anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum explică șefii de la Ambulanța Iași întârzierea de o oră după mai multe apeluri la 112 pentru o fetiță grav bolnavă

GALERIE
ambulanta iasi
  • ambulanta iasi
- +

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi (SAJ) dau vina, pentru intervenţia întârziată la fetiţa bolnavă din Miroslava, pe numărul mare de incidente la care sunt nevoiţi să meargă. După ce au fost acuzaţi de tatăl fetei, Răzvan Pârvu, că a fost nevoie de mai multe apeluri la 112 şi mai bine de o oră de aşteptare ca să-i fie salvat copilul, cei de la SAJ spun că în momentul în care le-a fost cerut ajutorul toate echipajele erau în misiune. 

O ambulanţă a plecat către Ilinca Pârvu, o fetiţă de cinci ani diagnosticată cu tetrapareză spastică care se afla într-o criză comiţială, la ora 12.19, la 31 de minute de la primul apel al părintelui, înregistrat în istoricul 112 la ora 11.48. Întârzierea ar fi fost cauzată, conform SAJ Iaşi, de faptul că toate maşinile erau la alte cazuri. „În intervalul 11.30-12.30, toate cele 17 echipaje medicale de urgenţă, 15 cu asistent şi două cu medic, se aflau în misiune”, au precizat aceştia.

Despre faptul că au ales să trimită la caz un asistent, nu un medic, cei de la 112 au spus că, în urma informaţiilor pe care le-au primit la primul telefon, solicitarea părea că este de cod galben, intervenţie la care putea să meargă doar asistentul. În urma apelurilor ulterioare ale tatălui, din care ar fi reieşit „o serie de simptome suplimentare faţă de cele iniţiale”, dar şi în urma constatărilor făcute de asistenţă atunci când a văzut copila, medicul de la coordonare a reîncadrat intervenţia în cod roşu, situaţie care necesită intervenţia medicului. Acesta ar fi trimis un echipaj SMURD cu medic în întâmpinarea ambulanţei, însă aceasta se apropia deja de spital şi nu a mai fost necesară întâlnirea.

Reprezentanţii SMURD, care au avut un medic la coordonare 112 în ziua incidentului, susţin de asemenea că toate cele trei ambulanţe cu medic care funcţionează în Iaşi erau atunci la alte cazuri. „Avem trei echipaje cu medic care erau la intervenţii. SMURD-ul era la un infarct, iar cele de la SAJ la un accident din Păcurari şi la un caz din Vlădeni. Chiar dacă încadrarea s-ar fi făcut pe roşu încă de la început, nu ar fi existat o ambulanţă cu medic liberă să preia cazul. Nu existau resurse pentru a se proceda altfel. Acestea sunt posibilităţile şi trebuie să le comparăm cu cele ale altor state europene, pentru că niciunul nu are medic să aloce la toate cazurile”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi

În informaţiile oferite de reprezentanţii SAJ Iaşi există însă o neconcordanţă. Dacă pe telefonul tatălui primul apel este înregistrat la 11.41, în istoricul 112 acesta apare 7 minute mai târziu. Tatăl copilei spune că a cerut celor de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale(STS) întregistrările apelurilor, iar acum le aşteaptă pentru a lămuri situaţia. „Cu certitudine am spus din prima ce i se întâmplă fetei şi de ce boală suferă, însă am vorbit atât cu operatoarea, cât şi cu cineva de la SAJ, astfel că nu ştiu să spun cu exactitate ce le-am zis ambelor. Aştept să primesc înregistrările de la STS ca să ne lămurim”, a precizat Răzvan Pârvu. Până la momentul publicării acestui material, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. 

Mai multe date despre acest caz, în Ziarul de Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.