
Cum gestionezi panica sau disconfortul pe aeroport, la anularea zborului? Psiholog ieșean: „Anxietatea duce la epuizare”

Recent, aproape 200 de persoane au fost nevoite să aștepte peste 24 de ore pe Aeroportul Luton după ce un zbor a fost anulat. Compania aeriană nu a reușit să asigure cazare pentru toți pasagerii, iar această situație a generat momente de panică, cu unii călători grăbindu-se și înghesuindu-se în speranța unei soluții rapide. Psihologul ieșean Cristina Danilov explică faptul că, în astfel de momente, cele mai frecvente emoții resimțite sunt stresul, anxietatea, furia și frustrarea, care pot fi copleșitoare și greu de gestionat, iar păstrarea calmului devine aproape imposibilă. Cum să gestionezi totuși situația?
„Pasagerii pot simți o gamă largă de emoții din cauza întârzierilor de pe aeroport. Cele mai frecvente, dar distructive emoții pe care le pot experimenta sunt stresul, anxietatea, furia și frustrarea. A gândi rațional în acele momente, mai ales atunci ești anunțat că avionul tău pleacă după 11 ore, cum mi s-a întâmplat mie, sau să analizezi situația la rece, este aproape imposibil, de regulă, sub emoțiile puternice, sub adrenalină și cortizol, oamenii nu mai înțeleg ceea ce se întâmplă și nu își controlează mintea”, a specificat Cristina Danilov.
Anxietatea duce la epuizare, deoarece organismul, inclusiv creierul, rămâne într-o stare continuă de alertă
Psihologul subliniază că soluțiile găsite de oameni în astfel de momente sunt, de fapt, reacții impulsive, cum ar fi organizarea unei greve în fața ghișeului sau amenințarea personalului din aeroport. Explicațiile au o bază științifică: Curba lui Dodson arată că un anumit nivel de anxietate poate îmbunătăți capacitatea de a gândi și performa, însă un nivel prea ridicat are efect contrar, devenind un obstacol real. Psihologul explică și că anxietatea duce la epuizare, deoarece organismul, inclusiv creierul, rămâne într-o stare continuă de alertă, pregătit să se apere fără a ști de ce anume. Aceasta întreține o nemulțumire permanentă, care, la rândul ei, provoacă nervozitate.
„Stimulentele de tip cafea, alcool sau țigări consumate pe fondul nervozității pot înrăutăți situația. Țigara nu va calma, cum ne place să credem, din contră. Apoi, mulți confundă la nivel mental anxietatea cu foamea, de fapt, le e foame dar spun că sunt anxioși și se comportă ca atare”, a precizat psihologul.
Este util să ne „prevenim” creierul asupra a ceea ce poate apărea
Cristina Danilov explică faptul că e important să înțelegem că tot ce se întâmplă pe parcursul unei călătorii devine parte din povestea noastră. Multe evenimente sunt în afara controlului nostru, așa că, înainte de a pleca la drum, e esențial să conștientizăm acest lucru și să ne pregătim mental pentru imprevizibil. Psihologul subliniază că este util să ne „prevenim” creierul asupra a ceea ce poate apărea. Acceptarea înseamnă să recunoaștem că situația neplăcută este așa cum este, iar frustrarea și nervozitatea nu vor schimba nimic.
„Nu suntem singurii care așteaptă în aeroport, alături de noi sunt alte sute de pasageri. De aceea, e important să ne concentrăm pe activități care ne fac să ne simțim mai bine. Unii aleg meditația, alții ascultă muzică, care, după cum știm, reduce stresul prin eliberarea de dopamină. O tehnică accesibilă este „respirația în cutie”: relaxăm mâinile, ne concentrăm pe respirație pentru a o menține calmă, inspirăm timp de patru secunde, reținem aerul timp de patru secunde, apoi expirăm în patru secunde. Plimbările prin aeroport sau vizitele în magazine pot distrage atenția și ajută la schimbarea tiparelor de gândire negativă”, a declarat Cristina Danilov.
Este important să ne păstrăm calmul, în special în fața copiilor
Psihologul recomandă să evităm transformarea timpului de așteptare într-un maraton pe rețelele de socializare sau internet, mai ales în cazul copiilor, deoarece acestea pot crește iritabilitatea. De asemenea, starea fizică influențează semnificativ dispoziția, așa că este bine să găsim un loc confortabil pentru a ne așeza sau chiar pentru a ne odihni. Este important să ne păstrăm calmul, în special în fața copiilor, care sunt foarte sensibili la stările emoționale ale părinților. O modalitate eficientă de a reduce stresul copiilor în timpul întârzierilor este să le oferim posibilitatea de a alerga și de a-și consuma energia. Dacă există un spațiu de joacă în aeroport, acesta poate fi de mare ajutor pentru a elibera atât tensiunea copiilor, cât și pe cea a părinților.
„Primul pas pentru a călători în acest sezon este anticiparea faptului că lucrurile vor putea merge prost, că pot fi anulări de zboruri sau întârzieri. Dacă plecăm la drum luându-ne această marjă, suntem pregătiți pentru a face față oricăror situații neprevăzute. Nimeni nu a rămas pe aeroport, toți vom ajunge, la timp sau nu, acasă. Important e să ajungem cu bine!”, a adăugat Cristina Danilov.
Publicitate și alte recomandări video