Programul Saligny - Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile
Iasul se afla în topul judetelor în ceea ce priveste finantarile acordate prin intermedi (...)
citeste totmarti, 17.05.2022
Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. El este acuzat de luare de mită. Vă prezentăm pe larg motivarea primei instanțe, atunci când fostul primar fusese condamnat la 4 ani de pușcărie.
Fostul edil este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a cărui firmă a implementat sistemul de semaforizare din Iași. Nichita a fost inculpat de DNA pentru pretinderea unei mite de 10% din valoarea proiectului.
În motivare se detaliază inclusiv modul în care fostul primar pretindea ca mită 10% din valoarea contractului, în timp ce patronul UTI negocia o valoare spre 8%. Instanţa a admis şi acuzaţiile de primire efectivă a unor mite de către Nichita: electrocasnice de 20.000 de lei pentru apartamentul în care stătea cu amanta, acoperirea unor costuri privind o deplasare în China, precum şi reduceri din preţul cazării la un hotel de lux din Bucureşti, unde fostul primar era client fidel.
În 2013, Primăria Iaşi a implementat proiectul „Sistem de management de trafic în Municipiul Iaşi“, finanţat din bani europeni, existând suspiciunea că asocierea UTI - IBC ar fi fost favorizată. UTI este firma controlată de omul de afaceri bucureştean Tiberiu Urdăreanu, cea care a implementat efectiv sistemul la Iaşi, fiind coinculpaţi în dosar atât patronul UTI, cât şi cel al IBC Iaşi.
„Actele şi lucrările cauzei au relevat că favorizarea agentului economic a fost determinată sau susţinută de obţinerea unor avantaje materiale de către inculpatul Nichita Gheorghe şi de Nucuţă Cristina Paula (n.r. - şefă a serviciului de informatizare din Primărie la acel moment)“, se arată în motivare.
Judecătorii bucureşteni mai arată că, înainte de încheierea contractului (semnat pe 13 august 2013), „inculpatul Nichita Gheorghe, primar în funcţie la acel moment, a avut întrevederi la Iaşi, desfăşurate la momente diferite, cu coinculpaţii. În cadrul discuţiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins unui coinculpat în mod expres şi direct, precum şi celuilalt coinculpat în mod voalat (...) un procent de 10% din valoarea contractului de 69.614.309 lei, deci aproximativ 6,9 milioane lei, cu titlu de mită, în scopul de a agrea semnarea contractului şi pentru a asigura derularea în bune condiţii a acestuia“.
Reprezentanţii celor două firme asociate ar fi stabilit să plătească mita într-un cont deschis pe numele IBC, urmând ca fiecare firmă să „contribuie“ proporţional cu cota de participare din proiect.
Afaceristul Tiberiu Urdăreanu a recunoscut fapta - a povestit în instanţă că s-a întâlnit cu Nichita la Iaşi, în biroul din primărie al edilului. Urdăreanu a relatat că Nichita i-a spus că a ales un partener local bun şi că speră „să iasă o treabă bună“.
„Nichita mi-a dat de înţeles că, din moment ce lucrăm cu acest partener local (IBC SRL), «lucrurile vor merge bine», în sensul că nu ne va pune probleme în derularea contractului (întârziere plăţi etc). Am înţeles că are un «aranjament» cu acea firmă şi că va fi mulţumit“.
Urdăreanu a mai arătat că a discutat şi cu patronul IBC, din care a înţeles că „era o înţelegere cu primarul, el comunicându-mi că 8-10% din valoarea contractului ar fi «obligaţii» ale asocierii pentru buna derulare a contractului“.
De menţionat că Tiberiu Urdăreanu a fost şi condamnat în baza propriilor declaraţii, primind 8 luni de închisoare cu suspendare. Despre mita pretinsă de 10% ar fi avut cunoştinţă şi fostul şofer personal al lui Nichita, Eugen Chişcă, dar şi doi reprezentanţi ai UTI, respectiv IBC, ambii condamnaţi cu suspendare după ce au recunoscut faptele.
„În denunţul formulat, martorul Chişcă Costică Eugen a arătat că a «auzit prin Primărie că primarul primea mită în cuantum de 10% din valoarea contractelor», fără însă a-şi aminti persoana de la care a aflat acest aspect“, se mai arată în motivare.
În document se mai arată că, la un moment dat, reprezentanţii asocierii ar fi intenţionat să reducă procentul mitei, de la 10% la 7,5-8%. Până la urmă, infracţiunea de luare de mită imputată lui Nichita a rămas în forma pretinderii. În contul deschis special pentru „comisionul“ său s-ar fi alimentat suma de 3,6 milioane de lei. Banii ar fi trebuit achitaţi după finalizarea lucrărilor, care era în derulare atunci când Nichita a fost arestat.
„Inculpatul a arătat că înţelegerea cu primarul viza ca plăţile să fie efectuate la datele convenite în proceduri şi în lipsa unor penalizări pentru eventuale întârzieri, pentru ca «acel contract» să nu fie modificat în defavoarea asocierii, pentru ca primarul să agreeze câştigarea licitaţiei de către consorţiu, să efectueze plăţile la timp, să nu fie diminuată valoarea contractului şi să nu fie aplicate penalităţi, precum şi pentru semnarea contractului“, au mai arătat judecătorii, în motivare.
Nichita a dat declaraţii despre aceste acuzaţii doar în timpul anchetei, în instanţă prevalându-se de dreptul la tăcere. A contestat însă autenticitatea înregistrărilor din dosarul de urmărire penală. Una dintre înregistrări a fost cea realizată chiar de un coinculpat, într-o cameră de hotel din Bucureşti, când cei doi discutau despre problema banilor strânşi în contul IBC, cu titlu de mită. Un expert parte a concluzionat că vocea lui Nichita nu ar apărea pe suporţii optici ataşaţi dosarului, fapt invocat de apărare în susţinerea nevinovăţiei lui Nichita. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au înlăturat însă concluzia expertului invocând faptul că aceasta se întemeiează pe concluziile unui program de recunoaştere vocală automată care nu avea licenţă, ci era folosit doar în versiunea de probă.
„În plus, concluzia expertului parte nu se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză“, a mai arătat instanţa.
Invocând pretinderea celor 6,9 milioane de lei şi primirea efectivă a unor foloase materiale, judecătorii din Bucureşti concluzionează: „Modul în care a acţionat inculpatul Nichita Gheorghe în discuţiile purtate în vara anului 2013 la Iaşi cu coinculpaţii demonstrează o acţiune de pretindere care a avut caracter neechivoc, în urma căreia cei doi interlocutori au înţeles cu certitudine mesajul transmis de primar“.
Cuvinte cheie: + motivare nichita, condamnare nichita, dosarul uti
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(VIDEO) Imagini dramatice: Momentul predării luptătorilor ucraineni din Azovstal
Canada, pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina
Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Fostul primar general al Capitalei se afla la Atena
Parlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO
Rusia este deja în război cu toată Europa. Expert polonez, despre riscul nuclear
Bombă cu meditațiile date de profesori. Anunțul lui Cîmpeanu
LPF, precizări despre barajul pentru Conference League. Cine merge la baraj
Argeş: Un bărbat s-a împuşcat în locuința sa. A lăsat un bilet de adio
Cluj: CJ este singurul din ţară care emite certificate de urbanism digitale
Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei: Cred că asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin
Primele semne ale disidenţei anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok
Diplomat american: Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câştigă
Frank Timiş, sforarul din spatele tunului de la Roşia Montană, mereu surprinzător
Japonia îşi redeschide prudent graniţele pentru un număr limitat de turişti străini
Ultima variantă de reabilitare a esplanadei Teatrului National (VIDEO)
Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului
Bătaie în trafic, lângă podul Cantemir. A intervenit şi o femeie (VIDEO)
Anunţ oficial: Starea fetiţei de 5 ani care a primit transplantul de ficat se menţine critică
Presa americană anunţă că Messi merge la Inter Miami în 2023
Ford se alătură apelului către UE de a vinde doar vehicule 100% electrice din 2035
Iohannis a promulgat legea privind implementarea sistemului RO e-Factura şi factura electronică
Un șofer a "pocnit" un stâlp cu mașina. Accidentul a avut loc în zona industrială (FOTO)
DNA confirmă de ce a fost scoasă USR brutal de la guvernare! (P)
David Chou, autorul atacului armat la o biserică în California, viza comunitatea taiwaneză
Preşedintele Putin se implică personal în războiul din Ucraina până la nivel de colonel
Ministrul Lucian Romaşcanu susţiune că este necesară o resetare a concursului Eurovision
Nu lăsați sportul să moară! Statul trebuie să vină cu facilități pentru investitori! (P)
Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, conferenţiază la Academia Română
Incendiu masiv la un atelier de mobilă, o casă şi un magazin (FOTO)
"Doctor Strange în Multiversul Nebuniei", pe primul loc în box office românesc de weekend
Un tânăr de 21 de ani s-a aruncat de la etajul 4 al unui bloc din Mircea. El era băut
EXERCIŢIU: Pompierii ieşeni intervin pentru stingerea unui incendiu la un centru comercial
Jake Daniels, primul fotbalist în activitate din Marea Britanie care recunoaşte că este homosexual
O bizarerie: Războiul dintre state şi economiile lor, sau capacul lui Putin
Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)
Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă
Un an irosit de Poli Iaşi: gafe, cheltuieli enorme, dezechilibru financiar
Programul Saligny - Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile
Vizitatori în număr record la Noaptea Muzeelor: peste 13.000 la Muzeul Literaturii Române
Concurs de proiecte de mediu pentru elevi: iată câştigătorii!
Biciclist amendat de Poliţie la Iaşi pentru că nu a semnalizat
„Biliard” pe şosea, după ce un şofer băut nu a văzut indicatorul Stop
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II) |
Briscan ZARACântăreţul cântăreţilor |
Cristina DANILOVTe văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta? |
Mihai DORINPreşedintele îngrijorării noastre |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.