Cum au dat de pământ cu agricultura ieșeană PSD și Maricel POPA (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Comunicat de Presă

Cum au dat de pământ cu agricultura ieșeană PSD și Maricel POPA (P)

GALERIE
pnl
  • pnl
- +

Este deja de notorietate faptul că Maricel Popa a îngropat în ultimii patru ani de zile toate demersurile politico-administrative concentrate în județul Iași. Nu a existat domeniu în care să nu fi promis marea cu sarea, însă finalul mandatului a reflectat cu adevărat o inabilitate evidentă de a gestiona problemele celei mai mari comunități de după București.

După cum era de așteptat, nici agricultura nu a beneficiat de o atenție sporită față de celelalte segmente de activitate. Promisiunile din campania electorală din 2016 nu au coincis sub nicio formă cu realitatea, iar acest lucru poate fi observat astăzi, într-un moment de bilanț, în apropierea alegerilor locale de pe data de 27 septembrie.

Registrul agricol în format electronic, un eșec de proporții: 83% din comune nu au astăzi așa ceva!

Prima promisiune călcată în picioare de conducerea PSD de la vârful județului se referă la dezvoltarea unui sistem informatic în vederea gestionării Registrului Agricol în format electronic pentru UAT-urile din Iași. Acest sistem a fost generat pentru o serie de doar 15 comune din totalul de 98 ale județului, ceea ce denotă în mod evident lipsa de interes pentru digitalizare în acest domeniu. Însă nici măcar această încercare eșuată nu a avut o minimă finalitate. Am constatat că în toate comunele beneficiare acest sistem informatic nu funcționează, pentru că primăriile nu au avut capacitatea și personalul necesar pentru întreținerea și încărcarea portalului cu informații publice, nici măcar cu proiectele adoptate în ședințele de consilii locale. Pe scurt, multă agitație pentru un insucces total înregistrat și de această dată în contul președintelui Consiliului Județean Iași. PSD continuă să arunce însă în spațiul public informații neadevărate, cum că 320.000 de ieșeni ar beneficia de Sistemul Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol (SIGRA) în format electronic, însă această idee vehiculată a rămas fără vreun fundament real.

Parcul AgroIndustrial de la Lețcani, blocat de Maricel Popa timp de 4 ani

Alt subiect politizat masiv de baronul PSD Maricel Popa îl reprezintă parcul agroindustrial de la Lețcani. Acesta a devenit aproape inutil sub actuala administrație, din cauza lipsei de viziune cu privire la modul de gestionare a acestui spațiu. Cu excepția utilizării celulelor frigorifice de către fermieri, ei nu sunt prezenți cu produsele proprii, iar acest lucru ar trebui să reprezinte principala activitate a centrului: promovarea produselor locale. Târgurile agricole sunt extrem de rare, limitând posibilitatea fermierilor de a împărtăși idei, de a cunoaște noi tehnologii de lucru și de a-și susține reciproc activitățile specifice. Organizatorii de evenimente se plâng că Maricel Popa i-a ignorat timp de patru ani, iar propunerile lor au fost tratate în bătaie de joc. Niciun eveniment de anvergură, care să contribuie la vizibilitatea agricultorilor sau a procesatorilor, ori a producătorilor agricoli sau de utilaje în domeniu nu a mai fost organizat.

În plus astăzi, parcul agroindustrial de la Lețcani este cvasi compromis, prin decizia lui Maricel Popa de a instala acolo Spitalul Modular COVID, plătit cu 13,2 milioane de euro, spital care nici acum nu există. Întreaga infrastructură, depozitele, platforma, birourile sunt aproape blocate și în curând vor fi părăsite de puținii chiriași. Pentru că nu poți depozita produse agricole în mijlocul unui spital de boli infecțioase, cum, de asemenea, nu poți ampla un spital modular în mijlocul unui depozit agricol!

Patru ani fără o strategie de dezvoltare pentru agricultură și dezvoltarea rurală

O problemă care a suscitat multe critici la adresa pesediștilor din fruntea Iașului a fost legată de inexistența unei strategii concrete de dezvoltare pentru absolut toate domeniile de activitate din Iași, inclusiv în sectorul agricol. La Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est au participat 150 de companii asociate sectorului agricol, însă cele mai multe reproșuri s-au produs din cauza lipsei fermierilor cu afaceri mici și mijlocii, care reprezintă cea mai însemnată categorie din această branșă. Așadar, lipsa lor de la un asemenea eveniment a inclus și imposibilitatea lor de a-și promova produsele sau de a participa la diferite dezbateri pe teme de interes.

Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, o altă mare minciună

Însă demagogia lui Maricel Popa nu s-a oprit aici. O altă promisiune de campanie a rămas în aer: Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, care ar fi trebuit să se întindă pe o suprafață de 15 hectare. De atunci până acum însă, ieșenii au rămas doar cu vorbele goale.

Dacă domeniul cultural, infrastructura de transport rutieră și aeriană sau cea sanitară au fost sabotate sistematic de Maricel Popa și PSD, nici agricultura nu a fost scutită de incompetența camarilei social-democrate. Ieșenii s-au săturat însă până peste cap de această atitudine sfidătoare, iar votul din 27 septembrie va demonstra actualilor lideri județeni că ieșenii sunt oameni care își doresc corectitudine, transparență și proiecte majore care să nu rămână doar lozinci electorale de doi bani.

Departamentul de Comunicare al PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.