Cum arată cele mai spectaculoase noduri de autostradă din România? Sunt în trei orașe ce au împreună sub 100.000 locuitori. Unul este în județul Iași

joi, 20 martie 2025, 10:25
4 MIN
 Cum arată cele mai spectaculoase noduri de autostradă din România? Sunt în trei orașe ce au împreună sub 100.000 locuitori. Unul este în județul Iași

Trei orașe din România, care numără împreună 100.000 de locuitori, vor avea cele mai spectaculoase noduri de autostrăzi: două astfel de intersecții au fost finalizate în ultimii ani, iar al treilea se află în șantier.

Cele mai complexe noduri de autostrăzi realizate în ultimii ani au fost date în folosință la Turda și Sebeș, în 2021, iar în următorii ani și orașul Pașcani din județul Iași, de dimensiuni asemănătoare celor două localități din Ardeal, va avea avea un nod de autostrăzi spectaculos, scrie Adevarul.ro.

Triunghiul de la Turda (imaginea de sus)

Turda (județul Cluj) are puțin peste 43.000 de locuitor. A fost vreme îndelungată un loc de tranzit aglomerat pentru cei care călătoreau la Cluj – Napoca, municipiul aflat la circa 30 de kilometri. Din 2021, odată cu finalizarea lucrărilor la Autostrada A10 Sebeș – Turda a devenit unul dintre nodurile importante ale rețelei de autostrăzi din România.

Triunghiul de autostrăzi Turda conectează autostrada A10 Apuseni (Sebeș – Turda) cu autostrada A3 Transilvania (Târgu Mureș – Cluj-Napoca) și cu Drumul Național 1. A fost construit la aproximativ cinci kilometri de centrul municipiului, fiind mărginit și de localitățile Mihai Viteazu și Cheile Turzii.

Citește și: Autostrada A7 reduce cu o oră jumătate timpul de călătorie între Iași și București: O comparație între martie 2024 și martie 2025

Prima autostradă care a traversat Turda, un sector al Autostrăzii Transilvaniei între Turda și Gilău (lângă Cluj Napoca), a fost finalizată în 2010, iar nodul rutier a fost completat în 2018, odată cu inaugurarea unor sectoare din A10 Sebeș – Turda. În 2025, vor fi finalizate lucrările la Drumul Expres A3 – Tureni, localitatea învecinată municipiului Turda, care vor reduce traficul greu din zona centrală a orașului.

Sebeș (Alba), intersecția dintre A1 și A10

Din 2021, când au fost finalizate lucrările la Autostrada A10 Sebeș – Turda (foto jos) și municipiul Sebeș a devenit un nod important de autostrăzi. Aflat la circa 15 kilometri de Alba Iulia, municipiul Sebeș a trezit ani în șir nemulțumiri multor șoferi și localnici, din cauza traficului greu din centrul său. Orașul cu 27.000 de locuitori este cunoscut turiștilor pentru centrul său istoric dominat de biserica evanghelică medievală, veche din secolul al XIII-lea.

Poziția geografică avantajoasă, apropierea de Sibiu, Alba Iulia și Cluj Napoca, și noua rețea de infrastructură au contribuit la atragerea unor investiții importante în Sebeș, printre care se numără companii ale grupului german Daimler și uzina Timber (fostul Holzindustrie Schweighofer).

Citește și: A7 – S-a turnat placa peste unul din cele mai mari poduri ale Autostrăzii Moldovei. Peste o lună vom putea circula pe aici FOTO

Din 2014, orașul Sebeș este traversat de Autostrada A1 Orăștie – Sebeș, iar din 2021, la finalizarea Autostrăzii A10 Apuseni, a fost dat în folosință complet nodul de la Sebeș care leagă cele două autostrăzi. Acesta are șase bretele și a fost al doilea ca mărime după cel din Turda. Nodul rutier are o lungime de circa cinci kilometri şi trei mari pasaje peste actuala autostradă A1, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum şi un pasaj peste râul Sebeş şi DN1/E81 în zona Lancrăm.

Turbionul de la Pașcani va fi gata anul acesta (VIDEO jos)

Un alt nod de autostrăzi spectaculos din România este construit în vecinătatea unui oraș cu 30.000 de locuitori din Moldovei. Lucrările la nodul rutier Pașcani au început în 2023 și au termen de finalizare anul 2025, scria recent Ziarul de Iași.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP Iași) a difuzat recent imagini aeriene ale lucrărilor recent demarate la nodul rutier de tip turbion, situat la intersecția autostrăzilor A7 și A8, în zona Pașcani – Sodomeni, județul Iași. Acest nod va fi o premieră în România, fiind dotat cu 12 pasaje și bretele cu raze între 400 și 600 de metri.


De asemenea, va include 8 bretele și 5 podețe. Lucrările fac parte din proiectul Autostrăzii A7, Bacău – Pașcani (Lot 3 Mircești – Pașcani). În prezent, consorțiul format din SPEDITION UMB – SA&PE CONSTRUCT – TEHNOSTRADE efectuează lucrări de decopertare a stratului vegetal și relocare a rețelelor de utilități. Autostrada A7, cunoscută și sub numele de Autostrada Moldovei, va traversa Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Suceava-Siret. Până în prezent, au fost deschise pentru circulație 16 kilometri (un segment din Centura Bacăului), iar lucrările continuă cu termene de finalizare estimate pentru 2024 și 2025 pe sectoarele Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani.

„Nodul rutier dintre autostrăzile A7 şi A8 are o geometrie aparte, fiind o construcție de tip turbion cu raze ale bretelelor cuprinse între 400 metri și 600 metri. Este o intersecţie de infrastructuri mari, aparte, unica lucrare de artă de acest fel în România. Acest nod rutier este de tip “A”, cu 12 pasaje” informau reprezentanții Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră.

Preluare: Adevarul.ro și Ziarul de Iași.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii