anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Cum comentează deputatul Iuliana Scântei acuzaţiile care i se aduc

GALERIE
iuliascantei
  • iuliascantei
- +

Vicepreşedintele Senatului Iuliana Scântei (PNL) susţine că în dosarul privind candidatura sa la alegerile parlamentare pe listele PNL Parchetul instanţei supreme continuă cercetările in rem, iar calitatea sa procesuală este de martor.

”În urma unei plângeri penale formulate de către un membru PNL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, frustrat că nu a obţinut un mandat de senator în Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a instrumentat dosarul penal nr. 23/P/2017, care a avut ca obiect urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals prevăzute de art. 322 şi art. 323 Cod Penal. Singura calitate pe care am avut-o în dosarul penal sus menţionat a fost aceea de martor. În urma instrumentării probelor, procurorul de caz a reţinut că «în sarcina numitei Scântei Laura Iuliana, senator în Parlamentul României, nu se poate reţine săvârşirea vreunei infracţiuni întrucât faptele reclamate nu există» şi a dispus clasarea cauzei”, susţine Iuliana Scântei într-o declaraţie remisă News.ro.

Conform acesteia, nemulţumit de soluţie, acelaşi competitor de listă electorală, membru PNL, a formulat în termenul legal o plângere împotriva soluţiei iniţiale a PICCJ, iar procurorul ierarhic superior a apreciat că în cauză sunt necesare cercetări suplimentare, dar toate obiectivele menţionate în ordonanţa de admitere a plângerii nu privesc acte şi fapte pretinse a fi săvârşite de candidata la alegeri Scântei Laura Iuliana, ci privesc proceduri statutare interne de partid prealabile şi ulterioare alegerilor, derulate exclusiv de către terţi precum membrii Biroului Politic Naţional al PNL, membrii Biroului Politic Judeţean al PNL Filiala Iaşi, Biroul Electoral Judeţean Iaşi şi Comisia de validare a mandatelor de senator constituită în data de 21 decembrie 2016.
”Nicio persoană fizică nu se face singură membru al unui partid şi nici nu se include singură pe vreo listă de candidaţi. Am acceptat în 19 octombrie 2016 propunerea conducerii Partidului Naţional Liberal de a candida la alegerile parlamentare din decembrie 2016, pentru un mandat de senator de Iaşi, iar în acest scop am solicitat în cuprinsul unei cereri de adeziune să devin membru al PNL şi am acceptat totodată, conform Legii nr. 208/2015, să candidez pe listele acestui partid la alegerile parlamentare. Prin urmare, Parchetul de la lângă ÎCCJ continuă cercetări penale in rem, iar calitatea mea procesuală în acest dosar este aceea de martor”, subliniază senatorul PNL Iuliana Scântei. Instanţa supremă a confirmat redeschiderea dosarului în care se fac cercetări pentru acuzaţiile de fals şi uz de fals deschis în urma unei sesizări făcute în ianuarie de fostul prefect de Iaşi Dragomir Tomasevschi.
 
În luna ianuarie, fost prefect al judeţului Iaşi a depus o plângere la Parchet în care reclama că notarul public Iuliana Scântei a devenit senator în baza unei simple adeziuni, fără a fi membru de partid. Tomasevschi arăta în plângere că, pe 19 octombrie 2016, Iuliana Scântei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat înscrierea în PNL şi, la aceeaşi dată, a dat o declaraţie prin care acceptă să candideze pentru funcţia de senator. Iniţial, acest dosar a fost clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv că “fapta nu există”. Nemulţumit de soluţie, fostul prefect de Iaşi a contestat decizia şi procurorul-şef de secţie a decis să-i dea dreptate, a infirmat prima soluţie şi a dispus continuarea cercetărilor. În aceste condiţii, procurorul-şef de secţie a decis, printr-o ordonanţă din 18 aprilie, „admiterea plângerii petentului Tomasevschi Dragomir, infirmarea soluţiei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale”. 
 
Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusă controlului unui judecător, lucru care s-a întâmplat marţi, la instanţa supremă, care a confirmat continuarea urmăririi penale faţă de Iulia Scântei. Senatoarea Iuliana Scântei este o apropiată a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Ea a devenit notar în timpul mandatului acestuia la Justiţie şi apoi a fost secretar general la minister.
 
Numele Iulianei Scântei a apărut recent în declaraţia dată la instanţa supremă de Elena Catrinel Florescu, fosta şefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu. Audiată ca martor în dosarul retrocedarilor de păduri, Florescu a susţinut în faţa judecătorilor că nu ştie cine a ales notarul care urma să legalizeze vânzarea unei importante suprafeţe de pădure de către Paltin Sturdza. “A fost întâlnire cu doamna notar Laura Iuliana Scântei. A fost prezentă şi ea la un moment dat la întâlnire. Este notarul cu care colaborăm, nu-mi amintesc cine a ales notarul”, a susţinut pe 26 aprilie, la instanţa supremă, fosta şefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu. 
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.