anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum mi-am petrecut ultimele zile în starea de urgenţă

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Luni dimineaţă mi-am zis să mă relaxez şi eu un pic înainte de vreme: ia să trec eu pentru prima oară din 23 martie încoace podul peste Bahlui şi să mă duc până-n Piaţa Alexandru (locul deplasării trecut în decl. pe prop.răsp.). Ideea principală: să iau nişte caş şi Ziarul de Iaşi de la singurul chioşc de presă din zonă la care se mai găseşte (găsea, înainte de COVID-19). 

Când am ajuns pe partea cealaltă a podului (oprit circulaţiei: se reface carosabilul, între timp se refac şi trotuarele de pe pod), văzând că chioşcul în cauză e tot închis - ca şi-n 23 martie, când m-am dus apoi chiar până la Kaufland ca să iau ziarul şi să fac ultimele cumpărături în afara cartierului), am renunţat. M-am întors din drum, am tras vreo patru poze şi m-am cărat acasă, simţindu-mă oarecum "descoperit": de m-ar fi oprit vreun poliţist şi-ar fi constatat că n-am cumpărat nimic din Piaţa Alexandru? Numai că în carantina asta care depăşise de-acum binişor cele 40 de zile de unde-i vine numele, eu unul n-am văzut, în ieşirile mele la cumpărături (puţine) ori la plimbare (puţine) picior de poliţist - până duminica cealaltă, când, pe când mă-ntorceam de pe Splaiul Nicolinei, a trecut pe lângă mine o maşină de poliţie ce făcea un tur prin Mircea. Practic, n-am văzut picior de poliţist la propriu nici atunci, nu?

În aceeaşi zi după masă, m-am trezit cu un apel de la un număr necunoscut, de Vodafone, atâta am văzut. Îndeobşte, nu răspund când sunt sunat de pe un număr necunoscut. Dar acum am răspuns. Ce să vezi, era un domn pe care nu l-am cunoscut niciodată în persoană: cu ceva ani în urmă, dăduse habar nu mai am cum de mine ca să mă roage să-i traduc un poem lung în germană. În fine, de ce credeţi că m-a sunat acum? Ca să-mi recomande să iau, preventiv, Tromboas (cum am înţeles eu la telefon - Thrombo Ass, am constatat, verificând apoi pe net), un medicament austriac, o pastilă pe zi: ar ajuta la circulaţia sângelui, prevenind formarea de cheaguri, ajutând, deci, ar fi aflat şi el, inclusiv la prevenirea complicaţiilor cauzate de COVID-19 în privinţa circulaţiei sângelui.

Acum, nu ştiu ce să zic. Nu sunt cineva care înghite multe pastile, dimpotrivă: foarte rar iau până şi o simplă aspirină! Ultima dată când am avut gripă (sfârşitul lui 2016, parcă), m-am tratat cu aspirină efervescentă şi mult ceai. Dar, nu-i aşa, m-a tuşat că omul s-a gândit la mine, s-a gândit să-mi recomande şi mie acest medicament.

Miercuri, apoi, am avut o penultimă zi de carantină de-a dreptul "agitată". Întâi m-a sunat o cunoştinţă să mă-ntrebe dacă poate să dea mai departe numărul meu de telefon cuiva din Germania (o cunoştinţă veche de-a mea din Sibiu) care ar vrea să vorbească cu mine. Da, nicio problemă. Cred că n-a trecut o oră şi am fost sunat de Oswald Kessler, sas originar din Kerz (Cîrţa), emigrat cu soţia la începutul anilor 1990 de la Sibiu în Germania. O.K. este ceea ce se cheamă Mundartdichter, adică poet care scrie-n săseşte. De ce  a vrut să stea de vorbă cu mine? Tocmai mi-ar fi citit hamlescher elegien ("elegiile amnăşene") din almanahul ziarului german din Bucureşti (ADZ-Jahrbuch, 2011), că i-ar fi plăcut şi ar şti şi el cât de rar s-ar întâmpla să ai un ecou la cele ce le scrii respectiv publici. Mi-a citit la telefon câteva versuri care i-au plăcut în mod deosebit, mi-a citit ce-şi notase pe lângă acele pasaje, am vorbit şi despre carantină, el ar fi apucat să ajungă-n martie până la Cîrţa (sat de lângă Sibiu), la casa ce-o are acolo şi unde-şi petrece îndeobşte câteva luni bune pe an (din primăvară până toamna). Mi-a citit şi un pasaj dintr-un poem propriu, pe care nu l-am putut înţelege foarte bine, pentru că, de, în săseşte fiind, era în săseasca de Cîrţa. Căci, da, fiecare sat are (avea) propria lui pronunţie, pe vremuri, cineva umblat prin mica lume săsească din Ardeal, putea să recunoască pe cineva după vorbă din ce sat anume venea. În fine, a fost o mini-excursie în trecut şi dacă-mi pare rău de ceva, e că nici n-am apucat să-ntreb ce face soţia sa. Of, ce mă enervează că de atâtea ori îmi vin în minte abia după ce-aş mai fi trebuit să spun or să întreb, fie şi din pură politeţe!

Ei bine, nu terminasem bine convorbirea cu Germania, că am auzit bătându-se la uşă. Deschid: un bărbat venit pentru verificarea instalaţiei de gaz. Eu fără mască pe faţă, el cu masca sub bărbie. Iniţial am vrut să-l refuz, dar apoi, aflând că ar fi trebuit făcută încă din noiembrie, am zis, okay, s-o facem. Şi a venit şi al doilea bărbat, le-am dat drumul în bucătărie, cel de-al doilea avea nevoie de loc pe masă pentru a completa formularele, abia apoi am fugit până-n balcon, mi-am pus masca! Între timp şi le puseseră şi ei. Unul a verificat gazul cu un apărăţel ce scotea câte-un chiţcăit de şoarece, celălalt completa de zor formularele (fişa de evidenţă, contractul, factura). Am plătit. Au plecat.

Halal distanţare socială, nu-i aşa? Doamne ajută!

În fine, joi mi-am zis că trebuie să scriu câteva cuvinte despre clipul publicitar lansat de Aqua Carpatica şi adaptat restricţiilor pandemiei: nişte copii, fete şi băieţi, cântă, fiecare acasă, o melodie antrenantă, cu refrenul "E, e, va fi bine-e!". Clip reconfortant prin simplitatea ingenuă a prestaţiei (vocale şi actoriceşti) a copiilor, clip pe care nici măcar nu-l receptezi ca atare, ca reclamă, adică - ceea ce, între noi fie vorba, e deja mare lucru. Cât priveşte "morala" povestioarei - "Rămânem responsabili" - mda, ce să zic: responsabili pot rămâne doar cei care au fost şi până acum: responsabili, adică.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.