
Cum era acad. Bogdan Simionescu ca tată? Mărturisire sensibilă a fiicei, la manifestarea omagială de la Muzeul „Poni-Cernătescu”. Patru luni de la moartea omului de știință

Ieri, 12 martie, la Muzeul „Poni-Cernătescu” a avut loc manifestarea omagială in memoriam acad. Bogdan C. Simionescu (1948-2024). Cunoscutul cercetător s-a stins din viață în octombrie anul trecut, la vârsta de 76 ani, suferind de mai mult timp de o boală incurabilă.
Comemorarea a debutat cu un microrecital susținut la vioară de Denis Strugari, elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilăˮ Iași, îndrumător prof. Lucian Iacob.
Ulterior, programul evenimentului comemorativ a inclus evocări susținute de personalități ale științei și culturii, precum: dr. Lăcrămioara Stratulat, Director General Adjunct la Complexul Muzeal Național „Moldovaˮ Iași; acad. Victor Spinei, Președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie, Academia Română; dr. Maria Cazacu, membru corespondent al Academiei Române, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poniˮ, Iași; prof. Laurențiu Şoitu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuzaˮ Iași; dr. Călin Deleanu, Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară „Costin D. Nenițescuˮ București.
Tatăl Bogdan C. Simionescu
Întrebată cum era acad. Bogdan Simionescu în postura de tată, Bogdana, fiica acestuia, a răspuns emoționată că era un părinte cu principii democratice, oferindu-i mereu libertatea de a alege și sprijinind-o necondiționat.
„După plecarea tatei, în octombrie 2024, mai multe instituții și-au arătat disponibilitatea și chiar au insistat să gândim anumite momente comemorative în cinstea sa. Am acceptat cu mare plăcere propunerea Palatului Culturii, a Muzeului «Poni Cernătescu» de a realiza un eveniment de suflet în memoria tatălui meu. Tata era foarte blând, bun, democrat? Îmi arăta toate opțiunile și îmi dădea voie să aleg. Niciodată nu și-a impus voința, nu doar în fața mea, ci și în fața colaboratorilor. Niciodată nu insista. De aceea are atât de mulți discipoli, fapt care se vede cu atât mai clar acum, când a plecat dintre noi. De aceea este atât de respectat, admirat și, îndrăznesc să spun, chiar iubit”, a declarat Bogdana Simionescu pentru „Ziarul de Iași”.
A fost deschisă microexpoziția „Acad. Bogdan C. Simionescu – Restituiri”
Cu prilejul comemorării academicianului a avut loc și inaugurarea unei microexpoziții omagiale, intitulată „Acad. Bogdan C. Simionescu – Restituiri”, pe care publicul o va putea regăsi în circuitul muzeal al Muzeului „Poni-Cernătescu”, deschis de marți până duminică, între orele 10 și 17 (accesul ultimului vizitator, la 16:30).
„Ideea expoziției este cumva o continuare a ceea ce avem noi deja, o galerie a personalităților, începând cu Petru Poni și alte personalități importante care și-au înscris cu cinste numele în istoria chimiei ieșene și românești în general. Este o expoziție care aduce în atenție o serie de mărturii legate de viața și opera științifică. Avem diplome, medalii, avem obiecte personale, toate au aparținut academicianului Bogdan C. Simionescu. Au fost donate cu generozitate de Bogdana Simionescu, fiica distinsului academician. Aș aminti o diplomă care mie mi se pare deosebită. Toate sunt foarte valoroase, dar diploma respectivă este o recunoaștere a activității științifice din partea unui for internațional. Este vorba de «American Chemical Society», una dintre cele mai renumite instituții de cercetare, care recunoaște cumva activitatea deosebită pe care omul de știință a desfășurat-o pe toată perioada vieții”, a precizat Monica Nănescu, șefa Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Acad. Bogdan Simionescu, unul dintre cei mai reputați profesori și intelectuali ieșeni
Bogdan C. Simionescu a fost profesor de „Știința polimerilor” timp de câteva decenii la Departamentul de Polimeri Naturali și Sintetici al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Între 1996 și 2003, a condus Catedra de Macromolecule a aceleiași universități și, în paralel, a fost profesor asociat la Universitatea Politehnica din București (1994-2006). A avut un rol esențial în formarea specialiștilor în chimie, fiind conducător de doctorat atât la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, cât și la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, unde a coordonat peste 45 de teze de doctorat.
Cercetările sale s-au concentrat pe chimia și fizica polimerilor, tehnologia compușilor macromoleculari, bazele fizico-chimice ale polimerilor naturali și sintetici, biopolimeri, materiale inteligente și polimeri biologic activi. În paralel cu activitatea didactică, a fost cercetător științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, pe care l-a condus ca director între 2000 și 2014. Sub coordonarea sa, institutul a dezvoltat colaborări internaționale de prestigiu și a obținut un titlu de excelență în cercetare la nivel european.
Contribuția sa științifică este impresionantă, cu peste 400 de lucrări publicate, dintre care peste 350 în reviste internaționale, cărți și capitole apărute la edituri de renume, precum și brevete de invenție. Recunoașterea meritelor sale a culminat cu alegerea ca membru corespondent al Academiei Române în 2000, devenind membru titular în 2009 și vicepreședinte al instituției în două mandate (2014-2022). În 2015, a fost decorat de Președinția României cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Organizată în parteneriat cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași și Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, manifestarea s-a înscris în suita de manifestări omagiale dedicate marilor personalităţi care şi-au înscris numele în istoria ştiinţei şi tehnicii din România.
Publicitate și alte recomandări video