anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri

GALERIE
blocuri-noi
 • blocuri-noi
- +

Piaţa imobiliară ieşeană a înregistrat un recul puternic în luna aprilie. Creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi războiul din Ucraina sunt două dintre motivele principale identificate de specialiştii imobiliari consultaţi de „Ziarul de Iaşi”. Primul motiv a dus la o explozie a preţurilor apartamentelor noi „la cheie” în ultimele luni, iar războiul din ţara vecină i-a determinat pe unii cumpărători să amâne momentul achiziţiei. Şi în aprilie 2021 a fost o scădere a numărului de tranzacţii, dar mult mai mică în comparaţie cu cea de luna trecută. În schimb, o evoluţie pozitivă a fost înregistrată în cazul vânzărilor de terenuri agricoletranzacţiile au crescut cu peste 60% în primele 4 luni ale anului curent faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte terenurile intravilane, cu sau fără construcţii, datele Autorităţii de Cadastru arată scăderi pe linie.

În perioada ianuarie - martie 2022, vânzările de apartamente au crescut lună de lună, pentru ca în aprilie să fie înregistrată o scădere de 23% faţă de martie.

Ce spun cifrele

Scăderi au fost şi la celelalte tipuri de tranzacţii în cazul cărora Autoritatea de Cadastru oferă statistici publice: terenuri extravilane agricole (34%), terenuri extravilane neagricole (6%), terenuri intravilane cu construcţii (27%) şi terenuri intravilane fără construcţii (40%). Astfel, pe parcursul lunii aprilie 2022 au fost contabilizate 1.942 de tranzacţii, faţă de 2.837 în martie (scădere de 32%).

În schimb, dacă comparăm primele 4 luni ale anului curent cu perioada similară a anului trecut, ies în evidenţă creşterile în cazul vânzărilor de terenuri extravilane (62% la agricole şi 5% la neagricole), în timp ce la ceilalţi indicatori evoluţia este negativă, respectiv tranzacţiile cu terenuri intravilane (scăderea este 33%) şi apartamente (scădere de 13%). Până la 1 mai anul curent, în judeţul Iaşi erau înregistrate 8.550 de tranzacţii, faţă de cele peste 10.400 din 2021, scăderea globală fiind, astfel, de 18%.

Doar câteva zeci de autorizaţii rezidenţiale în mediul urban

De la începutul acestui an, unele estimări arată că numărul de autorizaţii rezidenţiale din mediul urban a fost de ordinul zecilor, în timp ce în mediul rural de ordinul sutelor. Oficial, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) a făcut public până acum doar cifrele aferente primului trimestru: 63 de autorizaţii rezidenţiale în oraşe şi 489 în comune. Global, numărul acestora a înregistrat o scădere de aproape 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Municipiul Iaşi nu face excepţie de la regulă: de la începutul anului şi până acum, autorizaţiile pentru locuinţe colective noi au stagnat, fiind eliberate mai degrabă avize pentru locuinţe individuale.

De exemplu, pe parcursul lunii aprilie au fost emise autorizaţii pentru 12 case şi niciuna pentru vreun bloc nou. În schimb, au fost câteva zeci de avize pentru racorduri la reţele de utilităţi în cazul unor imobile edificate în trecut. În acelaşi timp, au mai existat avize pentru continuarea de lucrări sau modificări de proiect în cazul unor blocuri în construcţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.