Cum funcționa Mafia învăţătoarei Alina la Iași. „Importa“ ţigări de peste Prut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Cum funcționa Mafia învăţătoarei Alina la Iași. „Importa“ ţigări de peste Prut

GALERIE
contrabanda Alina Idriceanucontrabanda Alina Idriceanu_instanta
  • contrabanda Alina Idriceanu
  • contrabanda Alina Idriceanu_instanta
- +

Reţeaua contrabandiştilor, conduşi de o învăţătoare (foto), funcţiona ceas: mai ceva ca o societate de import-export. La aplicarea pedepselor, lidera grupului a primit cea mai mică condamnare. Care este explicaţia?

Un grup de contrabandişti de ţigări a înfiinţat o adevărată societate de import-export. În decurs de doar trei luni, atât cât au fost sub monitorizarea anchetatorilor, au „importat“ din Republica Moldova aproximativ 50.000 de pachete de ţigări, o parte fiind „exportată“ ulterior în Marea Britanie, fiind astfel de presupus că activitatea ilicită, întinsă pe mai mult timp, avea o anvergură mult mai mare. Afacerea era atât de rentabilă, încât una dintre membrele reţelei şi-a permis să cumpere o maşină nouă imediat după ce automobilul i-a fost confiscat la frontieră.

Grupul de contrabandişti era format din şapte ieşeni şi doi bărbaţi din Huşi. Cel mai activ membru al reţelei era o femeie din Huşi, Alina Idriceanu, de profesie învăţătoare. Anchetatorii au intrat pe firul reţelei de trafic cu ţigări în februarie 2016, atunci când în autoturismul acesteia au fost descoperite în vama Albiţa 251 de pachete cu ţigări Rothmans şi Ritm. La acea dată, era deja a 23-a oară când Idriceanu trecea frontiera în decurs de numai trei luni. Automobilul i-a fost reţinut, iar Idriceanu a fost amendată cu 5.000 de lei. Aceasta nu a împiedicat-o să cumpere imediat un Opel cu care şi-a continuat activitatea de trafic cu ţigări.

„Comerţul“ se desfăşura pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui şi Suceava, contrabandiştii vânzând ţigări atât cu ridicata, în cantităţi mari, cât şi în cantităţi reduse, de 2-3 cartuşe, la persoane fizice sau la magazine şi baruri din mediul rural. În funcţie de marcă, ţigările erau vândute la preţuri cuprinse între 6 lei - Plugarul - şi între 9-12 lei - Ashima, Rotm, Rothmans sau Marble. Unul dintre transporturi, de 1.500 de pachete de ţigări, a fost ambalat în cutii de aproximativ 60 cm, care au fost trimise de Idriceanu în Anglia, spre comercializare. Contravaloarea „mărfii“, de 3,5 lire sterline (aproximativ 19 lei) pe pachet, a fost încasată simplu, prin Western Union.

Cererea de ţigări fiind foarte mare, Idriceanu a trebuit să-şi extindă sursele de aprovizionare, apelând în acest sens şi la ieşeanul Răzvan Zota, care îi furniza ţigări în zona pieţei Nicolina sau la domiciliul său. Pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a aprovizionării şi desfacerii, membrii reţelei au apelat şi la familiile proprii. Astfel, de livrări s-au ocupat şi tatăl lui Idriceanu sau soţia lui Gruia Andrei, alt membru al reţelei. În intervalul dintre achiziţie şi livrare, ţigările erau depozitate de regulă nu la domiciliile traficanţilor, ci la cunoştinţe ale acestora.

Anchetatorii au monitorizat reţeaua timp de aproximativ trei luni, înainte de a acţiona. Din totalul de aproape 50.000 de pachete de ţigări traficate în acest interval, anchetatorii au reuşit să confişte, la percheziţii, aproape 12.000 de pachete.

Cei 9 contrabandişti au fost trimişi în judecată, Tribunalul condamnându-i la pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani de închisoare în regim de detenţie. Cel mai ieftin a ieşit tocmai Alina Idriceanu, condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. În favoarea ei au pledat faptul că nu avea antecedente penale, are doi copii minori, a avut o atitudine sinceră faţă de anchetatori şi şi-a exprimat disponibilitatea prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii. Sentinţa definitivă urmează să fie dată de magistraţii Curţii de Apel Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.