie sau sâni ca ai lui Scarlett Johansson. Dar adevărata frumusețe, crede dr. Costel Dobre, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și estetică la Arcadia, constă în unicitatea și individualitatea fiecăruia.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 17
„Mă feresc să creez șabloane precum aceleași buze, același nas, aceeași sâni, voluminoși. Încerc să ofer fiecărei paciente un tratament personalizat, care să o pună cât mai mult în valoare, să-i mențină naturalețea trăsăturilor, să-i redea încrederea în sine. Un lucru este clar, toți îmbătrânim. Dar să o facem frumos, autentic, armonios”, a precizat dr. Costel Dobre.
Unele paciente apelează la chirurgul plastician pentru a-și reconstrui sânii după afecțiuni oncologice
Medicul spune că multe paciente vor să-și îmbunătățească aspectul fizic, în mod special aspectul sânilor, al nasului, al feței sau al siluetei. Altele apelează la diferite tratamente minim invazive pentru a corecta mici asimetrii, riduri, pentru a îmbunătăți calitatea pielii, volumizări faciale sau liftinguri.
„Unele paciente vor să își reconstruiască sânii după ce au fost diagnosticate cu afecțiuni oncologice și atunci apelează la chirurgul plastician care, în anumite cazuri, poate reconstrui direct sânul cu implant și matrice dermică acelulară. Când se adresează pentru chirurgia sânului, vor să le redau o formă armonioasă, anatomică a sânului, cât mai aproape de aspectul natural și să reziste în timp. Alte paciente doresc însă un decolteu mai generos. Dacă se adresează pentru o rinoplastie, nu vor să-și schimbe prea mult înfățișarea și nu vor un nas cu aspect «chirurgical». Același lucru este valabil și în cazul liftingurilor faciale, vor să-și păstreze armonia trăsăturilor faciale și să nu aibă cicatrici vizibile”, a explicat dr. Costel Dobre.
Problemele de la nivelul sânilor le aduc pe femei la chirurgul plastician
Specialistul punctează faptul că există paciente care au probleme la nivelul sânilor precum asimetrii, ptoze sau hipotrofii glandulare. Din aceste motive, femeile se hotărăsc să vină la specialist. Dar dr. Costel Dobre atrage atenția că există și alte aspecte, care nu sunt de natură medicală, și care aduc pacientele la cabinetul chirurgului plastician. Este vorba de o lipsă de încredere în sine, social media care alimentează anumite aspecte legate de perfecțiunea fizică, anturajul influențează de asemenea sau modificările mari de greutate.
Medicul spune că de obicei pacienții vin cu un set de întrebări. Care este timpul de recuperare? Dacă se păstrează aspectul natural? Ce complicații pot să apară? Dacă se folosesc tehnici moderne și implanturi de calitate?
„Inițial este o discuție liberă despre problema care ar urma să fie tratată, despre alte patologii preexistente, după care facem o examinare fizică, anumite măsurători, simulări, poze după caz. Se prezintă un catalog operator cu poze «before and after», sunt explicate complicațiile care pot să apară, perioada de recuperare, după care se solicită investigații imagistice, un set de analize de sânge, consulturi interclinice, După toate acestea se poate programa o intervenție chirurgicală. Fără un plan de tratament agreat de pacient și de medic care cuprinde prioritizarea anumitor intervenții, etapizarea procedurilor și plan de recuperare, nu vom putea obține ceea ce ne dorim cu adevărat”, a mai punctat dr. Costel Dobre.
Uneori se apelează și la psiholog
Medicul povestește că a întâlnit și cazuri de pacienți dependenți de chirurgia plastică. În aceste situații se încearcă să se clarifice anumite aspecte în timpul consultațiilor și să îi convingă pe pacienți că unele intervenții nu se pot efectua. În aceste situații se apelează uneori și la colegii psihologi.
„Când vorbim de chirurgia plastică și reconstructivă din cadrul Arcadia, vorbim de augmentări mamare, liftinguri de sân, reconstrucții directe de sân, rinoplastii, blefaroplastii, abdominoplastii și liposucții. Folosim tehnici multiplane în chirurgia sânului, implanturi stabile anatomice, augmentări hibride, chirurgie regenerativă. Utilizăm dispozitive cu RF în chirurgia siluetei și laser CO2 pentru tratamentul cicatricilor inestetice. Plusurile acestor proceduri se referă la păstrarea aspectului natural, recuperare rapidă și rezultate pe termen lung”, a mai punctat chirurgul.
La internarea, pacientul semnează anumite acorduri legate de operație, se recapitulează discuția din cadrul consultației inițiale, se fac poze medicale și un desen operator. Dar medicul spune că, după o intervenție de chirurgie plastică, până să se ajungă la aspectul dorit, este nevoie de răbdare și recuperare medicală.
„Sunt unele indicații care trebuie respectate: purtarea unei bustiere compresive 4-6 săptămâni după chirurgia sânului, aplicarea unor geluri cu silicon pentru o bună cicatrizare sau purtarea unei atele la nivelul piramidei nazale 8-10 zile și a splinturilor intranazale, controale regulate pentru a aspira secrețiile nazale în chirurgia nasului, purtarea unui corset 6-8 săptămâni după chirurgia siluetei, masaj pentru drenaj limfatic, purtarea unei benzi faciale după intervențiile de lifting facial și cervical, creme pentru protecție solară”, a conchis dr. Costel Dobre.
Publicitate și alte recomandări video