anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Cum este pus Iaşul în calea turiştilor. Strategie pentru creşterea numărului de vizitatori

GALERIE
turisti Iasi
 • turisti Iasi
- +

După „dezgheţul“ produs de redeschiderea Aeroportului, Strategia de turism adoptată anul trecut vine cu mai multe propuneri de creştere a numărului de vizitatori.

Avansul lent al activităţii de turism în Iaşi a determinat apariţia unor acţiuni menite să scoată oraşul (şi judeţul) din cvasianonimatul pe care nu-l merită. Încercări de atragere a mai multor vizitatori au mai fost în ultimii 30 de ani, dar fără un efect vizibil pe moment. În ciuda acestor eforturi, deloc puţine, şi a numeroaselor atracţii pe care ieşenii le cunosc bine, numărul de vizitatori a crescut cu o viteză egală cu cea a dezvoltării şi modernizării oraşului. Adică prea puţin. Cea mai bună metodă de punere în valoare a monumentelor este indicarea drumului până la ele. Dacă Palatul Culturii, clădirea-simbol a Iaşului, este situat „la vedere“, în aşa-numita zonă a „kilometrului 0“, Curtea domnească de la Hârlău – mai bine zis, ce a mai rămas din ea – este ascunsă sub bălării.

Exerciţii de orientare pe teren

Cu trei ani în urmă, Primăria a lansat o aplicaţie, Iasi Official App, care conţine informaţii privind puncte de interes, evenimente şi mai ales traseele de străbătut până la acestea. Până acum, aplicaţia a fost „probată“ de peste o mie de curioşi, însă, potrivit paginii dedicate de pe Google Play, doar jumătate dintre cei invitaţi să-i acorde o notă de la 1 la 5 i-au dat punctajul maxim.

Puteți consulta aici Strategia de Turism a Municipiului Iași și a Zonei Metropolitane: 

Compania care a realizat aplicaţia a pregătit şi o hartă – da fapt, două, una pentru municipiu şi una pentru judeţ, prima fiind mult mai avansată: iasi-city.map2web.eu, respectiv iasi-county.map2web.eu. Ambele sunt variante în construcţie, deşi harta municipiului este foarte cuprinzătoare şi precisă. Totuşi, nimeni din Primăria Iaşi nu ne-a putut lămuri când va fi pe deplin operabilă.

O asociaţie pentru Destinaţia Iaşi

Strategia de Turism a municipiului Iaşi şi a Zonei Metropolitane, elaborată pentru perioada 2018-2030 de un grup de profesori ai Facultăţii de Geografie, cu sprijinul unor colegi de la Istorie, al Primăriei şi al unor instituţii locale, trece în revistă situaţia în prezent, oportunităţile, resursele şi atuurile din Iaşi şi împrejurimi şi propune mai multe direcţii de acţiune. Una dintre ele este înfiinţarea unei structuri cu rol de management şi marketing a Destinaţiei turistice Iaşi şi a regiunii Moldova. „Este o structură asociativă în curs de elaborare. Din ea vor face parte agenţii de turism, hoteluri, instituţii de cultură, autorităţi locale şi reprezentanţi ai mediului academic“, ne-a explicat Anca Zotta, directorul Centrului de Informare Turistică. „Asociaţia ar urma să utilizeze taxa hotelieră care se colectează din ianuarie 2018 şi să întreprindă acţiuni concrete în dezvoltarea ofertei turistice a Iaşului şi promovarea destinaţiei în exterior“, a precizat, la rândul lui, Mihai Bulai, prodecan al Facultăţii ieşene de Geografie şi Geologie, numind această asociaţie „prioritatea zero“. Nu este o inovaţie locală: Oradea are de mai mult timp propria Asociaţie de Management al Destinaţiei (AMD) constituită după aceeaşi regulă şi care e dată drept exemplu de bună practică.

De la Muzeului Satului (Cucuteni), la Muzeul Comunismului

Strategia propune construirea imaginii de marcă a Iaşului şi promovarea ei, dar şi realizarea unui Salon de Turism al Moldo­vei istorice. Nu sunt uitaţi actorii din industria turismului, care vor beneficia de un centru de instruire, de o şcoală de vară, de crea­rea unei baze de date, respectiv o reţea a ghizilor de turism. Dincolo de organizare, Strategia oferă şi câteva idei de creare a unor puncte de atracţie inedite: un muzeu al comunismului (un tramvai vechi circulă deja prin oraş, printre blocurile de locuinţe construite în epoca trecută), amenajarea unui parc de distracţii multianotimp, un muzeu al Culturii/ Satului Cucuteni, reabilitarea Observatorului astronomic şi Planetariului, iniţierea unei Gale a Turismului care să promoveze brandul „Produs în Iaşi“. Nu este omisă infrastructura tehnică, de la amenajarea unor spaţii de parcare pentru autocare, până la semnalizarea turistică şi dezvoltarea unui traseu pietonal „în buclă“ – străzile Lăpuşneanu, 14 Decembrie, Cuza Vodă şi Costache Negri, precum şi bd. Ştefan cel Mare în întregime. Sunt marcate, de asemenea, lipsa unor spaţii adecvate pentru diferite activităţi: sală polivalentă, amfiteatru (în Grădina Botanică, de exemplu), Skatepark, sau chiar reconstruirea unor imobile precum Coloseul Bragadiru (pe locul ruinelor cinematografului Tineretului) şi Turnul clopotniţă al Bisericii „Sf. Trei Ierarhi“.

Pe de altă parte, „fără istorie, Iaşul nu se poate defini“, adaugă Florin Bărhălescu, probabil cea mai importantă voce a Iaşului în domeniul turismului. „Problema noastră e că nu ştim cine suntem“, a subliniat el.

Cine vine la Iaşi

Un profil al turistului care vizitează Iaşul, profil realizat de cei de la Iaşi.Travel, arată că turismul de afaceri are un avans consistent faţă de călătoriile de plăcere. Voluntarii echipei, în număr de 15, sunt profesori de geografie la UAIC, studenţi la Geografia turismului sau absolvenţi. Printre acţiunile lor din perioada imediat următoarea se numără participarea la Târgul de Turism al României (21-24 februarie, Romexpo Bucureşti) – de unde reprezentanţii administraţiei ieşene lipsesc de peste 3 ani, reînceperea traseelor tematice zilnice începând de la 1 Martie, trasee cu ghizi în limbile germană şi italiană (pe lângă cele existente în engleză şi franceză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.