Cum explică Prefectura paradoxul impunerii carantinei în Ciurea dar nu şi în Valea Lupului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Cum explică Prefectura paradoxul impunerii carantinei în Ciurea dar nu şi în Valea Lupului

GALERIE
test coronavirus
  • test coronavirus
- +

Prefectul judeţul Iaşi a remis un comunicat de presă prin care explică de ce a prelungit carantina în Ciurea, localitate în care rata de infectare a scăzut la 6,5 la mie, iar Valea Lupului nu a fost carantinată cu toate că a sărit de 9 la mie şi a stabilit un nou record. 

“Ziarul de Iaşi” a atras atenţia asupra acestui aspect în ediaţia sa de astăzi. Mai jos redăm comunicatul integral.

Prelungirea carantinei zonale Ciurea. Nu se impune carantina la Valea Lupului

În ultimele zile, în timp ce incidenţa cazurilor pozitive Covid19 din comuna Ciurea a început să scadă (astăzi este 6,47), în comuna Valea Lupului incidenţa este în creştere (astăzi este 9,35). Totuşi, în urma unor analize amănunţite realizate alături de specialiştii DSP, ISU, IPJ şi IJJ Iaşi, am luat deciziile de a prelungi carantina zonală (deci nu a întregii comune) Ciurea şi că o măsură similară în cazul comunei Valea Lupului nu se impune.

Înţelegem că, dacă nu sunt explicate suplimentar, aceste decizii pot lăsa locul unor confuzii. În principiu, este vorba despre măsuri specifice în cazuri diferite.

Mai întâi, nu putem compara direct incidenţele celor două comune pentru că am ajunge la concluzii greşite. Carantina nu a fost impusă pentru toată comuna Ciurea, ci doar pentru acele zone care, calculate separat, aveau o incidenţă foarte mare şi care ridicau cifrele întregii comune. Astfel că, în urmă cu două săptămâni, am decis carantinarea parţială a acestei comune, adică sat Ciurea şi o bucată din Lunca Cetăţuii.

Într-un calcul estimativ, la instituirea carantinei, luat separat, satul Ciurea avea o incidenţă de 24 la mia de locuitori (acum, tot estimativ, a coborât la 11 la mie). Dacă ar fi să comparăm incidenţele cu scopul de a înţelege măsurile diferite, ar trebui să comparăm Valea Lupului (9,35) cu sat Ciurea (11), nu cu întreaga comună Ciurea.

Apoi, în cazul comunei Valea Lupului nu avem de a face cu o concentrare mare de cazuri într-o anumită zonă, deci nu putem lua o măsură similară, de a impune o carantină parţială. Cifrele arată că peste 90% dintre cazurile pozitive din Valea Lupului sunt persoane care s-au infectat de la locul de muncă aflat în Iaşi. Aşadar, simplificând, se poate spune că sursa principală de infectare nu se află în comună, ci în municipiu. Din acest motiv, DSP Iaşi arată că o carantină în cazul Valea Lupului nu ar avea efecte, incidenţa ar continua să crească pentru că oamenii vor merge în continuare la serviciu în municipiul Iaşi.

În schimb, prin ordin de prefect, în comuna Valea Lupului au fost suplimentate echipele mixte de poliţişti şi jandarmi care au scop întărirea măsurilor de control şi respectare a regulilor sanitare. De asemenea, având în vedere dimensiunea ridicată a sectorului de muncă în construcţii din comuna menţionată, s-a dispus ca Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi să intensifice controalele în această zonă.

Aşadar, o interpretare conform căreia cetăţenii din Valea Lupului ar fi favorizaţi în comparaţie cu cei din Ciurea este foarte departe de adevăr.

Vă garantăm că în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi facem analizele cât mai minuţios posibil şi miza este să luăm măsuri care să fie eficiente, echitabile şi în conformitate cu legislaţia.

Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi

Prefect, Marian Grigoraş

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.