Cum ne ferim de coronavirus: zece sfaturi utile oferite de medicul pneumolog
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

Cum ne ferim de coronavirus: zece sfaturi utile oferite de medicul pneumolog

GALERIE
protectie, masuri, coronavirus
  • protectie, masuri, coronavirus
- +

Dr. Constantin Sasu, medic specialist pneumolog la Arcadia Hospital, a făcut publică o listă a măsurilor de prevenţie privind infectarea cu noul coronavirus. În primul rând, este bine de ştiut că acesta poate fi transmis prin contact direct; picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut; atingerea suprafeţelor contaminate.

 „Ca orice boală respiratorie, infecţia cu Covid-19 poate produce simptome uşoare precum rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane, - bătrâni, cei cu afecţiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă -, simptomele pot fi mai intense, cu dificultăţi de respiraţie, şi pot duce la pneumonie“, spune dr. Sasu.
 
Ca măsuri de prevenţie, el aminteşte:
 
1. Spălatul mâinilor frecvent - cu apă şi săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool: elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
2. Igiena respiratorie - când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi gura cu cotul flexat sau un şerveţel care va fi aruncat imediat la coş, apoi spălaţi mâinile cu apă şi săpun. Făcând acest lucru, împiedicaţi răspândirea germenilor şi a virusurilor. Dacă puneţi mâna la gură când tuşiţi, puteţi contamina ulterior obiectele şi suprafeţele care le atingeţi.
3. Menţineţi distanţa - păstraţi o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de persoanele care tuşesc sau au febră - când acestea tuşesc sau strănută, se eliberează mici picături de salivă care pot conţine virusul, iar dacă sunteţi prea aproape de ele, le puteţi inhala.
4. Evitaţi atingerea ochilor, nasului şi a gurii - mâinile vin în contact cu multe suprafeţe care pot fi contaminate, iar prin atingerea ochilor, nasului şi a gurii favorizăm infectarea cu virusuri.
5. Dacă aveţi febră, dificultăţi de respiraţie şi tuşiţi, consultaţi un medic - spuneţi-i acestuia dacă aţi călătorit recent într-o zonă din China sau în alt stat unde este raportată infecţia cu 2019-nCoV sau aţi avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste zone şi are simptome respiratorii.
6. Dacă aveţi simptome respiratorii uşoare şi nu aţi călătorit recent în China - practicaţi igiena mâinilor şi a respiraţiei, staţi la domiciliu până vă simţiţi bine, dacă este posibil.
7. Animalele de companie nu transmit noul coronavirus - nu există dovezi că animalele de companie, câini şi pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă şi săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
8. Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool - dezinfectanţi ce conţin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi cloroform pot ucide noul coronavirus.
9. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase - până în prezent nu există nicio dovadă că Covid-19 poate fi transmis prin intermediul acestora.
10. Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii), putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecţiuni respiratorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.