Cum au dat de pământ cu agricultura ieșeană PSD și Maricel POPA (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Comunicat de Presă

Cum au dat de pământ cu agricultura ieșeană PSD și Maricel POPA (P)

GALERIE
pnl
  • pnl
- +

Este deja de notorietate faptul că Maricel Popa a îngropat în ultimii patru ani de zile toate demersurile politico-administrative concentrate în județul Iași. Nu a existat domeniu în care să nu fi promis marea cu sarea, însă finalul mandatului a reflectat cu adevărat o inabilitate evidentă de a gestiona problemele celei mai mari comunități de după București.

După cum era de așteptat, nici agricultura nu a beneficiat de o atenție sporită față de celelalte segmente de activitate. Promisiunile din campania electorală din 2016 nu au coincis sub nicio formă cu realitatea, iar acest lucru poate fi observat astăzi, într-un moment de bilanț, în apropierea alegerilor locale de pe data de 27 septembrie.

Registrul agricol în format electronic, un eșec de proporții: 83% din comune nu au astăzi așa ceva!

Prima promisiune călcată în picioare de conducerea PSD de la vârful județului se referă la dezvoltarea unui sistem informatic în vederea gestionării Registrului Agricol în format electronic pentru UAT-urile din Iași. Acest sistem a fost generat pentru o serie de doar 15 comune din totalul de 98 ale județului, ceea ce denotă în mod evident lipsa de interes pentru digitalizare în acest domeniu. Însă nici măcar această încercare eșuată nu a avut o minimă finalitate. Am constatat că în toate comunele beneficiare acest sistem informatic nu funcționează, pentru că primăriile nu au avut capacitatea și personalul necesar pentru întreținerea și încărcarea portalului cu informații publice, nici măcar cu proiectele adoptate în ședințele de consilii locale. Pe scurt, multă agitație pentru un insucces total înregistrat și de această dată în contul președintelui Consiliului Județean Iași. PSD continuă să arunce însă în spațiul public informații neadevărate, cum că 320.000 de ieșeni ar beneficia de Sistemul Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol (SIGRA) în format electronic, însă această idee vehiculată a rămas fără vreun fundament real.

Parcul AgroIndustrial de la Lețcani, blocat de Maricel Popa timp de 4 ani

Alt subiect politizat masiv de baronul PSD Maricel Popa îl reprezintă parcul agroindustrial de la Lețcani. Acesta a devenit aproape inutil sub actuala administrație, din cauza lipsei de viziune cu privire la modul de gestionare a acestui spațiu. Cu excepția utilizării celulelor frigorifice de către fermieri, ei nu sunt prezenți cu produsele proprii, iar acest lucru ar trebui să reprezinte principala activitate a centrului: promovarea produselor locale. Târgurile agricole sunt extrem de rare, limitând posibilitatea fermierilor de a împărtăși idei, de a cunoaște noi tehnologii de lucru și de a-și susține reciproc activitățile specifice. Organizatorii de evenimente se plâng că Maricel Popa i-a ignorat timp de patru ani, iar propunerile lor au fost tratate în bătaie de joc. Niciun eveniment de anvergură, care să contribuie la vizibilitatea agricultorilor sau a procesatorilor, ori a producătorilor agricoli sau de utilaje în domeniu nu a mai fost organizat.

În plus astăzi, parcul agroindustrial de la Lețcani este cvasi compromis, prin decizia lui Maricel Popa de a instala acolo Spitalul Modular COVID, plătit cu 13,2 milioane de euro, spital care nici acum nu există. Întreaga infrastructură, depozitele, platforma, birourile sunt aproape blocate și în curând vor fi părăsite de puținii chiriași. Pentru că nu poți depozita produse agricole în mijlocul unui spital de boli infecțioase, cum, de asemenea, nu poți ampla un spital modular în mijlocul unui depozit agricol!

Patru ani fără o strategie de dezvoltare pentru agricultură și dezvoltarea rurală

O problemă care a suscitat multe critici la adresa pesediștilor din fruntea Iașului a fost legată de inexistența unei strategii concrete de dezvoltare pentru absolut toate domeniile de activitate din Iași, inclusiv în sectorul agricol. La Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est au participat 150 de companii asociate sectorului agricol, însă cele mai multe reproșuri s-au produs din cauza lipsei fermierilor cu afaceri mici și mijlocii, care reprezintă cea mai însemnată categorie din această branșă. Așadar, lipsa lor de la un asemenea eveniment a inclus și imposibilitatea lor de a-și promova produsele sau de a participa la diferite dezbateri pe teme de interes.

Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, o altă mare minciună

Însă demagogia lui Maricel Popa nu s-a oprit aici. O altă promisiune de campanie a rămas în aer: Centrul Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, care ar fi trebuit să se întindă pe o suprafață de 15 hectare. De atunci până acum însă, ieșenii au rămas doar cu vorbele goale.

Dacă domeniul cultural, infrastructura de transport rutieră și aeriană sau cea sanitară au fost sabotate sistematic de Maricel Popa și PSD, nici agricultura nu a fost scutită de incompetența camarilei social-democrate. Ieșenii s-au săturat însă până peste cap de această atitudine sfidătoare, iar votul din 27 septembrie va demonstra actualilor lideri județeni că ieșenii sunt oameni care își doresc corectitudine, transparență și proiecte majore care să nu rămână doar lozinci electorale de doi bani.

Departamentul de Comunicare al PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.