Cum arată managementul ieşean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

PASTILA DE MANAGEMENT

Cum arată managementul ieşean

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Datorită preocupării constante pe care o am împreuna cu colegii mei de a aduce soluţii de management modern în companiile locale, am început să ne preocupăm şi de analiza mediului de management local pentru a putea urmări evoluţiile şi tendinţele şi pentru a ne adapta solutiile la realităţile concrete existente în piaţă.

 

 Astfel a apărut ideea realizării unui studiu care şi-a propus să facă o radiografie a modului în care sunt conduse companiile locale, a gradului de dezvoltare a structurilor de management ale acestora cât şi a gradului de utilizare a instrumentelor de management în activitatea currentă. Prin analizarea a 6 arii de management: Management Strategic, Management Marketing, Management Vânzări, Management Operaţiuni, Finanţe Manageriale, Management Resurse Umane, proiectul a urmărit, în special identificarea ariilor active de management în interiorul organizaţiilor intervievate, nivelul de pregătire a managerilor pe cele 6 arii, poziţionarea în cadrul companiei a departamentului în cauză, activităţile desfăşurate în cadrul departamentului respectiv, capacitatea internă de management pe aria respectiveă, punctele forte şi punctele slabe ale ariei analizate, direcţiile de dezvoltare viitoare ale fiecărei arii analizate. Panelul de studiu a fost format din 110 companii private din judeţul Iaşi cu minim 25 de angajaţi şi cu o cifra de afaceri de minim un milion de euro care activează în următoarele domenii generale: industrie, agricultură, cercetare, dezvoltare & itc, construcţii, turism & comerţ, servicii.
Concluzia generală a studiului este că în Iaşi companiile au început să fie din ce în ce mai preocupate de performanţă pe care o poate aduce managementul profesionist. Majoritatea ariilor de management analizate erau prezente într-o forma mai structurată sau mai puţin structurată în majoritatea companiillor iar managerii intervievaţi aveau o idee foarte clară despre direcţiile de dezvoltare ale fiecărei arii de management.
Dacă ar fi să facem o oarecare ierahizare între modul de reprezentare al diferitelor arii de management în companiile ieşene aş spune că aria cel mai puţin reprezentată este cea de resurse umane, doar 20% dintre companiile ieşene având formalizată funcţia de manager de resurse umane. Totodată 68% din companiile ieşene nu au decât o singură persoană responsabilă de resurse umane, iar de regulă această funcţie este îndeplinită de persoane specializate mai degrabă în activităţi de salarizare şi personal şi mai puţin în resurse umane. Urmează funcţia de manager de marketing care este presentă în doar 26 % din companiile ieşene. Totodată această funcţionalitate de management are şi cele mai mici bugete alocate ca pondere din totalul cheltuielilor unei organizaţii. Funcţia de finanţe manageriale este presentă ca şi functie distinctă în mai puţin de 50 % din companiile ieşene, iar numărul de persoane şi bugetele alocate acestei funcţii sunt puţin peste cele de marketing şi resurse umane. Cele mai bine reprezentate funcţii de management în companiile intervievate sunt cele de management operaţional şi managementul vânzărilor care au şi cele mai mari departamente şi cele mai mari bugete alocate.
Dacă este să ne referim la salariile acordate de companiile ieşene diferitelor categorii de manageri, se observă o tendinţă de egalizare a acestor salarii în majoritatea companiilor neexistând diferenţe majore între salarizarea diferitor manageri de arii funcţionale. La nivel de piaţă a muncii probabilitatea cea mai mare ca să obţină un salariu bun o au managerii financiari, iar probabilitatea cea mai mică o au managerii de resurse umane. Managerii de vânzări însă au şansa unor venituri substanţiale obţinute din salarii variabile sau bonusuri.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.