Cum arată viața din spatele ecranelor a radiologilor, care practică una dintre specializările cele mai căutate de rezidenții la medicină
Radiologia este una dintre ramurile medicinei care este în permanentă dezvoltare. Sprijinul statului pentru investigații gratuite sau la prețuri accesibile duce la o creștere a solicitării din partea pacienților, chiar și pentru situații care nu ar impune o evaluare imagistică.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 35
Numărul mare de clinici și spitale private dotate cu aparatură de ultimă generație înseamnă și o înmulțire a punctelor de acces unde pot fi făcute aceste investigații. Iar totul se rezumă la resursa umană: radiologii au o căutare din ce în ce mai mare, fiind și una dintre ramurile medicinii preferate de rezidenți.
Deși nu implică riscurile de la chirurgie, responsabilitatea de pe umerii radiologilor este departe de a fi una mică: orele sunt lungi, iar aparatura performantă duce și necesitatea unor interpretări complexe. Iar nu orice tip de investigație medicală se pretează pentru fiecare tip de afecțiune, radiologii spunând că sunt anumite condiții clare ce trebuie identificate. În domenii precum oncologia sau neurochirurgia, munca radiologilor este și mai importantă: ghidează chirurgii și informează despre dezvoltarea și evoluția bolilor.
Citiți în continuare materialele propuse de „Ziarul de Sănătate” pe acest subiect.
Pe Tudor și Smaranda Grămadă îi găsești acum la Institutul Regional de Oncologie. Amândoi lucrează aici cu normă întreagă, adică 6 ore pe zi, fie în ture de dimineață sau de după-amiază. Tudor și-a dorit mereu să urmeze această specialitate deoarece fratele său era deja medic specialist radiolog atunci când el se pregătea de rezidențiat. În paralel cu medicina, Tudor a urmat și cursurile Facultății de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Smaranda s-a specializat pe imagistica sânului.
Paul-Remus Mocanu este medic specialist radiologie și imagistică medicală. Lucrează la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” din Iași din anul 2022. Spune că a ales radiologia deoarece în prezent diagnosticul imagistic este esențial în elucidarea rapidă și precisă a patologiilor. Faptul că imaginile pot oferi răspunsuri atunci când restul metodelor nu reușesc a cântărit destul de mult în alegerea pe care a făcut-o.
Dr. Silviu Gavriliu este medic rezident anul 5 Radiologie și imagistică medicală. Lucrează la Institutul Regional de Oncologie, unde efectuează actualul stagiu din pregătirea în rezidențiat și la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” unde este de gardă de două ori pe lună.
Pacienții care au nevoie de investigații imagistice le pot face atât în sistemul public, cât și în cel privat. La Clinica Neolife Iași se pot efectua astfel de servicii de diagnostic imagistic atât radiologic, RMN și CT, cât și de medicină nucleară, PET-CT și scintigrafie. Dr. Claudia Cîrjă, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală și medic specialist Medicină Nucleară, a explicat care sunt recomandările și diferențele dintre cele două investigații imagistice.
Medicina nucleară este o metodă radioimagistică neinvazivă care utilizează izotopii radioactivi pentru scanarea diferitelor organe. Investigația furnizează, spre deosebire de celelalte metode imagistice, informații despre funcția și metabolismul organului de studiat. Dr. Ana-Maria Stătescu, medic primar Medicină Nucleară la Neolife Iași, a spus că cele mai cunoscute investigații se numesc scintigrafii.
Prof. Dr. Dragoș Negru, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Coordonator Centrele de Imagistică Medicală Arcadia: La data de 8 noiembrie 1895, Wilhelm Conrad Roentgen descoperea radiația X semnând practic certificatul de naștere al unei noi discipline medicale: Radiologia. În cei 129 de ani de existență, radiologia a evoluat și s-a dezvoltat extraordinar de mult și și-a schimbat titulatura în Radiologie și Imagistică Medicală, fiind definită ca ramura medicinii care folosește radiația X și alte tehnologii imagistice (ultrasunete și rezonanță magnetică) pentru diagnosticul și tratamentul diferitelor boli ale organismului uman.
Publicitate și alte recomandări video