anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Cum funcţiona „fabrica“ de jurişti de la Universitatea „Petre Andrei“

GALERIE
arest
  • arest
- +

Curtea de Apel a decis aseară târziu arestarea pentru 30 de zile a rectorului şi a celor doi profesori acuzaţi de fals de la Universitatea „Petre Andrei“. DNA a prezentat ieri detaliat modul în care tentativa de înscriere a unui tânăr, în luna iunie, direct în anul III de facultate a beneficiat de complicităţi până la vârful instituţiei u după reţinerea prodecanului care primise 19.000 de lei de la acel tânăr, rectorul Sorin Bocancea a refuzat să ofere DNA, la cerere, situaţia cu notele la examene. Le-a oferit ulterior, însă gata măsluite, în condiţiile în care acel mituitor nu dăduse în realitate niciun examen în trecut. În aceste falsuri din cataloage au fost implicaţi şi ceilalţi doi universitari reţinuţi: Cristian Bocancea şi Mark Bucuci.

Procurorii DNA au prezentat ieri motivele aflate în spatele reţinerii rectorului Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi, Sorin Bocancea, a fostului decan, fratele rectorului, Cristian Bocancea, şi a lectorului Mark Bucuci. Potrivit procurorilor, aceştia au format un sistem prin care au încercat să acopere presupusa infracţiune comisă de către Dan-Florin Drugă, prodecan al Facultăţii de Drept, care şi-a dat între timp şi demisia, de luare de mită, pentru a înmatricula direct în anul III un student. Sorin Bocancea este acuzat de favorizarea făptuitorului, de instigare la fals intelectual, în formă continuată şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost reţinut pentru 24 de ore şi fratele său, cât şi Mark Bucuci, căruia nu i se reţine decât acuzaţiile de favorizarea făptuitorului şi instigare la fals intelectual, în formă continuată.

Procurorii spun că Sorin Bocancea, în calitate de rector al UPA, pentru a împiedica şi îngreuna cercetările în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept din anul universitar 2014-2015, „cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică a inculpatului Drugă Dan Florin“, au specificat procurorii. „La data de 7 iunie 2016, în aceeaşi calitate şi în acelaşi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpaţii Bucuci Mark şi Bocancea Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verificări/colocvii» pentru Anul I, prin care se atestă în fals faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene“, au adăugat procurorii. 

Suspiciuni la cataloage

Surse apropiate anchetei susţin că tocmai aceste suspiciuni ale procurorilor, că datele primite nu sunt conforme cu informaţiile avute în urma interceptărilor şi cercetărilor făcute din decembrie încoace, au determinat amplele percheziţii de joi, când 30 de jandarmi au fost prezenţi la UPA pentru a ridicat toate documentele. 

Conform informaţiilor primite din universitate, au existat o serie de sincope în ceea ce priveşte predarea atât a cataloagelor, cât şi a situaţiilor contabile către organele de anchetă în ziua în care DNA-ul a solicitat aceste informaţii. Contabila, singura care ar fi avut acces să gestioneze sistemul informatic, nu a fost de găsit în ziua în care DNA a solicitat documentele, şi o parte au fost remise abia a doua zi. Rectorul universităţii a şi declarat, de altfel, imediat după arestarea prodecanului Dan-Florin Drugă, că suma de 18.900 de lei pe care acesta ar fi primit-o mită era reprezentată de restanţele de taxe pe care le avea de plătit studentul care a făcut denunţul în decembrie la DNA, Emil Mihai Ion. 

Sorin Bocancea a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“, înainte să fie reţinut, că universitatea a depus o serie de documente la DNA din care rezultă că studentul avea 3.400 de lei rămaşi din anul I de plată, la care se adaugă penalităţi de 8.239 de lei. Pe anul 2015-2016, acesta nu a plătit 4.400 de lei, la care se adaugă, până în prezent, că anul nu este gata, 2.426 de lei ca penalităţi. Însumând, suma ar reieşi 18.465 de lei, similară cu cea invocată de către DNA că ar fi fost pretinsă de profesor. „În total ies 18.465 de lei, însemnând restanţa de taxe şi penalităţi acumulate. Dar dacă acest student voia să îşi repare situaţia şcolară şi să şi-o aducă la zi, ar trebui să mai fi plătit încă 2.600 de lei, taxe de reexaminare“, a spus acesta. Din cauza întârzierilor foarte mari de plată, tânărul nu ar mai fi fost păsuit, şi acum era propus spre exmatriculare. 

Cei trei au fost aseară înaintaţi Curţii de Apel, cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a decis arestarea tuturor celor trei cadre universitare pentru 30 de zile. Decizia poate fi atacată cu recurs. 

Imediat după pronunţarea sentineti privind arestarea, preşedintele Consiliului de Administraţie al UPA şi fondator al universităţii, prof.dr. Doru Tompea, ne-a declarat: „Din punctul meu de vedere este o măsură preventivă admisă şi până la judecarea fondului orice cetăţean se bucura de prezumţia de nevinovăţie. Este de fapt o măsură pentru bună înfăptuire a justiţiei ceea ce nu înseamnă că sunt vinovaţi la ora aceasta.“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.