VIDEO Accident cu trei mașini la Budăi. ”Ați băut o bere, da?”
În incident au fost implicate trei autoturisme. În urma coliziunii o persoana, constient (...)
citeste totduminica, 03.12.2023
Luni dimineaţă mi-am zis să mă relaxez şi eu un pic înainte de vreme: ia să trec eu pentru prima oară din 23 martie încoace podul peste Bahlui şi să mă duc până-n Piaţa Alexandru (locul deplasării trecut în decl. pe prop.răsp.). Ideea principală: să iau nişte caş şi Ziarul de Iaşi de la singurul chioşc de presă din zonă la care se mai găseşte (găsea, înainte de COVID-19).
Când am ajuns pe partea cealaltă a podului (oprit circulaţiei: se reface carosabilul, între timp se refac şi trotuarele de pe pod), văzând că chioşcul în cauză e tot închis - ca şi-n 23 martie, când m-am dus apoi chiar până la Kaufland ca să iau ziarul şi să fac ultimele cumpărături în afara cartierului), am renunţat. M-am întors din drum, am tras vreo patru poze şi m-am cărat acasă, simţindu-mă oarecum "descoperit": de m-ar fi oprit vreun poliţist şi-ar fi constatat că n-am cumpărat nimic din Piaţa Alexandru? Numai că în carantina asta care depăşise de-acum binişor cele 40 de zile de unde-i vine numele, eu unul n-am văzut, în ieşirile mele la cumpărături (puţine) ori la plimbare (puţine) picior de poliţist - până duminica cealaltă, când, pe când mă-ntorceam de pe Splaiul Nicolinei, a trecut pe lângă mine o maşină de poliţie ce făcea un tur prin Mircea. Practic, n-am văzut picior de poliţist la propriu nici atunci, nu?
În aceeaşi zi după masă, m-am trezit cu un apel de la un număr necunoscut, de Vodafone, atâta am văzut. Îndeobşte, nu răspund când sunt sunat de pe un număr necunoscut. Dar acum am răspuns. Ce să vezi, era un domn pe care nu l-am cunoscut niciodată în persoană: cu ceva ani în urmă, dăduse habar nu mai am cum de mine ca să mă roage să-i traduc un poem lung în germană. În fine, de ce credeţi că m-a sunat acum? Ca să-mi recomande să iau, preventiv, Tromboas (cum am înţeles eu la telefon - Thrombo Ass, am constatat, verificând apoi pe net), un medicament austriac, o pastilă pe zi: ar ajuta la circulaţia sângelui, prevenind formarea de cheaguri, ajutând, deci, ar fi aflat şi el, inclusiv la prevenirea complicaţiilor cauzate de COVID-19 în privinţa circulaţiei sângelui.
Acum, nu ştiu ce să zic. Nu sunt cineva care înghite multe pastile, dimpotrivă: foarte rar iau până şi o simplă aspirină! Ultima dată când am avut gripă (sfârşitul lui 2016, parcă), m-am tratat cu aspirină efervescentă şi mult ceai. Dar, nu-i aşa, m-a tuşat că omul s-a gândit la mine, s-a gândit să-mi recomande şi mie acest medicament.
Miercuri, apoi, am avut o penultimă zi de carantină de-a dreptul "agitată". Întâi m-a sunat o cunoştinţă să mă-ntrebe dacă poate să dea mai departe numărul meu de telefon cuiva din Germania (o cunoştinţă veche de-a mea din Sibiu) care ar vrea să vorbească cu mine. Da, nicio problemă. Cred că n-a trecut o oră şi am fost sunat de Oswald Kessler, sas originar din Kerz (Cîrţa), emigrat cu soţia la începutul anilor 1990 de la Sibiu în Germania. O.K. este ceea ce se cheamă Mundartdichter, adică poet care scrie-n săseşte. De ce a vrut să stea de vorbă cu mine? Tocmai mi-ar fi citit hamlescher elegien ("elegiile amnăşene") din almanahul ziarului german din Bucureşti (ADZ-Jahrbuch, 2011), că i-ar fi plăcut şi ar şti şi el cât de rar s-ar întâmpla să ai un ecou la cele ce le scrii respectiv publici. Mi-a citit la telefon câteva versuri care i-au plăcut în mod deosebit, mi-a citit ce-şi notase pe lângă acele pasaje, am vorbit şi despre carantină, el ar fi apucat să ajungă-n martie până la Cîrţa (sat de lângă Sibiu), la casa ce-o are acolo şi unde-şi petrece îndeobşte câteva luni bune pe an (din primăvară până toamna). Mi-a citit şi un pasaj dintr-un poem propriu, pe care nu l-am putut înţelege foarte bine, pentru că, de, în săseşte fiind, era în săseasca de Cîrţa. Căci, da, fiecare sat are (avea) propria lui pronunţie, pe vremuri, cineva umblat prin mica lume săsească din Ardeal, putea să recunoască pe cineva după vorbă din ce sat anume venea. În fine, a fost o mini-excursie în trecut şi dacă-mi pare rău de ceva, e că nici n-am apucat să-ntreb ce face soţia sa. Of, ce mă enervează că de atâtea ori îmi vin în minte abia după ce-aş mai fi trebuit să spun or să întreb, fie şi din pură politeţe!
Ei bine, nu terminasem bine convorbirea cu Germania, că am auzit bătându-se la uşă. Deschid: un bărbat venit pentru verificarea instalaţiei de gaz. Eu fără mască pe faţă, el cu masca sub bărbie. Iniţial am vrut să-l refuz, dar apoi, aflând că ar fi trebuit făcută încă din noiembrie, am zis, okay, s-o facem. Şi a venit şi al doilea bărbat, le-am dat drumul în bucătărie, cel de-al doilea avea nevoie de loc pe masă pentru a completa formularele, abia apoi am fugit până-n balcon, mi-am pus masca! Între timp şi le puseseră şi ei. Unul a verificat gazul cu un apărăţel ce scotea câte-un chiţcăit de şoarece, celălalt completa de zor formularele (fişa de evidenţă, contractul, factura). Am plătit. Au plecat.
Halal distanţare socială, nu-i aşa? Doamne ajută!
În fine, joi mi-am zis că trebuie să scriu câteva cuvinte despre clipul publicitar lansat de Aqua Carpatica şi adaptat restricţiilor pandemiei: nişte copii, fete şi băieţi, cântă, fiecare acasă, o melodie antrenantă, cu refrenul "E, e, va fi bine-e!". Clip reconfortant prin simplitatea ingenuă a prestaţiei (vocale şi actoriceşti) a copiilor, clip pe care nici măcar nu-l receptezi ca atare, ca reclamă, adică - ceea ce, între noi fie vorba, e deja mare lucru. Cât priveşte "morala" povestioarei - "Rămânem responsabili" - mda, ce să zic: responsabili pot rămâne doar cei care au fost şi până acum: responsabili, adică.
Michael Astner este poet, traducător şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Accident cu trei mașini la Budăi. ”Ați băut o bere, da?”
Mutarea surprinzătoare gândită de Denis Alibec pentru a nu rata prezența la Euro 2024
VIDEO Un urs se simte ca la el acasă pe trotuarele din Poiana Brașov
VIDEO Tragerile la sorți EURO 24 făcute pe fundal porno, cu zgomote sexuale
E real filmul în care roboții Tesla trag cu mitraliera într-o camionetă Cybertruck?
VIDEO Cu un astfel de tren se va circula și la Iași. A ajuns în țară prima garnitură electrică CFR
Un bucureştean despre traficul din Iaşi: “E mai nasol ca la noi”
România și-a aflat adversarele la EURO 24. Cu cine a căzut în grupă și când vor avea loc meciurile
Crimă conjugală la Popricani. O femeie și-a înjunghiat soțul în inimă după ce au băut împreună
VIDEO Vulcanul Etna face spectacol cu foc și gheață. Râuri de lavă pe versanții înzăpeziți
Peste 100 de turiști blocați la ”Vălul miresei”, Cluj. S-a surpat drumul
Dublă tragedie în Dâmbovița. tată și fiică morți în urma unui accident auto
POZA ZILEI vine de la Botoșani. ”Șefimea” a sărbătorit 501 ani de la Marea Unire VIDEO
Ce au căutat românii pe Google în 2023. Rețeta de ciorbă de perișoare este în topul căutărilor
Sindicatul Europol, despre tânărul polițist care s-a sinucis la Cumpăna: „Incompetența l-a ucis“
FOTO Calul Rita al jandarmilor și-a luat rămas bun de la ieșeni în timpul ultimei ei defilări
FOTO Trei șoferi și-au lăsat mașinile la un service auto și le-au găsit arse
BANCUL ZILEI Gluma cu ”robotul de la Cotroceni” care a devenit virală
Marcel Ciolacu merge în SUA. Se va întâlni cu Blinken și cu secretarul american al Apărării
Politehnica Iași, în doliu. Marele antrenor Ioan Marica a încetat din viață
Un frizer traficant de droguri, dat de gol de clienții cu chelie
Sportivii din Rusia și Belarus - interziși la Campionatele Europene de gimnastică
VIDEO Accident bizar pe autostradă. Porsche lovit de două motociclete în mai puțin de un minut
Un ostatic Hamas cu cetățenie româno-israeliană a murit în Fâșia Gaza - MAE
Alexandru CĂLINESCUPrima carte a lui Andrei Pleșu |
Neculai SEGHEDINJurnalul lui Asachi (7) |
pr. Constantin STURZUPropovăduirea Evangheliei în patru timpi (II) |
Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador! |