anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raza de acţiune protejează doar 31.000 de hectare

Cum au fost trase 65 de rachete împotriva norilor cu grindină în judeţul Iaşi

GALERIE
rachete-antigrindina
  • rachete-antigrindina
- +

Grindina de sâmbăta trecută a lovit doar în zonele din afara razei de acţiune a rachetelor antigrindină. Directorul operator al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova (UCCG), Dan Axinte, a prezentat ieri filmul acţiunii de sâmbătă. „Pentru prima oară de la înfiinţarea unităţii, ne-am confruntat cu două supercelule la un interval mai mic de două ore, iar amândouă celulele au fost deosebit de puternice. 

Prima însemna un front de 18-20 km înălţime, din care 5 km era practic o masă compactă de grindină. Noi am intervenit împotriva lor pe măsură ce au intrat în raza de acţiune a rachetelor, iar efectele s-au văzut. Am început la Ruginoasa cu trei rachete, apoi cu încă trei, pentru a împiedica celula să pătrundă spre nord, nord-est. Am acţionat apoi de la Cotnari şi Valea Racului. Înălţimea supercelulei scăzuse la 12 km, dar rămăsese o masă de gheaţă care se deplasa cu 50 km pe oră. Pagubele foarte mari s-au produs la Târgu Frumos, către Podu Iloaiei – Erbicei, iar apoi în Republica Moldova”, a precizat Axinte.

A doua supercelulă a intrat în judeţul Iaşi la 20.32, îndreptându-se iniţial spre nord-vest. Celula a fost atacată dinspre Valea Racului, Maxut şi Hodora, deplasându-se ulterior spre nord-est. Grindina a ocolit zona vestică a judeţului, dar furtuna a afectat puternic zona de nord. „A început să se contureze o tornadă vortex, care a început să acţioneze la Andrieşeni, spre frontieră, pe la 21.30. A produs pagube foarte mari în zona aceea”, a adăugat directorul operator al UCCG.

Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost folosite 65 de rachete antigrindină, un număr egal cu jumătate din cele folosite în toate celelalte intervenţii din acest an. De la 15 mai şi până acum, UCCG a intervenit de 13 ori, împotriva a 37 de celule de furtună, folosindu-se 200 de rachete. UCCG dispune în judeţ de 5 puncte de lansare, care protejează 31.000 ha. Alte patru puncte de lansare ar urma să fie instalate în acest an în zona Huşi. „Tehnic, există posibilitatea să protejăm întreaga zonă a Moldovei printr-un sistem complex de lansatoare de rachete şi în colaborare cu aerodromurile din Iaşi, Bacău şi Suceava. Dacă s-ar face acest sistem, ar fi protejate 2,5 milioane de hectare”, a spus Axinte.

Anul trecut, grindina a afectat 7.698 ha de culturi agricole din judeţ, provocând pagube de 2,36 milioane de euro. În 2013, pagubele s-au ridicat la 4,97 milioane de euro, fiind afectate 17.659 ha de culturi agricole. „În 2013, grindina a lovit de Constantin şi Elena, pe 21 mai. Ministerul Agriculturii nu semnase încă contractul de operare. Fireşte că a doua, a treia zi, contractul era semnat, iar rachetele aduse în judeţul Iaşi. În 2015, judeţul a fost traversat de o supercelulă, pe 9 iulie”, a precizat directorul UCCG. Acesta a apreciat că sistemul local de combatere a grindinei mai are încă mult până să îl egaleze pe cel basarabean. În Republica Moldova, sunt protejate 1,5 milioane de hectare, funcţionând 115 puncte de lansare. Faţă de cei 8 ani de experienţă în România, basarabenii luptă împotriva grindinei de peste 50 de ani. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.