Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum au fost subiectele la Evaluare? „O noutate, sistem apropiat de testele PISA”

GALERIE
evaluare nationala
  • evaluare nationala
- +

6,6% dintre cei peste 6.000 de elevi ieşeni înscrişi la examen nu s-au mai prezentat ieri la prima probă, cea de Limba Română. Ce spune despre subiectele date ieri un cunoscut profesor de specialitate?

 

5.611 candidaţi ieşeni au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale, 420 de absolvenţi de clasa a VIII-a care se înscriseseră la această sesiune de examen neprezentându-se la centrele de examinare. Practic, doar 6.6% dintre elevii înscişi  au absentat, prezenţa fiind de 93,4%. Totodată, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, nu a existat nicio tentativă de fraudare a examenului şi nu au existat candidaţi eliminaţi din examen.

Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul judeţului au fost înscrişi la această sesiune de examinare 6.031 de elevi, 6030 din seria curentă şi un elev din seriile anilor anteriori. De asemenea, pentru 38 de elevi din 23 de şcoli ale judeţului, Comisia judeţeană de evaluare naţională a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor, fiind vorba de elevi cu diferite deficienţe. În ceea ce priveşte elevii înscrişi, 2.987 sunt din mediul rural şi 3.044 din mediul urban, fiind organizate 170 de centre de examen, dintre care 117 în mediul rural şi 56 în mediul urban.

Următoarea probă scrisă, cea la Matematică, va avea loc mâine, iar ultima probă, cea la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută vineri de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Primele rezultate vor fi afişate marţi până la ora 14, comunicarea acestora urmând să se facă anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Ce spun profesorii?

Prof.dr. Camelia Gavrilă, director al Colegiului „Costache Negruzzi” şi profesor de Limba şi Literatura română, fost inspector şcolar general al ISJ Iaşi, a explicat pentru Ziarul de Iaşi că, în opinia sa, subiectele au avut o dificultate medie, fiind posibil pentru majoritatea elevilor să obţină o notă de trecere, dar fiind gândite şi pentru a putea face o departajare echitabilă „la vârf”.

„Cred că subiectele au fost de dificultate medie şi au respectat prevederile programei şcolare. Au avut un dozaj raţional, de la lucruri simple, rezonabile, de înţelegere a textului, spre cerinţe care presupun o anumită subtilitate. Acestea au verificat însă suficient de multe cunoştinţe, deci aspectul cognitiv este bine reprezentat, şi mă refer atât la partea gramaticală, dar şi la partea literară şi la modul de comunicare”, a precizat Camelia Gavrilă. Cadrul didactic a vorbit şi de noutatea realizării subiectelor, care se apropie de testările PISA, testând astfel şi alte abilităţi decât reproducerea mecanică a materiei.

„Este o noutate sistemul acesta apropiat de testele PISA şi lucratul pe broşură şi cu răspunsurile mai limitate ca număr de cuvinte, determinând o esenţializare şi multă gândire critică, asocieri şi disocieri, şi este de apreciat acest lucru, pentru că nu mai sunt doar repetările acelea mecanice. În momentul în care ai un text şi trebuie să faci analogia cu un alt text studiat, asta înseamnă o mobilitate a gândirii, o analiză, a găsi un argument în favoarea ideii, o asemănare, o diferenţiere”,  a adăugat. Totodată, Camelia Gavrilă explică faptul că, în calitate de filolog, a apreciat că au existat cel puţin două cerinţe care permiteau şi analizarea nivelului de cultură şi interpretare al elevului.

„Cerinţa referitoare la ideea de a avea un ideal şi un vis permitea formularea unor opinii legate de nevoia de vis, de ideal, de obiectiv în viaţă, dar şi aspectele morale implicate în acest lucru. Iar compunerea din final, cu o structură cunoscută de elevi ca model de lucrare literară, oferea o posibilitate tuturor elevilor, indiferent de nivelul sau contextul cultural în care s-au format ei de a vorbi, de a imagina o întâmplare, un joc, deci într-un mediu familiar lor. Analiza fantezia, creativitatea, îmbinarea naraţiunii cu descrierea, deci aspecte care puteau fi valorizate. Per total, elevii au avut de lucru suficient de multe subiecte, implicau atenţie, şi au fost şi întrebări cu o doză de subtilitate, de atenţie. Consider că aşa cum a fost gândit subiectul oferă posibilitatea de a se lua şi notele acelea de 6 sau 7, dar oferă şi posibilitatea unor ierarhizări la vârf”, a concluzionat Camelia Gavrilă. La nivel naţional s-au înscris la această sesiune 131.177 de absolvenţi de clasa a VIII-a. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri