
Cum arată „toxiinfecția” din economia României? „Necesarul pentru pensii e de 170 miliarde, dar statul adună din contribuții doar 120 miliarde”

Împrumuturile făcute de România în ultimii ani n-au sprijinit economia reală, ci au fost folosite în mare parte pentru plata salariilor și pensiilor. Totul din cauza unui deficit uriaș, care se va adânci, spune analistul economic Adrian Negrescu
În ultimii ani, România a ajuns să se împrumute la dobânzi foarte mari, însă o mare parte din banii împrumutați nu au mers către investiții, ci către plata pensiilor și salariilor. Acest lucru este devastator din punct de vedere economic, iar presiunea se va accentua în anii următori, când generația „decrețeilor“, cea mai numeroasă, va începe să se pensioneze, potrivit analistului economic Adrian Negrescu (foto jos), citat de DCMedia.ro.
„Bulgaria, Polonia sau alte țări din regiune nu au cheltuit fără noimă, fără o gândire economică, banii pe care statele le-au adunat din taxe, impozite și împrumuturi. Toată lumea se împrumută, dar depinde ce faci cu banii și la ce dobândă te împrumuți. De pildă, Bulgaria se împrumută cu dobândă de 2-3%, în timp ce noi ne împrumutăm cu 8%. Cam asta e diferența! În al doilea rând, depinde ce faci cu banii respectivi. Noi ne-am apucat să construim stadioane, se construiesc stadioane de sute de milioane de euro în România, în condițiile în care nu avem bani să indexăm pensiile și alocațiile pentru copii“, a spus Adrian Negrescu.
Presiune tot mai mare, pe măsură ce generația „decrețeilor“ se pensionează
„Dacă vrei să faci de toate, să construiești și autostrăzi, să faci și spitale, să faci și stadioane, e un fel de șaorma cu de toate și s-ar putea să-ți vină rău. Nouă ni s-a făcut rău și am intrat într-un fel de toxiinfecție financiară din care vom ieși cu greu. E ca și cum te-ai fi împrumutat de la cămătari. Nu ne-am împrumutat pentru a face lucrurile să funcționeze mai bine, ci ne-am împrumutat pentru pensii și salarii, din păcate. La bugetul de pensii, cheltuim undeva la 170 de miliarde de lei pe an, dar nu adunăm contribuțiile din economie și taxele pe salarii decât 120 de miliarde. Altfel spus, trebuie să găsim de undeva din împrumuturi sau alte surse bugetare, undeva la aproape 10 miliarde de euro, doar ca să avem cu ce să plătim pensiile. Mai mult decât atât, în următorii ani vom avea o problemă reală cu pensiile, pentru că vor începe să iasă «decrețeii» la pensie. Suntem, din păcate, un exponent al haosului în Europa, cum nicio altă țară nu este. Modul în care a fost administrată această țară în ultimii 3 ani ar putea deveni un subiect de discuție la orice facultate de administrație publică și economie, despre cum să nu administrezi banul public într-un mod judicios“, a explicat Adrian Negrescu.
Articolul integral, inclusiv în format video, pe DCMedia.ro
Publicitate și alte recomandări video