Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum erau descrise femeile din România în urmă cu 150 de ani, de călătorii francezi: Foarte iubărețe, leneșe și geloase

GALERIE
romance
  • romance
- +

Societatea românească din secolul al XVIII-lea era dominată de boieri, domnitori fanarioţi şi o clasă foarte săracă. Femeia îşi avea rolul ei bine definit în toate categoriile sociale. Existau şi atunci prostituate, dar şi femei puternice şi geloase, care uneori îşi otrăveau soţii pentru că le-au înşelat.  

Despre rolul femeii în această societate românească, formată atunci din Moldova şi Valahia sau Ţara Românească, au lăsat urme scrise vizitatorii francezi care s-au aflat aici pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Un rezumat al acestor aprecieri a fost realizat de prof. Violeta Anca Epure de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava în lucrarea ”Imaginea femeii din principaele române în perioada paşoptistă în viziunea consuluilor şi călătorilor francezi”. 
 
Unul dintre aceşti călători a fost Jean-Louis Carra. Acesta a fost încântat de frumuseţea femeilor din Moldova şi din Valahia. A remarcat „pielea albă şi tenul de obicei cam palid”. Puţine erau blonde, de obicei, moldovencele şi muntencele erau brunete „deschis, cu ochii negri şi frumos arcuiţi”, „foarte iubăreţe” şi având un „caracter de o blândeţe extraordinară”. 
 
Alți călători notau că femeile boierilor, dar și cele din popor duceau o viață leneșă, „împotriva sistemului de prescriere medicală”. Iar un conte consemna că moldovencele erau extrem de geloase, informează adevarul.ro.
 
Efectele geloziei: soţi otrăviţi de ”jumătăţile” bănuitoare
 
Contele d’Hauterive a lăsat în memorialul său de călătorie o descriere a doamnei Zamfira Mavrocordat. Era o femeie încântătoare, în anturajul căreia d’Hauterive a avut ocazia s-o cunoască pe Sofia de Witt, celebră aventurieră, căsătorită atunci cu maiorul polonez von Seidlitz, viitoare contesă Potocka şi mai târziu, favorită a lui Potemkin. Contele d’Hauterive mărturisea că nu văzuse până atunci în Moldova două femei la un loc, cu o singură excepţie: anturajul doamnei. Contele d’Hauterive pomenea că în chioşcurile de la Herăstrău feciorii de boieri obişnuiau să se întâlnească pe ascuns cu iubitele lor.
 
El semnala şi informaţia comunicată de un localnic, probabil exagerată, că „gelozia este atributul femeilor” şi că în fiecare an, cam vreo treizeci de soţi erau otrăviţi de „jumătăţile” lor bănuitoare. Balthazar Hacquet, un alt călător francez prin Moldova şi Bucovina pe la 1788, consemna la trecerea prin târgul Siret obiceiul unor boieri de prin partea locului: copiii stăpânilor erau alăptaţi de doica ţigancă. Atât femeile boierilor, cât şi cele din popor duceau o viaţă leneşă, „împotriva sistemului de prescriere medicală”.
 
Prinţul de Ligne a fost oaspete al saloanelor din Iaşi la 1788, unde a remarcat frumuseţea femeilor. El afirma că vestimentaţia asiatică le înfrumuseţa şi mai mult pe cele frumoase, în timp ce le urâţea pe „cele slute”, care „la drept vorbind” erau „foarte rare în aceste ţări”. El le găsea pe soţiile boierilor încântătoare, aproape toate erau de la Constantinopol şi proveneau din vechi familii greceşti. Îşi petreceau timpul lungite pe divanuri, „cu capul lăsat cu totul pe spate sau sprijinindu-l pe un braţ de alabastru”.
 
Textul integral, pe adevarul.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri