Cum își pot rezolva ieșenii problemele cu băncile fără procese și costuri. Băncile, mai dispuse ca niciodată să negocieze

joi, 20 februarie 2025, 03:10
3 MIN
 Cum își pot rezolva ieșenii problemele cu băncile fără procese și costuri. Băncile, mai dispuse ca niciodată să negocieze

Ieșenii care au avut probleme cu plata ratelor sau nemulțumiri în relația cu băncile sau IFN-urile (instituții financiare nebancare) încep să apeleze tot mai des la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB).

Anul trecut, 63 de cereri au fost trimise din județul Iași, reprezentând 1,77% din totalul național de 3.568 de cereri, potrivit informațiilor transmise pentru „Ziarul de Iași”. CSALB poate intermedia gratuit probleme precum neplata creditelor, dificultăți financiare cauzate de situații sociale sau familiale, dar și litigii deja aflate pe rolul instanțelor.

„Din aceste cereri trimise de ieșeni s-au constituit 13 dosare (cereri acceptate de bănci), iar o cerere este în stadiul de negociere. În toate cele 12 dosare care s-au format și au fost negociate în 2024, părțile s-au împăcat. Adică, atât consumatorii, cât și băncile au acceptat soluțiile propuse de conciliatorii CSALB, iar diferendul lor s-a încheiat amiabil”, ne-au explicat reprezentanții CSALB.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Cele mai multe solicitări au venit din București și Ilfov (14,27%), Cluj (9,3%), Mureș (8,83%) și Prahova (3,65%). La nivel național, CSALB a intermediat 1.077 de dosare de negociere consumatori-bănci anul trecut, din care 1,21% au aparținut consumatorilor din județul Iași.

Băncile, mai dispuse acum să negocieze comparativ cu anii trecuți

 Față de 2016, anul în care au început negocierile între bănci și consumatori, în 2024 s-a înregistrat o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi soluții amiabile. Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României (BNR) în Colegiul de Coordonare al CSALB, spune că, de la începutul anului 2025 și până acum, consumatorii au trimis deja 450 de cereri, cu 100 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Alexandru Păunescu, reprezentant BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB

„În urma acestora s-au format până acum 60 de dosare de negociere. De la 1 martie, CSALB intră în al zecelea an de activitate operațională. Cel mai important câștig al CSALB din acest deceniu este că în societatea românească s-a impus un model de rezolvare amiabilă a disputelor, nemulțumirilor și problemelor dintre consumatori și bănci. Până la apariția CSALB oamenii nu aveau o alternativă profesionistă, rapidă și gratuită la instanță. (…) Alternativa căii amiabile de rezolvare a unui conflict funcționează și în cazul proceselor care se află deja pe rolul instanțelor sau al celor care abia sunt inițiate. La sfârșitul anului 2024 erau soluționate amiabil 167 de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, pentru că părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB”, a declarat Alexandru Păunescu, potrivit unui comunicat de presă  al CSALB.

CSALB rezolvă în cel mult trei luni negocierile dintre consumatori și bănci

CSALB este un centru creat în urma unei Directive europene, având rolul de a facilita gratuit  – în cel mult trei luni – negocierile dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Orice consumator din țară poate trimite la ei o cerere prin completarea unui formular online disponibil pe site. Dacă banca acceptă procedura de conciliere, este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori. Procedura este amiabilă, iar înțelegerea părților are valoarea unei hotărâri judecătorești.

Etichete: banca, CSALB, ifn

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii