Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
„Exista indicii care au condus spre aprecierea ca în acest caz este vorba de omor califi (...)
citeste totvineri, 12.08.2022
După „dezgheţul“ produs de redeschiderea Aeroportului, Strategia de turism adoptată anul trecut vine cu mai multe propuneri de creştere a numărului de vizitatori.
Avansul lent al activităţii de turism în Iaşi a determinat apariţia unor acţiuni menite să scoată oraşul (şi judeţul) din cvasianonimatul pe care nu-l merită. Încercări de atragere a mai multor vizitatori au mai fost în ultimii 30 de ani, dar fără un efect vizibil pe moment. În ciuda acestor eforturi, deloc puţine, şi a numeroaselor atracţii pe care ieşenii le cunosc bine, numărul de vizitatori a crescut cu o viteză egală cu cea a dezvoltării şi modernizării oraşului. Adică prea puţin. Cea mai bună metodă de punere în valoare a monumentelor este indicarea drumului până la ele. Dacă Palatul Culturii, clădirea-simbol a Iaşului, este situat „la vedere“, în aşa-numita zonă a „kilometrului 0“, Curtea domnească de la Hârlău – mai bine zis, ce a mai rămas din ea – este ascunsă sub bălării.
Exerciţii de orientare pe teren
Cu trei ani în urmă, Primăria a lansat o aplicaţie, Iasi Official App, care conţine informaţii privind puncte de interes, evenimente şi mai ales traseele de străbătut până la acestea. Până acum, aplicaţia a fost „probată“ de peste o mie de curioşi, însă, potrivit paginii dedicate de pe Google Play, doar jumătate dintre cei invitaţi să-i acorde o notă de la 1 la 5 i-au dat punctajul maxim.
Puteți consulta aici Strategia de Turism a Municipiului Iași și a Zonei Metropolitane:
Compania care a realizat aplicaţia a pregătit şi o hartă – da fapt, două, una pentru municipiu şi una pentru judeţ, prima fiind mult mai avansată: iasi-city.map2web.eu, respectiv iasi-county.map2web.eu. Ambele sunt variante în construcţie, deşi harta municipiului este foarte cuprinzătoare şi precisă. Totuşi, nimeni din Primăria Iaşi nu ne-a putut lămuri când va fi pe deplin operabilă.
O asociaţie pentru Destinaţia Iaşi
Strategia de Turism a municipiului Iaşi şi a Zonei Metropolitane, elaborată pentru perioada 2018-2030 de un grup de profesori ai Facultăţii de Geografie, cu sprijinul unor colegi de la Istorie, al Primăriei şi al unor instituţii locale, trece în revistă situaţia în prezent, oportunităţile, resursele şi atuurile din Iaşi şi împrejurimi şi propune mai multe direcţii de acţiune. Una dintre ele este înfiinţarea unei structuri cu rol de management şi marketing a Destinaţiei turistice Iaşi şi a regiunii Moldova. „Este o structură asociativă în curs de elaborare. Din ea vor face parte agenţii de turism, hoteluri, instituţii de cultură, autorităţi locale şi reprezentanţi ai mediului academic“, ne-a explicat Anca Zotta, directorul Centrului de Informare Turistică. „Asociaţia ar urma să utilizeze taxa hotelieră care se colectează din ianuarie 2018 şi să întreprindă acţiuni concrete în dezvoltarea ofertei turistice a Iaşului şi promovarea destinaţiei în exterior“, a precizat, la rândul lui, Mihai Bulai, prodecan al Facultăţii ieşene de Geografie şi Geologie, numind această asociaţie „prioritatea zero“. Nu este o inovaţie locală: Oradea are de mai mult timp propria Asociaţie de Management al Destinaţiei (AMD) constituită după aceeaşi regulă şi care e dată drept exemplu de bună practică.
De la Muzeului Satului (Cucuteni), la Muzeul Comunismului
Strategia propune construirea imaginii de marcă a Iaşului şi promovarea ei, dar şi realizarea unui Salon de Turism al Moldovei istorice. Nu sunt uitaţi actorii din industria turismului, care vor beneficia de un centru de instruire, de o şcoală de vară, de crearea unei baze de date, respectiv o reţea a ghizilor de turism. Dincolo de organizare, Strategia oferă şi câteva idei de creare a unor puncte de atracţie inedite: un muzeu al comunismului (un tramvai vechi circulă deja prin oraş, printre blocurile de locuinţe construite în epoca trecută), amenajarea unui parc de distracţii multianotimp, un muzeu al Culturii/ Satului Cucuteni, reabilitarea Observatorului astronomic şi Planetariului, iniţierea unei Gale a Turismului care să promoveze brandul „Produs în Iaşi“. Nu este omisă infrastructura tehnică, de la amenajarea unor spaţii de parcare pentru autocare, până la semnalizarea turistică şi dezvoltarea unui traseu pietonal „în buclă“ – străzile Lăpuşneanu, 14 Decembrie, Cuza Vodă şi Costache Negri, precum şi bd. Ştefan cel Mare în întregime. Sunt marcate, de asemenea, lipsa unor spaţii adecvate pentru diferite activităţi: sală polivalentă, amfiteatru (în Grădina Botanică, de exemplu), Skatepark, sau chiar reconstruirea unor imobile precum Coloseul Bragadiru (pe locul ruinelor cinematografului Tineretului) şi Turnul clopotniţă al Bisericii „Sf. Trei Ierarhi“.
Pe de altă parte, „fără istorie, Iaşul nu se poate defini“, adaugă Florin Bărhălescu, probabil cea mai importantă voce a Iaşului în domeniul turismului. „Problema noastră e că nu ştim cine suntem“, a subliniat el.
Cine vine la Iaşi
Un profil al turistului care vizitează Iaşul, profil realizat de cei de la Iaşi.Travel, arată că turismul de afaceri are un avans consistent faţă de călătoriile de plăcere. Voluntarii echipei, în număr de 15, sunt profesori de geografie la UAIC, studenţi la Geografia turismului sau absolvenţi. Printre acţiunile lor din perioada imediat următoarea se numără participarea la Târgul de Turism al României (21-24 februarie, Romexpo Bucureşti) – de unde reprezentanţii administraţiei ieşene lipsesc de peste 3 ani, reînceperea traseelor tematice zilnice începând de la 1 Martie, trasee cu ghizi în limbile germană şi italiană (pe lângă cele existente în engleză şi franceză.
Cuvinte cheie: + turisti, Iasi, strategie, vizitatori
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O femeie a murit, după ce o umbrelă de plajă luată de vânt i s-a înfipt în piept, în SUA
S-a încurcat cu doi derbedei în Gară şi după câteva ore a fost tâlhărit
Un nou volum de poeme semnat Dorian Obreja iese de sub tipar
Un paznic prea zelos. Va ajunge la puşcărie pentru că a fost excesiv de prudent
Două săptămâni dedicate diasporei: evenimente inedite dedicate celor care vin acasă în august
Trenuri care pot atinge o viteză de 200 km/h vor circula între Iași și orașe de la munte și mare
Mergeți la mare, la Constanța? Nu veți avea apă caldă două săptămâni
VIDEO ”Diavolul de foc” a atacat Los Angeles.Lupta disperată a pompierilor cu o tornadă de flăcări
Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer "foarte promiţător"
Prima rectificare din 2022. Cine primește și cine pierde bani
Romeo Vatră, director pe 4 ani la Aeroportul Iași. A dat concurs
Două noi sens giratorii pe raza comunei Miroslava: la Valea Adâncă și Vorovești
VIDEO A reînceput sezonul incendiilor de vegetație uscată în județul Iași
Trupul unuia dintre tinerii dispăruţi miercuri în mare la Costineşti a fost găsit între stabilopozi
Trenduri în materie de frumusețe pe care nu trebuie să le ratezi (P)
Sorin Grindeanu anunţă începerea lucrărilor la primul lot al Autostrăzii Poieşti-Buzău
Liviu Dragnea, declaraţii cel puţin susprinzătoare despre Traian Băsescu
Parlamentul leton declară Rusia drept un ”stat care susţine terorismul”
Secetă apocaliptică în Europa. Cele mai mari râuri rămân fără apă
Limuzină de nuntă, transformată într-un vehicul tactic de unitatea specială ucraineană Kraken
Actriţa americană Anne Heche, aflată în comă, este vizată de o anchetă a poliţiei
CEO-ul Ryanair Michael O'Leary anunţă sfârşitul erei biletelor de zece euro
Delicii culinare şi destinaţii de shopping, printre ultimele noutăţi ale verii, la Palas
Serena Wiliams , eliminată de Belinda Bencici, în turul doi la Toronto
Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu
Antibiotice Iaşi are în plan o investiţie de 200 milioane de lei
Nouă persoane care se ocupau cu vânzarea de telefoane false au fost arestate
Rata anuală a inflaţiei a sărit de 15%. Gazul s-a scumpit cu 70%, iar uleiul cu 52%
Monica Niculescu, eliminată în turul doi la dublu, la Toronto
3 aspecte care arata utilitatea unor combinezoane de lucru in ateliere industriale (P)
O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier petrecut la Butea (UPDATE)
ANALIZĂ Bătălia pentru accesarea fondurilor europene: cine câştigă lupta în Transilvania
Accident grav noaptea trecută la Chicerea! Un puști băut a lovit cu mașina o casă
Ioan Alexandru TOFANO idee pentru Legea învăţământului superior |
Codrin Liviu CUȚITARUNebuna de la Rhornfield Hall |
Dan TAPALAGACriză majoră de încredere în politicienii români |
Ioan STANOMIRCălăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.