vineri, 26.02.2021
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Iaşul avea o capacitate de testare RT PCR de aproximativ 2.000 de teste pe zi, atât cele trei instituţii de stat abilitate - respectiv Spitalul de Boli Infecţioase, Institutul Regional de Oncologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie - cât şi clinicile private. La acest număr, se adăugau şi testele rapide efectuate; e drept, în acea perioadă, în număr mai mic. La jumătatea lunii februarie, media pe săptămână a testelor RT PCR realizate a scăzut la jumătate. Mai exact, acum se fac aproximativ 900 de teste RT PCR pe săptămână. Raportat la statistici, de la începutul anului şi până acum a fost testată teoretic 6% din populaţia judeţului. Mai exact, 47.299 de persoane.
„Numărul de teste este mult scăzut faţă de perioada toamnei trecute. Ca să putem merge mai departe, ca economia în primul rând să funcţioneze la capacitatea ei, trebuie să testăm la capacitatea pe care o avem şi, suplimentar, să facem acele teste rapide. Ca să izbutim în această pandemie, trebuie deci să testăm, să facem anchetele epidemiologice toate care trebuie făcute şi să vaccinăm. Sigur, se văd primele roade ale vaccinării, dar dacă în tot acest lanţ lipseşte veriga testării, şi dacă nu vom avea teste raportate, atunci vom avea asimptomatici care la rândul lor vor transmite boala inclusiv celor vaccinaţi şi care se află în perioada de tampon până la imunizare“, a spus Carmen Dorobăţ, medic primar şi fost manager la Spitalul de Boli Infecţioase.
De unde vin testele rapide
Forurile internaţionale au precizat în toamnă că, atunci când capacitatea de testare RT PCR nu este suficientă, soluţia este folosirea testelor rapide pe bază de antigen. La acel moment, în România, spitalele erau supraaglomerate, iar multe persoane se testau în clinicile private. Acum, odată ce numărul testărilor la unităţile medicale a intrat la apă, populaţia foloseşte teste rapide, achiziţionate fie de pe internet, fie direct din farmacii, teste pe care toţi şi le fac singuri acasă.
Există două feluri principale de teste rapide, cele prin exsudat nazofaringian şi cele pe cale sangvină, pentru depistarea anticorpilor. Cele din urmă însă sunt recomandate să fie făcute de personalul medical de specialitate, dar şi acestea pot fi cumpărate on-line, şi nu neapărat doar de instituţii autorizate. Utilizarea lor însă, de multe ori, dă bătăi de cap, pentru că prospectele nu sunt tocmai clare.
„În cazul testului rapid de COVID 19 prin exsudat nazofaringian, acesta într-adevăr poate fi făcut de oricine acasă dacă respectă paşii. În pachet se găseşte de regulă acea bandaletă, care arată ca un test de sarcină. Apoi, există portafonul (beţişorul nazal), un flacon cu ser şi un căpăcel care se adaptează la acel flacon. Înainte de luarea probei, se igienizează mâinile. Bandeleta se aşază pe o suprafaţă plană. Se desface ambalajul în care se află beţişorul. De preferat este ca toată manevra să fie făcută în faţa unei oglinzi, capul se înclină uşor pe spate, încercând în acelaşi timp să ne vizualizăm şi în oglindă. Beţişorul, spre vârf, are o porţiune mai groasă. Teoretic, trebuie introdus în narină până la acea porţiune. Dacă întâmpinăm obstacole, beţişorul se mişcă uşor, fără a provoca leziuni. În momentul în care se ajunge la acel capăt, se învârte de 5-6 ori, apoi se extrage cu mişcări lente. În final, se introduce în tub. În interiorul tubului în care se află ser, se ţine preţ de 30 de secunde. Se îndepărtează beţişorul şi se aplică capacul cu partea lată. Luăm tubul şi prin partea îngustă a capacului vom picura 2-3 picături pe bandaletă. Aşteptăm 10-15 minute. Dacă apare dunga în dreptul literei C, înseamnă că testul este valid. Dacă nu apare, înseamnă că testul nu este bun. Dacă apare dunga roşie la C şi în dreptul literei T, atunci testul este pozitiv şi înseamnă că trebuie făcut un RT PCR“, a explicat Marina Ştirbu, asistent şef ATI la Spitalul de Boli Infecţioase.
Test cu sânge, acasă
Un alt test pe care specialiştii nu îl recomandă să fie făcut acasă este cel rapid, de detectare a anticorpilor IgG şi IgM. De regulă, acesta se vinde sub formă de trusă în care sunt incluse bandeleta, acul steril care se află într-un tub ca o seringă, o pipetă şi un buffer cu ser. În acest caz, se desigilează testul, iar în prealabil se dezinfectează degetul de la mână cu alcool. Se efectuează înţepătura cu seringa şi se apasă pe deget pentru a ieşi o picătură de sânge. Picătura respectivă se absoarbe cu o pipetă şi apoi se aplică pe indicatorul S al bandeletei. Peste picătura de sânge se pun două picături de ser din buffer. Se aşteaptă rezultatul 15 minute. Rezultatul negativ la testarea anticorpilor este atunci când apare doar dunga în dreptul liniei C 9 control. Dacă apare o dungă atât în dreptul lui C, cât şi în dreptul IgG, înseamnă că testul este pozitiv din punctul de vedere al anticoprilor de tip imunoglobulină de tip G. Acest lucru poate arăta faza acută a bolii, deci este necesar un test RT PCR. Dacă avem două dungi, una în dreptul literei C şi alta în dreptul IgM, atunci este foarte posibil fie să fim spre finalul bolii, fie să o fi depăşit deja. Dacă avem trei dungi la C, respectiv IgG şi IgM, înseamnă că testul este pozitiv din punctul de vedere al anticorpilor. În cazul testului de verificare a anticorpilor, dacă este pozitiv, este necesară efectuarea unui test RT PCR pentru a vedea dacă avem sau nu boala.
Atât testele rapide care presupun exsudat nazofarigian, cât şi cele care presupun determinarea anticorpilor au preţuri variabile la furnizori. Unul din primul tip variază între 50 şi 150 de lei setul în lanţurile de farmacii, iar cel de-al doilea între 145 lei şi 200 de lei, în funcţie de numărul de teste conţinut de trusă, dar şi de marcă.
Cuvinte cheie: + test covid acasă, exsudat, test sânge
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O fetiță de 6 ani a căzut din telescaun, la Sinaia. Zăpada afânată i-a salvat viața
Ce spune ministrul Sănătăţii despre introducerea paşapoartelor de vaccinare
Un pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Seamănă cu un obiect cilindric lung”
Cîţu: Singurii oameni rămaşi în funcţie de 30 de ani sunt liderii de sindicat
”Am părăsit Marea Britanie pentru a scăpa de presa toxică”, spune Prințul Harry
Conferinţa lui Koeman, întreruptă după ce tehnicianului a început să-i curgă sânge din nas
Scenariile de funcționare a şcolilor din Iași pentru săptămâna 01-05 martie 2021
Restricţii de circulaţie: Reîncep lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu
România se află pe locul 7 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, la nivel global
Cristea (Poli Iaşi): Când jucăm cu locul 15 acasă trebuie să ne propunem victoria
Argeş: Pompierii au salvat un ied căzut într-un puţ adânc de 12 metri
Adio Marica în prosop! Instanţa a decis eliminarea filmării cu fostul jucător în ipostaze intime
Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
Dan Zaharia: 1 din 20 de ieşeni din zona metropolitană lucrează în IT
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Tu ți-ai creat cont de client ApaVital? Poți câștiga un premiu de 200 lei!
Numărul noilor cazuri de coronavirus a ajuns în ultimele 24 de ore la 3.761, iar al deceselor la 66
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Ministerul de Finanţe lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru persoanele fizice
S-a ieftinit cu cateva mii de euro. Cat costa cea mai asteptata masina de la Volkswagen
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Cele mai importante lucruri de știut despre laptele de migdale
Pfizer studiază administrarea unei a treia doze de vaccin pentru a proteja împotriva noilor variante
130 de noi cabinete dotate cu vaccinul Pfizer se vor deschide de la 1 martie
Un bărbat şi-a ucis prietenul apoi l-a tranşat şi a aruncat bucăţile într-un râu
Motivul incredibil pentru care un miliardar lucrează ca şofer de Uber
Un Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova din cauza unei probleme de motor
Activitatea restaurantelor şi cafenelor din Iaşi va fi iar restrânsă la maxim 30%
Stefanel închide toate magazinele din România. Avea unul și la Iași
Ce se întâmplă cu Blue Air? Doar cinci zboruri Iași-București tot anul?
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.