De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum arată „carnetul de vaccinare” al unui copil care intră în clasa I?

miercuri, 04 septembrie 2024, 04:24
6 MIN
 Cum arată „carnetul de vaccinare” al unui copil care intră în clasa I?

Ce seruri suplimentare puteau face părinții, care mai pot fi făcute încă, și ce urmează pe viitor?

Prima zi de școală nu e momentul în care să ne dăm seama că am trimis copiii în comunitate fără a fi vaccinați, spun medicii de familie consultați de „Ziarul de Sănătate”. Dar poate fi și acesta un moment de bilanț pentru a înțelege faptul că, încă de mici, copiii au nevoie să urmeze atât planul de vaccinare aprobat de Ministerul Sănătății, cât și pe cel discutat cu mediul de familie, care conține serurile auxiliare, recomandate.

 

O parte dintre vaccinurile sărite pot fi recuperate în anii mai mari, dar nu toate, iar pregătirea celor mici trebuie să fie și pe partea „morală”, spun medicii. Urmează după clasa I și alte vaccinuri, iar ele nu trebuie să fie sperietoare, ci o parte naturală din tratamentul preventiv pentru tot restul vieții lor.

 

Vaccinuri care nu sunt în schema națională, dar totuși sunt importante

 

Dr. Maria Daniil (FOTO), medic de familie și pediatru ieșean, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că majoritatea vaccinurile se fac de la o vârstă cât mai fragedă. Primul ser care este recomandat a fi administrat micuților nu se regăsește în planul aprobat de Ministerul Sănătății, chiar dacă în alte țări se află pe această listă. Este vorba de vaccinul împotriva rotavirusului, care se face în două doze, până la șase luni, dar care protejează copilul exact atunci când va urma momentul expunerilor: intrarea în colectivitate, la creșă sau la grădiniță.

„Diareea cu rotavirus apare în colectivități, în epidemii și în perioada sezonului rece. Apare când cei mici se duc la creșă sau la grădiniță. Eu țin foarte mult la acces vaccin pentru că scutește copiii de o suferință. Îi protejează atunci când intră în comunitate. Un alt vaccin pe care-l fac tot așa, de la vârste mai mici, și care nu este în planul național, este cel pentru varicelă, pentru «vărsatul de vânt» cum s-ar spune. Sunt două doze, se fac la interval de două luni, iar copilul va fi protejat ani de zile”, a explicat dr. Maria Daniil.

Un alt ser despre care medicul spune că este foarte solicitat de către părinți este cel pentru meningită. Acesta se fac și la copiii de sub un an, chiar dacă atunci este o perioadă mai „aglomerată” din punct de vedere al administrării vaccinurilor. Medicul spune că părinții vor cât mai repede acces vaccin de frica meningitei B. „Este o boală care poate fi și fatală. Pe piață la noi sunt două vaccinuri, unul pentru meningita B și unul pentru meningitele A, C, W și Y. În toate Europa, acestea și cel pentru varicelă se fac gratuit, la noi încă nu se întâmplă asta”, a mai spus medicul de familie.

Vaccinarea anti-gripală, exercițiu de mic ce ține toată viața

 

Medicul de familie recomandă ca părinții să-i obișnuiască pe cei mici de la vârste cât mai fragede să se vaccineze antigripal. Fiindcă urmează sezonul rece și protecția trebuie dezvoltată înainte ca gripa să circule mult în comunitate, dr. Maria Daniil spun că momentul oportun pentru vaccinare este la finalul lunii octombrie.

„A fost un an plin de gripă în colectivități, la copii mici mai ales. Este un vaccin foarte util – până la 2 ani este injectabil, după aceea există opțiunea de a-l face sub forma unui spray, pe care-l doresc adesea părinții fiindcă așa este mai ușor pentru toată lumea. Pentru protecția celor mici, în general, nu trebuie uitat că a început luna septembrie, iar în lunile cu R copiii și toată lumea care are o problemă aici trebuie să primească vitamina D3, foarte importantă pentru imunitate, pe lângă alte efect foarte bune pe care le are”, a punctat dr. Maria Daniil.

Medicul întâlnește în această perioadă cel mai des familii care vor „ceva pentru imunitatea copilului”. Dar dr. Maria Daniil avertizează că acest tip de gândire nu este unul foarte sănătoși – copiii au nevoie să își dezvolte singuri imunitatea și medicul spune că, până la 4-5 ani, toate virozele sunt importante pentru că atunci se va regla sistemul imunitar care-l va purta cel mic toată viața.

„Trebuie să îl lăsăm pe copil să-și facă imunitatea singur, acest este lucrul pe care-l spun părinților. Nu umblăm la imunitate. Dacă are o alimentație corectă, cu toate principiile, conține și minerale, primește și vitamine, este în aer liber și face mișcare, atunci nu are nevoie de nimic altceva. Exceptând cazurile cu patologii majore, cum sunt cei cu astm sau cu boli cardiace, unde se pune altfel problema, la copilul sănătos nu se umblă la imunitate. Părinții trebuie să știe că la vârstă mică, intrarea în comunitate înseamnă obligatoriu până la 8-10 îmbolnăviri pe sezon, care sunt viroze ușoare și se tratează simptomatice”, a precizat medicul de familie.

 

Vaccinul anti-HPV, o decizie serioasă a părinților

 

Dr. Maria Daniil atrage atenție părinților să nu cadă, la orice vârstă, a lor sau a copiilor, în patima folosirii antibioticelor fără rețetă și fără consultarea unui medic. Ele nu vor face bine și nu vor ajuta la construirea sistemului imunitar nici pentru adulți, nici pentru copii.

Copiii care se întorc zilele acestea, alături de părinții lor, au o alegere importantă în față: să vorbească cu medicul de familie despre importanța vaccinării anti-HPV și să ia măsuri în sensul acesta. Începând cu vârsta de 11 ani și până la 19 ani, vaccinarea este gratuită în cazul copiilor, băieți și fete, dar și femeile de până la 45 de ani primesc o decontare de 50% dacă își achiziționează serul.

„Am fost foarte bucuroasă când, din decembrie, au intrat și băieții în program. Am părinți care vin și spun că vor să își vaccineze copiii, am femei peste 19 ani care vin și iau rețetă și se vaccinează pentru că, fiind redus, acum și-l permit. Chiar și bărbații după 19 ani vin pentru că, așa cum le spun la părinți, este un vaccin care chiar salvează viața. Conține anticorpi pentru cele mai agresive nouă tulpini care dau cancerul de col uterin la femei și cancerul uro-laringo-faringian, penian și anal. Aceasta este realitatea, iar țările care au introdus de mai mulți ani această vaccinare”, a mai declarat dr. Maria Daniil.

 

Vaccinul anti COVID-19 a intrat „într-un con de umbră”

 

Nu toate vaccinurile care se regăsesc în afara planului național de vaccinare sunt ieftine. Pentru meningita B, administrat după vârsta de 12 ani, costă peste 450 de lei una din cele două doze. Serul pentru meningitele A, C, W și Y costă în jur de 270 de lei. Iar femeile de peste 19 ani care își cumpără cele trei doze pentru vaccinarea ani-HPV plătesc în jur de 330 de lei / doză, deci ajunge 1.000 de lei întreaga imunizarea, cu compensarea de 50% oferită de stat.

Medicul spune că regretă faptul că nu se mai face la fel de mult vaccinarea anti COVID-19, deși cazuri există în continuare.

„Acum e foarte mult covid, am în permanență cazuri, de la bebeluși până la adulți, fiindcă face toată casa – se manifestă ca o viroză, uneori nu nici de amploarea gripei, care poate să fie și foarte urâcioasă. Sunt și cazuri mai deosebite, dar ce întâlnesc eu ca patologie la tineri și copii în general se manifestă care o viroză și se tratează simptomatic”, a conchis medicul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii