Fie că vorbim de contorul analog, electronic sau inteligent, dacă nu este citit corect şi nu se transmite un index corespunzător consumului, riscăm să primim facturi de regularizare prea mari.
Scumpirile din ultimii ani ne deschid ochii tot mai mult asupra preţurilor, dar mai ales când vine vorba de facturile la utilităţi. Ultimul lucru pe care vrem să-l facem acum este să greşim citirea contorului şi să ne trezim cu erori de facturare, cum am tot auzit în ultimul timp, mai ales după înlocuirea multor contoare de energie electrică, cu unele smart.
Iată, deci, ce trebuie să facem. Pentru a trimite indexul care stă la baza emiterii facturii de energie electrică sau gaze naturale, trebuie, mai întâi, să îl citiţi direct de pe contorul instalat în locul în care consumaţi energie.
Ce citim mai exact? Ei bine, citirea indexului pentru energia electrică se face în funcţie de tipul contorului de măsurare a consumului. Astfel, dacă aveţi un contor analog (n.r.- se mai numeşte şi magnetic), cu disc, care se învârte, indexul este seria de cifre afişate în partea superioară a ecranului, cifre care se schimbă odată cu consumul de energie. La furnizor veţi trimite cifrele afişate până în virgulă.
În cazul în care aveţi un contor electronic şi nu aveţi un tarif diferenţiat în funcţie de momentul din zi când consumaţi energie, indexul pe care să îl veţi transmite este cel afişat în dreptul codului 1.8.0. .
Dacă aveţi un contor inteligent, acesta transmite singur datele de facturare, la distanţă. Chiar şi aşa, puteţi verifica şi dumneavoastră ce consum înregistraţi. Pentru cazul simplu în care nu aveţi un tarif diferenţiat, în funcţie de momentul din zi când consumaţi energie, indexul transmis de contor este tot cel afişat tot în dreptul codului 1.8.0. .
Există însă şi situaţii în care au fost instalate contoare inteligente, dar acestea încă nu au fost integrate în sistemul de măsurare smart. Mai pe scurt, noile contoare încă nu transmit singure datele de măsură, iar asta înseamnă că va trebui să le transmiteţi singuri. În acest caz, citiţi doar cifrele din dreptul codului 1.8.0. , pe care mulţi îl mai asociază cu cifra 18. Şi cu asta aţi încheiat autocitirea, aşa cum veţi vedea şi în aplicaţiile telefonice ale furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale.
În situaţia în care locuiţi într-un imobil, cu mai multe locuinţe şi nu ştiţi care este contorul aferent consumului dumneavoastră, puteţi afla seria lui din factura de energie electrică.
Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună modalitate de a plăti lunar, exact, cantitatea de energie consumată, lucru valabil şi în ceea ce priveşte consumul de gaze naturale. Şi aici, citirea se face până în virgulă.
În acest mod evitaţi, ca la fiecare trei luni, să primiţi facturi de regularizare mari, după cum ne atenţionează chiar reprezentanţii E.ON.
De asemenea, mai trebuie să reţineţi că indexul poate fi transmis doar în perioada activă specificată de furnizor şi care este de aproximativ o săptămână. Odată trimis, indexul poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare celei în care a fost transmis.
Vă întrebaţi, desigur, ce se întâmplă dacă uităm să transmitem indexul sau nu îl transmitem la timp. Potrivit legislaţiei actuale, într-o astfel de situaţie, consumul va fi facturat folosind un index estimat în baza convenţiei de consum care poate fi adăugată şi modificată în contul furnizorului şi care ar trebui actualizată, periodic, astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de consumul lunar. Dacă nu există această convenţie, facturarea se va face în funcţie de istoricul de consum.
Publicitate și alte recomandări video