
Cum arătau orașele Daciei Romane? După 106 d.Hr, anul cuceririi regatului condus de Decebal de către legiunile lui Traian, „fața” noii provincii anexate de Imperiu s-a modificat „după chipul și înfățișarea” Romei. Iar unul dintre punctele de atracție a devenit amfiteatrul.
Și chiar dacă provincia n-a rezistat decât până în anul 271, prăbușindu-se sub valul de atacuri ale popoarelor migratoare, vestigiile acelor schimbări se mai văd și astăzi. Ca în toate teritoriile pe care le-au cucerit, și în Dacia, romanii au adus cu sine multe elemente din civilizația și cultura Imperiului, de la limba latină, până la construcții nemaiîntâlnite până atunci în acea zonă a Europei.
Primul lucru făcut de Traian, după victoria asupra dacilor, a fost să fondeze o nouă capitală pentru provincia anexată. Locul a fost ales la 40 de kilometri de vechea capitală a regatului dac, Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștie.
Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa Dacica – așa cum era numele complet – a fost ridicată din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus, scrie infoapuseni.ro.
Vechile ruine ale coloniei antice ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi. Ulpia Traiana Sarmizegetusa din actualul județ Hunedoara a fost numită de unii istorici „mica Romă”.
Alți oameni de știință au comparat-o în trecut cu orașul antic Pompeii, datorită numeroaselor monumente valoroase pe care le cuprinde.
Ea se află pe lista indicativă a monumentelor din patrimoniul mondial cultural UNESCO, care cuprinde așezările romane de frontierele (Limesul) provinciei Dacia.
Publicitate și alte recomandări video