Cum e să faci Paștele la Urgențe? Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu

vineri, 03 mai 2024, 03:00
6 MIN
 Cum e să faci Paștele la Urgențe? Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu

În timpul sărbătorilor, ieșenii au obiceiul să se reunească în familie, să se așeze la masă și să respecte tradițiile și obiceiurile fiecărei sărbători.

Cu toate acestea, nu toți au privilegiul de a petrece sărbătorile alături de cei dragi. De multe ori, angajații din sistemul medical trebuie să renunțe la aceste momente speciale pentru a-și îndeplini responsabilitățile.

De sărbători este chiar mai mult de muncă

Mihaela Maxim, asistent șef UPU-SMURD, afirmă că în perioada sărbătorilor activitatea în departamentele de urgență poate fi chiar mai intensă decât de obicei. La urgențe ajung mulți pacienți care au probleme cauzate de consumul excesiv de alimente sau alcool, precum și cu multe cazuri de traumatisme, inclusiv din cauza agresiunilor sau a accidentelor rutiere. De asemenea, asistenta observă că în această perioadă există un risc crescut de accidente casnice, deoarece oamenii sunt implicați în diverse activități pentru a-și întreține casele, ceea ce poate duce la diverse incidente.

Mulți oameni doresc să-și rezolve problemele de sănătate cât mai repede pentru a se întoarce acasă la familie. Totuși, chiar dacă se prezintă la urgențe, fiecare pacient este preluat de cadrele medicale în funcție de gravitatea cazului.

„Este foarte multă activitate medicală, și chiar am observat că în această săptămână, deși altădată erau mai puține prezentări, acuma totuși avem mai multe; asta implică și prezența unui număr mai mare de personal. Însă noi suntem puțini, și atunci toată balanța de pacienți trebuie văzută de personalul care este la serviciu. Suntem și noi oameni, ne mai îmbolnăvim. Chiar zilele acestea am avut colegi care s-au îmbolnăvit și am rămas mai puțini. E o provocare să acoperi un grafic de lucru și să faci față la așa multe prezentări și mai ales la nerăbdarea pacienților și a aparținătorilor în mod special. Statistic sunt mai mulți pacienți de sărbători decât în zilele normale, și atunci și programul nostru este normal. Însă, într-adevăr, cei care lucrează au și ei familie acasă și copii care le spun că ar vrea să stea mai mult cu ei”, ne spune Mihaela Maxim.

Urgențele, a doua casă pentru unii

Anca Hriscu lucrează ca asistent medical în cadrul UPU SMURD din 2003 și consideră acest loc de muncă drept a doua sa casă. Deși a ajuns aici dintr-o întâmplare, este convinsă că nimic nu este cu adevărat întâmplător. De mai bine de 20 de ani, oferă ajutor pacienților și, așa cum spune chiar ea, încearcă să empatizeze cu fiecare. Acum, la 45 de ani, cu o familie și mari responsabilități, Anca este conștientă de importanța muncii sale. Știe că cei care ajung la urgențe se bazează pe ea, iar ideea de a lipsi, chiar și în zilele de sărbătoare, nu mai face parte din realitatea sa de mult timp.

„Poate există momente când ești și tu nervos, când ai și tu problemele tale, dar aici trebuie să faci față. Practic, să-ți faci meseria indiferent de situație. Însă, nu aș pleca nicăieri de aici pentru că locul ăsta de muncă este ca a doua casă pentru mine. Aici am crescut, am învățat atâtea lucruri, am căpătat experiență. Cu toate acestea, există și o responsabilitate mare, de aceea nu-mi închid niciodată telefonul, nici măcar dacă abia m-am întors din gardă. Pentru cei care lucrează de mult timp este deja un stil de viață. O noapte de Înviere este o gardă cât se poate de obișnuită. Cu toate acestea, mai există colegi care iau lumină de la cea mai apropiată biserică și ne aduc și nouă, sau au mai fost cazuri când chiar colegii de pe SMURD ne-au adus lumină. Cu timpul s-a creat o familie, așa că, deși avem foarte multă treabă, fiecare aduce câte ceva, un cozonac, un ou roșu, în principiu mâncare tradițională, și mai gustăm, mai socializăm, asta dacă ne permite timpul măcar câteva minute. Însă, au fost nopți de revelion când am avut atât de multă treabă că am reușit să mă uit la ceas abia la ora 1”, a declarat asistenta.

„Te pui la masă să bei un pahar de apă și nu știi dacă îl termini acolo sau pe drum”

Ana Maria Darsy lucrează de șapte ani ca asistent medical generalist în cadrul UPU SMURD din Iași. A ales această carieră încă din adolescență, după ce, într-o excursie la mare cu prietenii, s-a îmbolnăvit și a ajuns la spital. Acolo, a realizat că personalul medical era singurul care îi era aproape și a înțeles cât de valoroasă este această meserie: „E ca și cum ai trăiești în două filme diferite. Când sunt la muncă uit de familie. Îmi mai amintesc ei cu un telefon, dar de cele mai multe ori uit pentru că sunt foarte ocupată și prinsă în ceea ce fac și sunt conștientă că trebuie să fiu prezentă 100% cu minte, trup și suflet. Noaptea de Înviere în gardă este în contrast cu ce se întâmplă acasă. Dacă acasă atmosfera este una sărbătoare, de liniște, de iubire, de fericire, la muncă e invers”

Andrei Tănase este medic specialist la Serviciul de Ambulanță Județean Iași de aproape cinci ani. A ales această carieră pentru că îi oferă o activitate plină de dinamism, unde nici o zi nu seamănă cu alta.

„Cam 80% din sărbători le-am petrecut la serviciu. Însă, familia mă înțelege și mă susține. La muncă aș putea spune că e o atmosferă de sărbătoare, cu toate că oricând suntem pregătiți să plecăm. Dacă te pui la masă să bei un pahar de apă nu știi dacă îl termini acolo sau pe drum. Cu toate acestea se mai realizează mese între noi, cu alimente aduse de acasă și cel mai important e să fim toți împreună, să fim sănătoși și cu putere de muncă. În seara de Înviere suntem pregătiți pentru orice problemă de sănătate și îi rugăm pe pacienți să apeleze la noi doar în cazuri de urgență, respectiv cazul în care viața le este în pericol”, a declarat medicul.

„Seara de Înviere la noi începe la noi cu agresiuni”

Silviu Petroaia este ambulanțier de patru ani. În prezent are 33 de ani și a ales această meserie pentru că îi place adrenalina și interacțiunea cu oamenii. „70-80 % am lucrat de sărbători. Așa vin turele și ne-am obișnuit. Eram conștienți când am ales acest domeniu și nu ne plângem pentru că are și multe părți bune. Anul trecut, de revelion, am plecat la ora 22 și am ajuns la ora 6, pentru că a existat solicitare după solicitare, accidente rutiere și așa mai departe. Somnul se face mai mult iepurește”, a declarat acesta.

Cristian Rotaru este asistent medical Ambulanță de aproximativ 14 ani. Are 49 de ani și este obișnuit cu rutina turelor: „Seara de Înviere la noi începe cu agresiuni, accidente, consum de alcool. Prima zi de Paște, până în ora 12:00 este liniște, după încep să sune. În special, am observat că seara încep să sune cardiacii. De-a lungul anilor, cele mai grave au fost accidentele, într-un an am prins chiar un accident de tren în noaptea de Înviere. Anul ăsta lucrez chiar a doua zi de noapte care este cea mai grea noapte”, a declarat acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii