Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum argumentează Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European respingerea Rovanei Plumb

GALERIE
Rovana Plumb
  • Rovana Plumb
- +

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European consideră că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar euopean pentru transporturi. Este argumentul cu care JURI își motivează decizia de respingere a candidaturii Rovanei Plumb, într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, potrivit hotnews.ro

De asemenea, Comisia JURI se declară îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât "pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii", scrie președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European, în care explică motivele respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

În documentul obținut de HotNews.ro, Lucy Nethsingha arată că JURI a evaluat, pe baza documentelor prezentate, respectiv declarația de interese, un răspuns la solicitarea de informații suplimentare din 24 septembrie și o discuție purtată de către comisie cu Rovana Plumb, problema potențialului sau conflictului real de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi.

"În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este necesar să transmită președintelui ales al CE preocupările sale cu privire la existența unui potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează în domeniul turismului, precum și din faptul că, pe baza informațiilor pe care le-a primit comisia, nu este clar cum trebuie să fie acest împrumut rambursat într-un mod deschis și transparent.
Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice consideră că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există îndoieli serioase dacă comisarul desemnat poate exercita rolul său de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de rambursarea împrumutului restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese și în legătură cu alte portofolii", argumentează președintele Comisiei JURI.
În finalul scrisorii, Lucy Nethsingha îi solicită lui Sassoli să îi transmită aceste preocupări președintelui ales al CE, Ursula von der Leyen, și să informeze Comisia pentru afaceri juridice ce măsuri intenționează să ia von der Leyen pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat "pentru" și doi s-au abținut. Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii din Comisia JURI despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Comisia Europeană a anunțat joi seară că așteaptă din partea Parlamentului European să îi transmită deciziile în privința celor doi candidați pentru posturile de comisari europeni - Rovana Plumb din partea României și László Trócsányi din partea Ungariei - care au primit joi un vot de respingere în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

În același timp, și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a venit cu precizări joi seară. Într-un mesaj postat pe Twitter, Jaume Duch spune că președintele PE va cere la rândul său clarificări din partea Comisiei JURI, având în vedere că, potrivit regulilor, scrisorile cu privire la candidații Plumb and Trócsányi trebuie să conțină fie recomandări de rezolvare a conflictului (de interese), fie concluzia că aceștia nu își pot asuma funcțiile.

Comisia juridică a Parlamentului European își va relua activitatea luni, la ora 10.30, precizează purtătorul de cuvânt al PE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri