anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Cum au fost subiectele la Evaluare? „O noutate, sistem apropiat de testele PISA”

GALERIE
evaluare nationala
 • evaluare nationala
- +

6,6% dintre cei peste 6.000 de elevi ieşeni înscrişi la examen nu s-au mai prezentat ieri la prima probă, cea de Limba Română. Ce spune despre subiectele date ieri un cunoscut profesor de specialitate?

 

5.611 candidaţi ieşeni au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale, 420 de absolvenţi de clasa a VIII-a care se înscriseseră la această sesiune de examen neprezentându-se la centrele de examinare. Practic, doar 6.6% dintre elevii înscişi  au absentat, prezenţa fiind de 93,4%. Totodată, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, nu a existat nicio tentativă de fraudare a examenului şi nu au existat candidaţi eliminaţi din examen.

Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul judeţului au fost înscrişi la această sesiune de examinare 6.031 de elevi, 6030 din seria curentă şi un elev din seriile anilor anteriori. De asemenea, pentru 38 de elevi din 23 de şcoli ale judeţului, Comisia judeţeană de evaluare naţională a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor, fiind vorba de elevi cu diferite deficienţe. În ceea ce priveşte elevii înscrişi, 2.987 sunt din mediul rural şi 3.044 din mediul urban, fiind organizate 170 de centre de examen, dintre care 117 în mediul rural şi 56 în mediul urban.

Următoarea probă scrisă, cea la Matematică, va avea loc mâine, iar ultima probă, cea la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută vineri de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Primele rezultate vor fi afişate marţi până la ora 14, comunicarea acestora urmând să se facă anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Ce spun profesorii?

Prof.dr. Camelia Gavrilă, director al Colegiului „Costache Negruzzi” şi profesor de Limba şi Literatura română, fost inspector şcolar general al ISJ Iaşi, a explicat pentru Ziarul de Iaşi că, în opinia sa, subiectele au avut o dificultate medie, fiind posibil pentru majoritatea elevilor să obţină o notă de trecere, dar fiind gândite şi pentru a putea face o departajare echitabilă „la vârf”.

„Cred că subiectele au fost de dificultate medie şi au respectat prevederile programei şcolare. Au avut un dozaj raţional, de la lucruri simple, rezonabile, de înţelegere a textului, spre cerinţe care presupun o anumită subtilitate. Acestea au verificat însă suficient de multe cunoştinţe, deci aspectul cognitiv este bine reprezentat, şi mă refer atât la partea gramaticală, dar şi la partea literară şi la modul de comunicare”, a precizat Camelia Gavrilă. Cadrul didactic a vorbit şi de noutatea realizării subiectelor, care se apropie de testările PISA, testând astfel şi alte abilităţi decât reproducerea mecanică a materiei.

„Este o noutate sistemul acesta apropiat de testele PISA şi lucratul pe broşură şi cu răspunsurile mai limitate ca număr de cuvinte, determinând o esenţializare şi multă gândire critică, asocieri şi disocieri, şi este de apreciat acest lucru, pentru că nu mai sunt doar repetările acelea mecanice. În momentul în care ai un text şi trebuie să faci analogia cu un alt text studiat, asta înseamnă o mobilitate a gândirii, o analiză, a găsi un argument în favoarea ideii, o asemănare, o diferenţiere”,  a adăugat. Totodată, Camelia Gavrilă explică faptul că, în calitate de filolog, a apreciat că au existat cel puţin două cerinţe care permiteau şi analizarea nivelului de cultură şi interpretare al elevului.

„Cerinţa referitoare la ideea de a avea un ideal şi un vis permitea formularea unor opinii legate de nevoia de vis, de ideal, de obiectiv în viaţă, dar şi aspectele morale implicate în acest lucru. Iar compunerea din final, cu o structură cunoscută de elevi ca model de lucrare literară, oferea o posibilitate tuturor elevilor, indiferent de nivelul sau contextul cultural în care s-au format ei de a vorbi, de a imagina o întâmplare, un joc, deci într-un mediu familiar lor. Analiza fantezia, creativitatea, îmbinarea naraţiunii cu descrierea, deci aspecte care puteau fi valorizate. Per total, elevii au avut de lucru suficient de multe subiecte, implicau atenţie, şi au fost şi întrebări cu o doză de subtilitate, de atenţie. Consider că aşa cum a fost gândit subiectul oferă posibilitatea de a se lua şi notele acelea de 6 sau 7, dar oferă şi posibilitatea unor ierarhizări la vârf”, a concluzionat Camelia Gavrilă. La nivel naţional s-au înscris la această sesiune 131.177 de absolvenţi de clasa a VIII-a. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.