anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Cum ne afectează anotimpurile în care ne-am născut personalitatea?

GALERIE
personalitate
 • personalitate
- +
Persoanele născute toamna au o tendină semnificativ mai redusă de a avea un temperament depresiv. Indivizii născuţi în timpul iernii sunt semnificativ mai puţin predispuşi la un temperament irascibil decât cei născuţi în alte perioade ale anului.

Cercetări recente arată că anotimpul în care se naşte o persoană are o influenţă semnificativă asupra posibilităţii de a determina anumite date de temperament care pot duce la o tulburări afective specifice, aşa cum a reieşit dintr-un studiu prezentat la Congresul de la Berlin al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, informează medicalxpress.com. În mod tradiţional, anotimpul în care se naşte o persoană a fost asociat cu anumite trăsături de personalitate şi s-a căutat explicarea acestei asocieri prin diferite justificări folclorice, cum ar fi de pildă prin astrologie. Acum, un grup de cercetători de la Budapesta a prezentat un studiu care face legătura dintre anotimpul naşterii şi temperament. Potrivit şefei grupului de cercetare, Xenia Gonda de la Departmentul de Sănătate Mentală Clinică şi Teoretică a Universităţii Semmelweis din Budapesta, studiile biochimice au arătat că anotimpul naşterii influenţează anumiţi neurotransmiţători precum dopamina sau serotonina, cu efecte detectabile chiar şi la maturitate. "Aceasta ne-a îndemnat să presupunem că anotimpul naşterii poate avea efecte de durată. Cercetarea noastră a studiat peste 400 de subiecţi, punând în legătură anotimpul naşterii cu tipul de personalitate dobândit ulterior. În esenţă, se pare că perioada în care ne-am născut poate spori sau reduce şansele de a avea anumite tulburări afective", a spus Xenia Gonda, citată de medicalxpress.com.

 
Nu se poate spune nimic despre mecanism
 
Ea a precizat că încă nu se poate spune nimic despre mecanismele prin care se produce acest fenomen. Cercetătorii se concentrează acum pe descoperirea anumitori markeri genetici care ar permite asocierea dintre anotimpul naşterii şi tulburările de temperament. Grupul de cercetători a constatat următoarele tendinţe semnificative din punct de vedere statistic: temperamentul ciclotimic (caracterizat prin fluctuaţii rapide şi frecvente între stări de spirit morbide şi bună dispoziţie) este mult mai frecvent la persoanele născute vara în comparaţie cu cele născute iarna; temperamentul hipertimic (tendinţa de a avea atitudini excesiv de pozitive) este considerabil mai frecvent la persoanele născute primăvara sau vara; persoanele născute în timpul iernii sunt semnificativ mai puţin predispuse la un temperament irascibil decât cele născute în alte perioade ale anului; persoanele născute toamna au o tendină semnificativ mai redusă de a avea un temperament depresiv decât cele născute în timpul iernii.
 
Într-un comentariu din Partea Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, profesorul Eduard Vieta de la Barcelona a declarat la rândul său că anotimpurile ne afectează temperamentul şi comportamentul şi chiar anotimpul în care ne-am născut poate influenţa riscurile ulterioare de a suferi de pe urma unor afecţiuni, inclusiv tulburări de ordin psihic. Potrivit observaţiei sale, elementul de noutate pe care îl aduce acest grup de cercetători îl reprezintă influenţa anotimpului naşterii asupra temperamentului.  "Tipurile de temperament nu sunt afecţiuni ci tendinţe comportamentale sau emoţionale determinate biologic. Deşi sunt implicaţi şi factori genetici sau de mediu, acum ştim că anotimpul naşterii are, de asemnea, un anumit rol. Iar constatarea că tendinţa de a avea o stare de spirit aproape euforică (temperament hipertimic) la persoanele născute vara este de-a dreptul incitantă", a mai spus profesorul Eduard Vieta, citat de medicalxpress.com.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.