Cum mi-am petrecut ultimele zile în starea de urgenţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Cum mi-am petrecut ultimele zile în starea de urgenţă

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Luni dimineaţă mi-am zis să mă relaxez şi eu un pic înainte de vreme: ia să trec eu pentru prima oară din 23 martie încoace podul peste Bahlui şi să mă duc până-n Piaţa Alexandru (locul deplasării trecut în decl. pe prop.răsp.). Ideea principală: să iau nişte caş şi Ziarul de Iaşi de la singurul chioşc de presă din zonă la care se mai găseşte (găsea, înainte de COVID-19). 

Când am ajuns pe partea cealaltă a podului (oprit circulaţiei: se reface carosabilul, între timp se refac şi trotuarele de pe pod), văzând că chioşcul în cauză e tot închis - ca şi-n 23 martie, când m-am dus apoi chiar până la Kaufland ca să iau ziarul şi să fac ultimele cumpărături în afara cartierului), am renunţat. M-am întors din drum, am tras vreo patru poze şi m-am cărat acasă, simţindu-mă oarecum "descoperit": de m-ar fi oprit vreun poliţist şi-ar fi constatat că n-am cumpărat nimic din Piaţa Alexandru? Numai că în carantina asta care depăşise de-acum binişor cele 40 de zile de unde-i vine numele, eu unul n-am văzut, în ieşirile mele la cumpărături (puţine) ori la plimbare (puţine) picior de poliţist - până duminica cealaltă, când, pe când mă-ntorceam de pe Splaiul Nicolinei, a trecut pe lângă mine o maşină de poliţie ce făcea un tur prin Mircea. Practic, n-am văzut picior de poliţist la propriu nici atunci, nu?

În aceeaşi zi după masă, m-am trezit cu un apel de la un număr necunoscut, de Vodafone, atâta am văzut. Îndeobşte, nu răspund când sunt sunat de pe un număr necunoscut. Dar acum am răspuns. Ce să vezi, era un domn pe care nu l-am cunoscut niciodată în persoană: cu ceva ani în urmă, dăduse habar nu mai am cum de mine ca să mă roage să-i traduc un poem lung în germană. În fine, de ce credeţi că m-a sunat acum? Ca să-mi recomande să iau, preventiv, Tromboas (cum am înţeles eu la telefon - Thrombo Ass, am constatat, verificând apoi pe net), un medicament austriac, o pastilă pe zi: ar ajuta la circulaţia sângelui, prevenind formarea de cheaguri, ajutând, deci, ar fi aflat şi el, inclusiv la prevenirea complicaţiilor cauzate de COVID-19 în privinţa circulaţiei sângelui.

Acum, nu ştiu ce să zic. Nu sunt cineva care înghite multe pastile, dimpotrivă: foarte rar iau până şi o simplă aspirină! Ultima dată când am avut gripă (sfârşitul lui 2016, parcă), m-am tratat cu aspirină efervescentă şi mult ceai. Dar, nu-i aşa, m-a tuşat că omul s-a gândit la mine, s-a gândit să-mi recomande şi mie acest medicament.

Miercuri, apoi, am avut o penultimă zi de carantină de-a dreptul "agitată". Întâi m-a sunat o cunoştinţă să mă-ntrebe dacă poate să dea mai departe numărul meu de telefon cuiva din Germania (o cunoştinţă veche de-a mea din Sibiu) care ar vrea să vorbească cu mine. Da, nicio problemă. Cred că n-a trecut o oră şi am fost sunat de Oswald Kessler, sas originar din Kerz (Cîrţa), emigrat cu soţia la începutul anilor 1990 de la Sibiu în Germania. O.K. este ceea ce se cheamă Mundartdichter, adică poet care scrie-n săseşte. De ce  a vrut să stea de vorbă cu mine? Tocmai mi-ar fi citit hamlescher elegien ("elegiile amnăşene") din almanahul ziarului german din Bucureşti (ADZ-Jahrbuch, 2011), că i-ar fi plăcut şi ar şti şi el cât de rar s-ar întâmpla să ai un ecou la cele ce le scrii respectiv publici. Mi-a citit la telefon câteva versuri care i-au plăcut în mod deosebit, mi-a citit ce-şi notase pe lângă acele pasaje, am vorbit şi despre carantină, el ar fi apucat să ajungă-n martie până la Cîrţa (sat de lângă Sibiu), la casa ce-o are acolo şi unde-şi petrece îndeobşte câteva luni bune pe an (din primăvară până toamna). Mi-a citit şi un pasaj dintr-un poem propriu, pe care nu l-am putut înţelege foarte bine, pentru că, de, în săseşte fiind, era în săseasca de Cîrţa. Căci, da, fiecare sat are (avea) propria lui pronunţie, pe vremuri, cineva umblat prin mica lume săsească din Ardeal, putea să recunoască pe cineva după vorbă din ce sat anume venea. În fine, a fost o mini-excursie în trecut şi dacă-mi pare rău de ceva, e că nici n-am apucat să-ntreb ce face soţia sa. Of, ce mă enervează că de atâtea ori îmi vin în minte abia după ce-aş mai fi trebuit să spun or să întreb, fie şi din pură politeţe!

Ei bine, nu terminasem bine convorbirea cu Germania, că am auzit bătându-se la uşă. Deschid: un bărbat venit pentru verificarea instalaţiei de gaz. Eu fără mască pe faţă, el cu masca sub bărbie. Iniţial am vrut să-l refuz, dar apoi, aflând că ar fi trebuit făcută încă din noiembrie, am zis, okay, s-o facem. Şi a venit şi al doilea bărbat, le-am dat drumul în bucătărie, cel de-al doilea avea nevoie de loc pe masă pentru a completa formularele, abia apoi am fugit până-n balcon, mi-am pus masca! Între timp şi le puseseră şi ei. Unul a verificat gazul cu un apărăţel ce scotea câte-un chiţcăit de şoarece, celălalt completa de zor formularele (fişa de evidenţă, contractul, factura). Am plătit. Au plecat.

Halal distanţare socială, nu-i aşa? Doamne ajută!

În fine, joi mi-am zis că trebuie să scriu câteva cuvinte despre clipul publicitar lansat de Aqua Carpatica şi adaptat restricţiilor pandemiei: nişte copii, fete şi băieţi, cântă, fiecare acasă, o melodie antrenantă, cu refrenul "E, e, va fi bine-e!". Clip reconfortant prin simplitatea ingenuă a prestaţiei (vocale şi actoriceşti) a copiilor, clip pe care nici măcar nu-l receptezi ca atare, ca reclamă, adică - ceea ce, între noi fie vorba, e deja mare lucru. Cât priveşte "morala" povestioarei - "Rămânem responsabili" - mda, ce să zic: responsabili pot rămâne doar cei care au fost şi până acum: responsabili, adică.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.