anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Cum au ajuns judecătorii CCR să încaseze peste 10.000 euro lunar. Tot ei vor hotărî dacă li se impozitează pensiile cu 85%

GALERIE
judecatori ccr
 • judecatori ccr
- +

Singurii magistraţi care beneficiază, în acelaşi timp, şi de pensie de serviciu, şi de salariu vor dezbate, pe 14 iulie, sesizările în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au hotărât, în 2016, de ce ei merită nu doar o pensie specială, ci pot cumula pensia cu salariul de la instanţa de control constituţional.

Decizia CCR cu privire la neconstituţionalitatea impozitării pensiilor de serviciu este uşor de intuit doar din prisma jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De exemplu, în decizia nr. 262/2016, CCR a statuat că magistraţii CCR pot să ia şi pensie, şi salariu, iar de atunci aproape toţi judecătorii de la instanţa de control constituţional încasează lunar venituri de peste 10.000 de euro. Augustin Zegrean (preşedinte), Valer Dorneanu, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea , Daniel Marius Morar, Puskas Valentin Zoltan, Simona-Maya Teodoroiu, Mihaela Senia Costinescu şi Tudorel Toader au semnat decizia din 2016, pe care au luat-o în unanimitate.   Sesizarea a fost făcută în 2016 de actuala judecătoare a CCR Mona-Maria Pivniceru în dosarul nr. 7.783/99/2015 al Tribunalului Iaşi, în care ea era parte. Mona Pivniceru, fost judecător la Curtea Supremă, nu avea suficientă vechime pentru a se pensiona anticipat, astfel că miza procesului era recalcularea vechimii ei în magistratură, astfel încât să includă mandatul în fruntea Ministerului Justiţiei (2012-2013) şi pe cel de judecător CCR (2013-prezent). Trebuie precizat că mandatul unui judecător CCR este de 9 ani, astfel Mona Pivniceru va sta în funcţie până în 2022.  

Mona Pivniceru, pensionară de lux   Demersul juridic deschis de Mona Pivniceru a transformat-o nu numai într-o „pensionară specială”, ci într-una „de lux”, deoarece colegii ei din CCR au profitat de ocazie şi au statuat că atât ea, cât şi ceilalţi judecători de la instanţa de control constituţional pot cumula pensia cu salariul. Şi astăzi, 7 magistraţi din 9 magistraţi ai CCR (inclusiv Mona Pivniceru) sunt beneficiari de pensii speciale, pe care le bagă în buzunar pe lângă salariu. Asta pentru că, în 2016, Curtea a reţinut că beneficiul pensiei de serviciu se acordă pentru calitatea de judecător al Curţii Constituţionale, indiferent de momentul pensionării persoanei care deţine sau a deţinut această calitate.

Mai multe, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.