Cum îşi vor reveni judeţele din Moldova din criza economică generată de pandemie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum îşi vor reveni judeţele din Moldova din criza economică generată de pandemie

GALERIE
revenire economica
  • revenire economica
- +

Dincolo de revenirea economică în V care se conturează la nivel naţional, trebuie remarcat că, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, rezultatele sunt foarte diferite în profil teritorial. Potrivit indicatorului de referinţă PIB/locuitor, vom avea în 2021 refacerea nivelului din 2019 doar în patru regiuni şi 20 de judeţe.

Revenirea pe anul în curs ar urma să fie la limită pentru o regiune şi un judeţ, în timp ce trei regiuni de dezvoltare din cele opt ale României şi 20 de judeţe nu vor reuşi să revină la valoarea în termeni reali a PIB/locuitor din urmă cu doi ani. Mai mult, în trei cazuri, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud şi Brăila, revenirea se va produce nici măcar în 2022, ci în 2023, ceea ce va accentua decalajele de dezvoltare.

Astfel, vă prezentăm situaţia evoluţiei în pandemie în profil territorial, aşa cum rezultă ea în baza calculelor CNSP, unde criteriul de departajare este rezultatul care urmează a fi obţinut în 2021 faţă de referinţa constituită de anul dinaintea pandemiei, 2019. În paranteze la fiecare regiune apare numărul de judeţe, din cel total, care vor reuşi să refacă declinul economic.

Doar două judeţe din regiunea de nord-est a ţării (Bacău şi Iaşi) vor reuşi revenirea economică în acest an. Totuşi, prin dimensiunea economiei lor, vor trage în domeniul pozitiv întreaga diviziune administrativ-teritorială constituită pe tipar european.

Ceea ce nu se va repeta în partea de sud-est a ţării, unde cel mai important centru de afaceri, Constanţa, va rămâne destul de clar pe minus (-2,3% în 2021 faţă de 2019).

Deşi a doua regiune cel mai puternic lovită de recesiune anul trecut la nivel naţional (-5,7%), regiunea Sud Muntenia va reface în acest an terenul pierdut, urmând să înregistreze cel mai ridicat ritm de creştere (+6,4% per total), deşi numai 4 din cele 7 judeţe componente vor bifa revenirea în V. De remarcat faptul că judeţul Argeş, care a avut cea mai mare scădere economică anul trecut dintre toate judeţele ţării, nu va reuşi să revină şi va deţine lanterna roşie la nivel regional.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.