Cum i-au scăpat printre degete omului de afaceri Gheorghe Cheşcu cinci milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.07.2021

Cum i-au scăpat printre degete omului de afaceri Gheorghe Cheşcu cinci milioane de euro

Firmele omului de afaceri au raportat anul trecut afaceri totale de 7,6 milioane de euro faţă de 12,5 milioane euro cât au avut în 2019.

GALERIE
Chescu and Flux
  • Chescu and Flux
- +

Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi „Stăpânul Tătăraşului” datorită multiplelor afaceri pe care le are în cartierul ieşean, a încheiat anul fiscal 2020 în scădere puternică, dacă ne raportăm la rezultatele financiare din anul 2019 ale firmelor sale. 

Flux, Flux Com, Dirot Comp, Office & Logistic şi Stil M, societăţile în care Cheşcu apare ca asociat sau administrator, au înregistrat în anul 2020 o cifră de afaceri totală de 37 milioane lei (7,6 milioane euro), mai puţin cu aproape 40% faţă de anul anterior, când firmele au însumat afaceri de 58,9 milioane lei (12,5 milioane euro). În acelaşi timp, profitul net total pe anul trecut a înregistrat un declin de 60%, până la 5,2 milioane lei, de la 13,3 milioane lei în anul 2019. În toate cele 5 companii controlate de Cheşcu lucrau anul trecut 64 de oameni. Datele apar în bilanţurile depuse la Ministerul Finanţelor (MF) recent, fiind comparate de „Ziarul de Iaşi”.

Comerţul, afacerea de “suflet”

Cea mai profitabilă firmă a omului de afaceri ieşean este Flux, cu lanţurile de magazine în care se comercializează produse alimentare şi nealimentare, respectiv produse de uz casnic şi de bricolaj. De altfel, prin intermediul companiei Flux, Cheşcu a ocupat cu afacerile din anul 2019 locul 105 pe lista Top Forbes România, ediţia 2020. Astfel, Flux, cu obiect de activitate comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate (cu vânzare predominantă de produse nealimentare), a înregistrat în anul 2020 o cifră de afaceri de 35,5 milioane lei (7,3 milioane euro) şi un profit net de 5,2 milioane lei (1,1 milioane euro). Firma concentrează cel mai mare număr de angajaţi, numărul lor mediu fiind 60 anul trecut, potrivit datelor declarate de contabilii societăţii la MF. Pe de altă parte, cifra de afaceri în anul 2019 a fost mai consistentă, de 57,3 milioane lei (12,1 milioane euro), iar profitul net de 13,3 milioane lei (2,8 milioane euro), numărul angajaţilor menţinându-se la 60.

Cititi si: Cine sunt ieşenii din topul Forbes 500 de companii din România

„Campioana” la pierderi este Office & Logistic, firma care se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, cum ar fi cele din Parcul industrial privat Flux din Tătăraşi, care dispune de hale de producţie în suprafaţă de 5.500 de metri pătraţi. Totodată, Cheşcu mai deţine parterul de fosta clădire de birouri din “Doi Băieţi”, cunoscută drept clădirea E.ON din Tătăraşi. Imobilul a fost transformat, în cea mai mare parte, în apartamente, iar ulterior au fost vândute. De asemenea, peste drum de magazinul de produse de uz casnic şi de bricolaj din Tătăraşi mai deţine o clădire de birouri ce a fost închiriată către BRD. O altă clădire de birouri importantă care este deţinută de familia Cheşcu este cea de pe Splai Bahlui din apropierea piramidei lui Dubeţ. Office & Logistic, prin intermediul căreia Cheşcu închiriază şi subînchiriază bunurile imobiliare proprii sau închiriate, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 milioane lei (247.000 euro) şi o pierdere de 1,3 milioane lei (268.000 euro), declarând un angajat la MF. În anul 2019, firma a raportat afaceri de aproape 1,4 milioane lei (297.000 euro) şi pierderi de 702.000 lei (149.000 euro), tot cu un angajat pe statul de plată.

Afaceri secundare

Deşi în funcţiune, firma Flux Com, prin intermediul căreia Cheşcu realizează intermedieri în comerţul cu produse diverse, nu se remarcă cu rezultate financiare deosebite, singurul an „mai productiv” fiind anul 2018, când societatea a raportat la MF o cifră de afaceri de 354.000 lei (cca 75.000 euro) şi un profit net de 99.000 lei (cca 20.000 euro), având pe atunci doi angajaţi pe statul de plată. În anul 2019, Flux Com a înregistrat o cifră de afaceri de 23.400 lei (cca 5.000 euro) şi un profit net de doar 5.600 lei (1.100 euro), fără a mai avea angajaţi. Pe anul 2020, principalii indicatori financiari sunt pe zero, cu excepţia unei pierderi raportate de 49 lei.

Cititi si: Blocuri de 20 de etaje pe o parte din terenul fostului combinat Terom SA

Dirot Comp, cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a raportat la MF o cifră de afaceri de 15.600 lei (3.200 euro) în anul 2020, dar şi o pierdere de 2.200 lei (450 euro), având doi oameni angajaţi. În 2019, firma a obţinut o cifră de afaceri de numai 504 lei şi a raportat o pierdere de 39.100 lei (8.300 euro). Firma avea în acea perioadă 6 angajaţi. Dacă până în anul 2018 societatea Stil M avea ca activitate principală fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, din anul 2019 apare cu activitate în întreţinerea şi repararea autovehiculelor, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 293.000 lei (60.000 euro) şi un profit net de 45.400 lei (9.300 euro), având doar un angajat. În anul 2019, societatea raporta la MF afaceri de 245.000 lei (52.000 euro) şi un profit net de 54.000 lei (11.500 euro), tot cu un angajat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.